• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jóval költségtakarékosabb lehetne a patikai ügyelet

Gyógyszerpiac Forrás: MOSZinfo

A jogi anomáliák miatt javaslatot készítenek a magángyógyszerészek az EMMI-nek.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) „Gyógyszertár-működtetés 2015" XX. Jubileumi Konferenciáját március 6-8. között Siófokon rendezték. Az innovatív gyógyszerészet jegyében az előadók a távdiagnosztika és távkezelés eszköztárától indulva vezették el a hallgatóságot a személyes elsősegélynyújtás és az újraélesztés technikájáig a konferencia első napján a délelőtti szekcióban. A központi téma a gyógyszerészi gondozás nemrégiben kidolgozott protokolljainak gyakorlatba történő átültetése, a BELLA és a BEGONIA programok működése volt. A projekttől – amely már élesben működik 52 patikában – a gyógyszertárak működésének hatékonyabbá válását, a betegek ellátásának eredményesebbé tételét várják.

A gyógyszertár-működtetéssel kapcsolatos jogi és számviteli aktualitások is terítékre kerültek, s a hallgatóság több gyakorlati kérdésben kapott muníciót. Ezt követően a résztvevők az egészségpénztár elszámolásokkal, illetve a kedvezményes számlavezetési- és hitel-lehetőségekkel kapcsolatban kaptak tájékoztatást. A legélénkebb diszkusszió – nem meglepő módon – az éppen két évtizede megoldásra váró gyógyszertári ügyelet aktualitásait bemutató előadást követően alakult ki. A prezentáció nemcsak az ezzel kapcsolatos jogi anomáliákat sorolta fel, de a megoldásra is javaslatot tett. Eszerint országos szinten a jelenleginél jóval költségtakarékosabban megvalósítható, és tisztes nyereséggel működtethető lenne a körülbelül 100 patikából álló ügyeleti rendszer.

A MOSZ ez ügyben javaslatot készít az EMMI számára.
A szombat délelőtt szakmai továbbképzéssel indult, amelynek során a résztvevők két kiemelt jelentőség morbiditási csoportról, a COPD és asztma korszerű kezeléséről, majd pedig a stroke megelőzésének, a pitvarfibrilláció megszüntetésének lehetőségeiről klinikusoktól kaptak információt.

A továbbiak során a két nagy gyógyszergyártói érdekképviseleti tömörülés, a látszólag ellenérdekelt innovatívok és generikusok „mutatkoztak be". Előadásukból azonban kiderült, céljaik nem egy esetben közösek, az originális és az utángyártott készítmények piaci szerepe kiegészíti egymást, és egyfajta fenntarthatósági ciklust alkot.
Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár plenáris vezérelőadásában bemutatta a kormány Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programját (EFOP), majd ismertette a szakállamtitkárság célkitűzéseit, különös figyelemmel a 2014-2020-es uniós ciklus fejlesztési területeire. Elmondta: a kormányzat célja a népegészségügyi fókuszú, prevenciós szemléletű alapellátás kialakítása és megerősítése, ehhez kapcsolódóan pedig a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és korszerűsítése, illetve a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése. Vázolta a megoldásra váró feladatokat finanszírozási, működtetési és szakmai oldalról egyaránt. Bár a programban tételesen nem szerepel, de felhívta a figyelmet a legnagyobb lakossági kontaktot felmutató gyógyszertárak szerepére és jelentőségére a végrehajtásban.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI (ezelőtt OGYI) újonnan kinevezett főigazgatója, ezen a siófoki hétvégén lépett először a gyógyszerészek szélesebb plénuma elé. A főigazgató asszony az egészségügyi intézményrendszer átszervezésének részleteiről számolt be, kitért az OGYÉI egységeinek működési terveire. Egy új, modern, rugalmas, hatékony és erős hatóság létrehozatalát vállalta fel, amely többek között erős szakmai és hatósági felügyeletet fog ellátni a gyógyszer és az étrend-kiegészítők piaca felett.

Dr. Bidló Judit, az OEP főosztályvezetője először a jogszabályváltozásokról adott tájékoztatást. Ezt követően bemutatta a gyógyszerkassza kiadásait, kitért a vaklicit eredményeire, a preferált gyógyszerek forgalmazásának tapasztalataira és a kiskereskedelmi árrés-tömeg változására. A patikák gazdálkodásával kapcsolatosan kedvező tendenciákról számolt be.

A gyógyszer-kereskedelem helyzetéről, tendenciákról, lehetőségekről és terveiről szóló szekcióban dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója széles horizontú nemzetközi kitekintést adott kontinensünk egyes gyógyszerpiacain alkalmazott szabályozási módszerekről és finanszírozási technikákról, dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége elnöke pedig a hazai gyógyszerpiacot érintő aktuális történésekre reflektált.

A gyógyszerész előadók a patikai marketing szükségességét, illetve a gyógyszerész-beteg kommunikáció fontosságát hangsúlyozták. Hitet tettek a változtatás, a haladás, a másképp gondolkodás szükségessége, a marketing szemléletet helyesen alkalmazó szakmai munka realitása mellett.