• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért késik a tíz új terápia befogadása?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Új véralvadásgátlók, daganatsejtek növekedését lassító gyógyszerek is vannak a listán.

Tíz új innovatív terápia befogadása szerepelt abban a jogszabályi tervezetben, amelyet még tavaly december első felében bocsátották társadalmi vitára a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló EMMI rendelet módosítása kapcsán.

Először az OEP-nél próbáltunk érdeklődni, hogy áll a korábbi időszak pangásához képest végre befogadási készséget mutató tervezet, ám lapunkat az egészségügyi szakállamtitkársághoz irányították, ahol azt a rövid választ kaptuk, hogy „A vonatkozó rendelet közigazgatási egyeztetése december végén lezárult, jelenleg a tervezet véglegesítése folyik". Ebből arra következtettünk, hogy a szakmai jóváhagyás után a finanszírozás biztosítása egyelőre még nem dőlt el.

Nyilván érdekes, hogy milyen szerekről is van szó. Új kérelem érkezett köszvény kezelésére, ismételt kérelmet nyújtottak be szívelégtelenség, szklerózis multiplex, veserák, lágyrész szarkóma kezelésére. A befogadásra kijelölt terápiák között új, orális véralvadásgátlók is szerepelnek. A listán megtalálható az ADHD-s, vagyis figyelemzavaros fiataloknál, felnőtteknél alkalmazható gyógyszer, amely fokozza a figyelmet és csökkenti a robbanékonyságot, havi adagja most például 30 ezer forint körül van. Szintén bekerültek a tartósítószermentes glaukóma ellenes szemcseppek, amelyek magasabb áruk miatt delistázásra kerülhetnek, ez pedig rendkívül nagy terhet róna az érintett betegekre. A befogadandó gyógyszerek között van olyan daganatellenes gyógyszer, melynek hatóanyaga csökkenti a daganat vérellátását, és lassítja a daganatsejtek növekedését és terjedését. A csípő- vagy térdprotézis-műtétet követően a vérrögképződés megelőzésére alkalmazható három terápia is a listán szerepel (három gyártótól).

Az OEP honlapján található információk szerint egyébként 35 új innovatív terápia vár befogadásra, és tavaly mindössze a Hepatitis C kezelésére szolgáló biológiai készítmény került befogadásra.

Mint a Kórház szaklap decemberi számában megjelent és a Weborvosban is közölt interjúban Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) ügyvezető igazgatója rámutatott, az innovatív terápiák valós értéke nem a gyógyszerkasszán belül, hanem az egészségnyereségben jelentkezik. Némethi Erika sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon el vannak vágva egymástól a társadalombiztosítás különböző zsebei és mindig az adott zseben belül próbálunk megtakarítást találni, holott mind az innovatív gyógyszerek, mind az innovatív orvosi technológiák vonatkozásában ez a megtakarítás nem az adott intézményen vagy kasszán belül jelentkezik, hanem a jobb életminőség által jobb produktivitást jelentenek az egyének és végeredményben az egész nemzet szintjén. Az innováció finanszírozása azokban az országokban működik jól, amelyekben megvalósul ez a holisztikus szemlélet.

Némethi példaként hozza fel Görögországot, ahol szintén komoly krízis volt az elmúlt két évben, ehhez képest ma 100 új gyógyszer és húsz új hatóanyag kerül befogadásra. Ahol fontos szempont az állampolgárok termelékenysége és tudják a döntéshozók, hogy a nemzet teljesítőképessége végeredményben ezen múlik, nem az egészségügyi területen spórolnak, teszi hozzá az IGYE ügyvezetője igazgatója.