• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Készülnek a gyógyszerészek országos kongresszusára

Gyógyszerpiac Forrás: MOSZinfo

Október elején négy napon át a gyógyszerész szakma lesz a főszereplője a rendezvénynek.

Ismét találkoznak a gyógyszerpiac szereplői a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége hívására a Gyógyszerészek XXVI. Országos Kongresszusán október 6. és 9. között Siófokon. Ezúttal is nagy az érdeklődés a huszonhatodik alkalommal rendezendő szakmai fórum iránt, amelyen a gyártók, a nagykereskedők és a gyógyszerellátással kapcsolatos szervezetek képviseltetik magukat.

Számos új elemmel gazdagodik a program idén a korábbi tematika mellett, s továbbra is nagy súlyt helyeznek a farmakoterápia menedzsment aktuális kérdéseire. A már meglévő terápiás protokollokra is figyelemmel, a legnagyobb betegpopulációt érintő kórképek klinikumát és terápiájukat veszik górcső alá az érintett szakterületek vezetőivel, ezen túlmenően találkozót terveznek a betegszervezetek képviselőivel is a kongresszus keretében.

A szakmai eseményekkel párhuzamosan, új elemként, pénteken rendezik az „Ifjúság Napja" programot. A 2002 óta működő Ifjúsági Fórum más, a generációváltás apropóján fókuszba kerülő új tematikával bővül. Délelőtt a Magyar és Nemzetközi Ifjúsági Fórum tizenegy versenyelőadását hallgatják meg a résztvevők, amelyet a Bíráló Bizottság értékelése követ. Délután ugyancsak a fiatal kollégák által igényelt és körvonalazott témákat – generáció- és tulajdonváltás, jogi és közgazdasági kérdések, szakhatósági ellenőrzések, helyettesítés, munkavédelmi feladatok, klinikai gyógyszerészet – veszik górcső alá. A 15 perces szakértői prezentációkat diszkusszió és fórum követi. A programot a MOSZ és a Tennessee-i Egyetem szerződéses megállapodása keretében Magyarországra érkező hat külföldi fiatal gyógyszerész beszámolója zárja, valamint részt vesz és előadást tart L. B. Brown professzor, az Amerikai Gyógyszerészeti Társaság elnöke.

Megemlékeznek a MOSZ alapításának negyedszázados jubileumáról, és elismerik a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáikat a szövetség kongresszusának második napján. A szakmai program ezen a napon három pólusra épül. Elsőként szakmai és államigazgatásban dolgozó vezetők fejtik ki álláspontjukat új dimenzióban az egészségügyi ellátó rendszer és a gyógyszerészet kapcsolatáról, működéséről. Szakmai vezérelőadást tart prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság, valamint a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke. A 25 éves szakmapolitikai múlt áttekintéséhez – a politikai egyensúlyra is figyelemmel – segítőtársakat kértek és kaptak, az adott időszakban az egészségügyet irányító szakmai vezetőktől. Már elfogadta felkérésüket dr. Csáky András korábbi szakpolitikus, dr. Kökény Mihály, dr. Mikola István és dr. Rácz Jenő korábbi miniszter. Valamennyien szerepeltek már a Gyógyszerészek Országos Kongresszusa negyedszázados történetének korábbi rendezvényein. Ismerik a szakma célkitűzéseit, erőfeszítéseit, sikereit és kudarcait.

A szakmapolitikai program további részében az egészségtudatos magatartás, a gyógyszeres terápia jelentősége, a beteg-együttműködés egyes kérdései és az e-egészségügy kapja a főszerepet. A harmadik blokkban a gyógyszerpiac kerül fókuszba, amelyet a már megszokott módon fórum követ.

A kongresszus zárónapján kerítenek sort a gyógyszertárak működésével, a tulajdonosi környezetben várható változásokkal, jogi, közgazdasági és adózási területtel összefüggő kérdésekre és konzultációra. A XXIV. GYOK programját a rendezvény mondanivalóját összegző és a feladatokat is kijelölő MOSZ közgyűlés zárja.

A kongresszust közel félszáz kiállító bemutatója, fórum, kulturális és szórakoztató program színesíti.