• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kínai hódítók a generikus piacon

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Kínai gyógyszergyárak a generikus piac meghódítására törekszenek.

Egy kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint az egyébként is "olcsó" generikus (utángyártott) gyógyszerek árát további nyomás alá helyezi a kínai eredetű gyógyszerek áradata, mivel egyre több, a távol-keleti országból származó gyógyszeripari készítmény kap forgalmazási engedélyt a főbb nemzetközi piacokon.


Az IMS Health Inc. gyógyszeripari információs társaság jelentése rámutat, hogy az amerikai gyógyszeripari felügyelet, az U.S. Food and Drug Administration (FDA) által a nevirapine AIDS-gyógyszer kínai generikus változatára kiadott forgalmazási engedély új korszakot nyitott meg. Kína már jelenleg is a legnagyobb "aktív gyógyszeripari alapanyag" (active pharmaceutical ingredient, API) gyártónak számít a világon, de a késztermékek terén még nem rendelkezik jelentős exporttal. Ez már nem sokáig lesz így.


A Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd. tavaly júliusban megkapta az engedélyt az FDA-tól a nevirapine generikum forgalmazására az Egyesült Államokban amint a Boehringer Ingelheim szabadalma lejár 2012-ben. Az IMS legalább tíz további kínai vállalatról tud, amelyek engedélyeztetni kívánják saját generikus termékeiket. Ezek közül néhány akár már az idén is piacra kerülhet. Következésképpen tovább fokozódhat a verseny a már jelenleg is a csökkenő árakkal küszködő generikus gyógyszerpiacon.


"A piaci siker biztosítása érdekében a kínai vállalatok minden bizonnyal alákínálnak majd a jelenlegi áraknak" - írja az IMS évi rendes "Intelligence.360" piaci jelentésében. "A kínai értékesítési stratégia tovább hajtja majd lefelé az árakat, amelynek messzemenő következményei lesznek a kutató-fejlesztő vállalatokra és a nemzetközi generika-gyártókra nézve."


A kínai generikus gyártók hasonló módon jelennek meg a nemzetközi piacon, mint annak idején az indiai cégek, például a Ranbaxy Laboratories Ltd., amely maga is API-beszállítóként kezdte, majd egy évtizeddel átállt késztermékek gyártására. Az IMS szerint a kínai vállalatok az indiai cégek piaci pozíciójának megrendítésére törekszenek, megcélozva a főbb piacokat, az Egyesült Államokat, Európát és a feltörekvő régiókat.


A kínai generikum-ipar előtt azonban még nehezen leküzdhető akadályként tornyosul a minőség terén meglévő rossz híre. A kínai alapanyagból gyártott heparin szerrel kapcsolatban nemrégiben felmerült biztonsági problémák miatt folt esett a kínai gyógyszeripar hírnevén. "Az indiai gyógyszeripar felemelkedését jóval kevesebb negatív sajtónyilvánosság kísérte... és ez az a pont, ahol eldőlhet a piaci siker vagy a bukás" - írja az IMS tanulmánya.