• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lazítanak a vakliciten – megjelent a tervezet

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Tíz új, innovatív készítményt terveznek befogadni az EMMI rendelete szerint.

Társadalmi vitára bocsátották a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló EMMI rendelet módosításának tervezetét.

A tervezett intézkedések a gyógyszerellátás biztonságát szolgálják a vaklicitre vonatkozó szabályok felpuhításával. Egyrészt szélesítenék a preferált ársávot a jelenlegi 10 százalékról 15 százalékra, így növekedhet majd a sávba eső gyógyszerek száma, illetve ezek ugyanolyan mértékű támogatást kapnak, mint a preferált termék(ek) – a hatóanyag és terápiás fix csoportokban. Ez a lépés azért fontos, mert több csoportban csak egyetlen termék van jelenleg a preferált ársávban, amely gondot okozhat az ellátásban, ha a gyártó nem tud szállítani.

A biológiai és a biohasonló gyógyszereknél megemelik a delistázási (a támogatotti körből való kikerülés) korlátot 30 százalékról 50 százalékra - ezzel a betegek hozzáférés javul a terápiákhoz.

Bevezetik a gyógyszerekre vonatkozó kedvezményezetti státuszt, amely lényegében azt jelenti, hogy olyan hatóanyagok esetében, amelyekből csak egy készítmény van a gyógyszerpiacon, ráadásul alacsony forgalommal bírnak (éves szinten kevesebb, mint harmincmillió forint), és már annyira csökkent az áruk, hogy még a forgalomba hozatali engedélyt sem tudják megújítani, megkaphatják a jogosítványt, azaz nem kell fizetniük ezért a procedúráért.

Változik a szankció, ha a referenciakészítmény forgalomba hozatali engedélyének jogosultja a megrendeléseket bizonyítottan egy hónapon keresztül nem tudja teljesíteni: ebben az esetben az OEP a készítményt a támogatásból kizárja, és az a következő referenciaár meghatározását követő kilenc hónapban nem részesíthető társadalombiztosítási támogatásban.

A rendelettervezet tíz új innovatív készítmény befogadását is tartalmazza, például a műtét közben trombózis megelőzésére, vagy vesedaganat kezelésre.

A Weborvos információi alapján a frissen megjelent tervezet első szakmai értékelései szerint valóban egy lépést tett a szakágazat a gyógyszerellátás biztonsága felé, ám a generikus piac szereplői számítottak arra is, hogy enyhítik a büntető jellegű támogatást. Továbbra is marad ugyanis, hogy a preferált ársávban lévő termékek támogatását a sávon kívül eső termékek már nem kapják meg a fix támogatási rendszer miatt, így a betegeknek nemcsak a drágább termék, de a csökkenő támogatás miatt is többet kell fizetniük a patikákban térítési díj címén.

Legolvasottabb cikkeink