• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb gyógyszertárak zárhatnak be

Lapszemle Forrás: mno.hu

Visszaélések és szabálytalanságok miatt még legalább két-három gyógyszertár bezárására lehet számítani a következő hetekben.

Ezt a Magyar Nemzet tudta meg a gyógyszerészkamara elnökétől annak kapcsán, hogy a fővárosi Lánchíd Gyógyszertár több mint 6000 doboz vényköteles szert adott ki recept nélkül. A gyógyszereket Angliába és Ausztriába vitték, ahol ezek a termékek jóval drágábbak, mint nálunk – olvasható az mno.hu portálján.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a következő hetekben, hónapokban más gyógyszertárakról is kiderülhetnek hasonló visszaélések. A kamarai elnök a Magyar Nemzetnek arról beszélt, még legalább két-három patika bezárására lehet számítani. A jelenlegi eset tehát nem egyedülálló, azt azonban még nem tudni, hogy a többi, az OGYÉI által jelenleg is vizsgált gyógyszertár mekkora összegű és milyen darabszámú készítmény esetében követett el szabálysértést. Az elnök úgy tudja, ezek a gyógyszertárak is vényköteles gyógyszereket adtak ki vény nélkül, illetve jogosulatlanul exportáltak termékeket.

Hankó Zoltán elmondta azt is, a megbüntetett és bezáratott Lánchíd gyógyszertár esetében angliai és ausztriai egészségügyi intézmények megrendeléseiről volt szó, ugyanis két ottani intézmény adatai szerepeltek a megrendelőlapokon. A külföldre szállított gyógyszerek – pszichotrop anyagok, onkológiai készítmények – ára kint akár többszöröse is lehet a hazainak, és a beszerzése is nehézkesebb, már ha egyáltalán kaphatók.

Ennek ellenére a magyar gyógyszertárak nem vehetnek részt gyógyszerek exportálásában. Azzal, hogy megtették, nemcsak szabályt szegtek, hanem az itteni és a külföldi betegeknek is nehézségeket okoztak. Itthon problémát jelenthet, hogy a nagy mennyiségű export miatt akadozni kezd az ellátás. Ilyenkor a hazai páciensek nem tudnak azonnal hozzájutni a gyógyszerekhez – mondta Hankó Zoltán.

A külföldi betegek esetében gyógyszerbiztonsági kérdések is felmerülnek, hiszen még ha orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák is a gyógyszereket, akkor is hiányzik az angol vagy német nyelvű betegtájékoztató a dobozokból, és kockázatot jelent az is, hogy a gyógyszerek kikerültek a zárt láncú, legális forgalmazási csatornából. Így nem lehet nyomon követni, hogy miképpen szállították őket.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal a több ezer doboz gyógyszerrel, amit külföldre vittek, a gyógyszerészkamara elnöke úgy válaszolt: feltehetően az ottani hatóságok illetékesek abban, hogy lefoglalják a termékeket, a külföldi intézményekkel szemben a magyar hatóság nem jogosult eljárni. Hogy büntetőjogi eljárás végül lesz-e a Lánchíd gyógyszertár ügyében, arra egyelőre nem tudott választ adni az elnök.