• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

MAGYOSZ: a gyógyszergyártás a külgazdaság zászlóshajója

Gyógyszerpiac 2021.11.25 Forrás: Weborvos
MAGYOSZ: a gyógyszergyártás a külgazdaság zászlóshajója

A magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét tartja holnap a hazai gyártókat tömörítő szervezet.

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a nemzet és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg minden második beteg az alapellátásban magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág, tudatta a Weborvossal a szervezet közleményében.

2019-ben is növekedést mutat a gyógyszeripar: nőtt az iparág kibocsátása, a bruttó hozzáadott érték volumene. A gyógyszergyártás értéke az egy főre vetített értékekben mutatkozik meg igazán: 2018-ban egy munkavállalóra 24, míg 2019-ben már 31 millió forint bruttó hozzáadott érték jutott. A magyar gyógyszeripar exportorientáltságának köszönhetően Magyarország gyógyszerkülkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő: egyedül Magyarországról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult. 

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként működik.  A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg. 

Az ünnepélyes évforduló alkalmából 2021. november 26-án immáron harmadik alkalommal szervezi meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar 1 évszázad / 3 évtized” címmel. A gyógyszeripar legmeghatározóbb szereplőivel, állami és szakmai résztvevőkkel, véleményvezérekkel telik meg a Radisson Blu Béke Hotel, ahol a szektor jelenlegi helyzete, kilátásai és legnagyobb kihívásai kerülnek napirendre.

A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak s így biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást. 

Az „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar – 1 évtized / 3 évtized” címmel megrendezésre kerülő esemény előadói többek között Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a COVID-19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről adnak tájékoztatást. 

A konferenciát megelőző napon egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter, Külgazdasági- és külügyminiszter és dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke átadja az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

Legolvasottabb cikkeink