• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kijött a Richter negyedéves jelentése

Gyógyszerpiac Frissítve 2018.11.08 Forrás: MTI
Kijött a Richter negyedéves jelentése

A belföldi piacon 3,5 százalékos bővüléssel 28,577 milliárd forintra nőtt a gyógyszergyár forgalma.

A Richter Gedeon Nyrt. 9,077 milliárd forint adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami 43,4 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának profitjától. A gyógyszeripari csoport negyedéves árbevétele 7,4 százalékos visszaeséssel 99,445 milliárd forintra csökkent tavalyhoz képest a csütörtökön közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFSR) alapján készült gyorsjelentés szerint

Az év első kilenc hónapjában a Richter 323,875 milliárd forint (1,02 milliárd euró) árbevételt ért el, a tavalyi azonos időszakhoz képest 3,1 százalékkal (euróban 5,8 százalékkal) kevesebbet. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 6,8 százalékkal (euróban 3,9 százalékkal) 47,652 milliárd forintra nőtt. Az egy részvényre jutó kilenc havi eredmény 256 forint, szemben az előző évi bázisidőszakban elért 240 forinttal.

A bruttó fedezet 2018 első kilenc hónapjában 189,245 milliárd forintot tett ki, vagyis 1,2 százalékkal csökkent egy év alatt. A fedezeti hányad ugyanakkor a tavalyi 57,3 százalékról 58,4 százalékra nőtt. 

Az üzemi eredményhányad 15,9 százalékot tett ki 2018 első kilenc hónapjában, vagyis alacsonyabb a tavalyi 16,1 százaléknál. 

A Richter árbevétele a legjelentősebb piacokon, vagyis az EU-ban és a kelet-európai államokban (FÁK), továbbá Latin-Amerikában visszaesett az első három negyedévben, míg Magyarországon, az Egyesült Államokban, Kínában és a többi piacon nőtt. A legjelentősebb, 23,4 százalékos bővülést az Egyesült Államokban érték el, Kínában 16,1 százalékkal nőtt a forgalom. Az EU régi tagállamaiban (EU 15) 13,2 százalékos, az új tagállamokban (EU 12) 3,3 százalékos volt a visszaesés. A belföldi piacon 3,5 százalékos bővüléssel 28,577 milliárd forintra nőtt a gyógyszergyár forgalma az idei első kilenc hónapban.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 0,92 százalékos erősödéssel 5500 forinton zárta. Az elmúlt 1 évben a legmagasabb árfolyama 7090 forint, a legalacsonyabb 4468 forint volt.

X  X  X  

A Richter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten Orbán Gábor vezérigazgató elmondta, hogy számítottak a nyereséget csökkentő tényezőkre. Az Esmya miatti 14 milliárd forint kiesés mellett a cég 40 millió euró bevételtől eshetett el a román piacon a két hónapos nagykereskedelmi forgalomszünet miatt - tette hozzá. Az Esmya értékesítése szeptemberben újraindulhatott, de egész éves forgalma a harmadára eshet vissza, a hosszabb távú eredményeit pedig nehéz megbecsülni - hangsúlyozta a vállalat vezetője.

A gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálat tavaly november végén azért indult, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. Az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) az idén februárban ideiglenes intézkedésként kezdeményezte, hogy a gyógyszerrel új kezelést ne kezdjenek el, a folyamatban lévő kezelések azonban befejezhetők, május 18-án pedig ajánlásokat fogalmazott meg a gyógyszer használatával kapcsolatban a ritka, de súlyos májkárosodás kockázatának minimalizálása érdekében.

A Richter saját fejlesztésű cariprazine készítménye ugyanakkor - mint mondta - forgalmát tekintve az Egyesült Államokban a leggyorsabban növekedő antipszichotikum, visszajelzései kedvezőek, megjelenését pedig Magyarországon is várták az orvosok. A Richter éves szinten a belföldi piac forgalmában 2 százalékos bővülésre, Nyugat-Európában 15 százalék, Ukrajnában pedig akár 20 százalék körüli visszaesésre számít. Kelet-Európa többi országában stagnálást várnak. Kínában a növekedés elérheti az 5 százalékot, vagyis az eddigi növekedési ütem nem tartható fenn, de a Richter negyedik legnagyobb piacát jelentő távol-keleti ország nyitott az innovatív gyógyszereke, új termékek értékesítésével pedig fokozhatóak az eredmények - mondta a Richter vezetője.

Az Egyesült Államokban a Vraylar nevű készítményt nem számítva 15 százalékos lehet a visszaesés a szteroidhatóanyag forgalmának csökkenése miatt - tette hozzá. Orbán Gábor szerint az egész éves eredményeket még mindig nehéz előrejelezni, de a cég teljes konszolidált csoportszintű forgalma az Esmya hatását leszámítva várhatóan a tavalyi erős bázishoz hasonlóan alakulhat egész évben, az Esmya beszámításával körülbelül 6 százalékos lehet a visszaesés. A Richter 58 százalék körüli bruttó fedezeti hányadot és 14-15 százalék közötti üzemi eredményhányadot vár idén.

Legolvasottabb cikkeink