• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megszorított helyzetben

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Pro

A gyógyszeripar a magasan kvalifikált szakemberért regisztrációs díjat, vagyis büntetést fizet a Teva vezérigazgatója szerint.

A közeljövőben az egészségügy összes szereplőjének terhei növekedni fognak. Látszólag csak a gyógyszertámogatási kasszából történik elvonás, ám ez automatikusan növeli a többi szereplő terhét is. A patikai árrések csökkennek, nehezebbé válik a kórházak kinnlevőségének gyógyszer-nagykereskedőkön keresztül történő finanszírozása, csökken az adományok mértéke, amellett, hogy a kórházakra sem lesz több forrás, állítja dr. Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója a Kórház című szaklapnak adott interjújában.

A vezérigazgató szerint az sem teljesen világos, hogy a jövő évre tervezett 87 milliárdot miből fogják elvonni. A gyógyszerkassza kiadási oldala tavaly 342 milliárd volt, ebből 51 milliárdot már akkor is a gyógyszergyártók fizettek be. Ezáltal állami feladatot láttak el, és ha hozzávesszük azt a sajnálatos tényt, hogy az eddig is meglévő különadó a támogatott gyógyszereken majdnem megduplázódott, valamint a gyógyszerlátogatói díjat is megduplázták. Érdemtelenül és rövidlátó módon sújtják a gyógyszeripart.

A Teva az elmúlt másfél évtizedben 230 milliárd forintot, azaz nagyjából 800 millió eurót ruházott be Magyarországon, mintegy 3000 embernek teremtve munkalehetőséget. Ez nagyjából akkora összeg, mint amennyibe egy új autógyár építése kerül, például Kecskeméten.

– Érdekes megélni azt, hogy ma egy autógyártó beruházásai miatt munkavállalónként hat és fél millió forintos támogatást kap, mi pedig egy magasan kvalifikált szakemberért évi 10 millió forintos regisztrációs díjat, büntetést fizetünk – fogalmaz az interjúban dr. Szabó László. – Mi globálisan versenyzünk saját cégünkön belül a beruházási lehetőségekért, méghozzá nem is sikertelenül. A már említett eddigi 230 milliárd forint után az idei évben is egy igen jelentős beruházásunk készül el 15 milliárd forintból: hamarosan Európa egyik legmodernebb, steril parenterális készítményeket gyártó üzemét nyitjuk meg Gödöllőn. Azonban egy vállalat beruházási döntéseinél mindig lényeges szempont a helyi piac alakulása is. A gyógyszeripart jelenleg sújtó intézkedések ismeretében rendkívül kicsi az esélye annak, hogy további beruházások célpontjai legyünk, újabb munkahelyeket teremthessünk, és még inkább hozzájáruljunk az ország exportbevételéhez.

A teljes interjú a WeborvosPro portálon olvasható.