• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha nekem sikerült, Schuminak is fog!

Lapszemle Forrás: borsonline.hu - mno.hu

Másfél hónapos kómából jött vissza autóbalesete után Kucsera Pál.

Szilánkosra tört koponyájába plasztikbetétet ültettek. A 71 éves sportember hisz a mélyaltatásban tartott Schumacher gyógyulásában. Rendbe fog jönni Michael Schumacher, csak türelem kell hozzá. Ez a véleménye Kucsera Pálnak, aki 1981. október 7-én zúzta szét a koponyáját, s utána másfél hónapig feküdt kómában – írja a borsonline.hu.

– Gyerekkoromtól az életem a sport. Először szertornász voltam, kis híján kijutottam a mexikói olimpiára. Utána autós kaszkadőr lettem, majd raliversenyző. 39 éves voltam, amikor egy nappal a Salgó-rali előtt két új gumit akartunk kipróbálni, de egy kanyarban kicsúsztam, és százharminccal nekicsapódtam egy fának. A fejem bevágtam a sportkormány vasába.

Féltenyérnyi nagyságban szilánkosra tört a koponyám, s azonnal kómába estem. Megoperáltak, plasztikbetétet ültettek a roncsolódott rész helyére, ám a családomnak azt mondták az orvosok, nem sok esély van rá, hogy életben maradok. Infúziót kaptam, és az orromon keresztül tápláltak. Csak édesanyám és a feleségem hitt a felépülésemben – mesélte a Borsnak Kucsera, aki a balesetből semmire sem emlékszik. Az utolsó kép, amit vissza tud idézni, az az indulás előtti kerékcsere.

Az első új emlékem, hogy a varratot szedte ki az orvos a fejemből, és én felajánlottam, tartom a fémtálcát, de fogalmam sem volt arról, hol vagyok. Állítólag néha már előtte is beszéltem, azt mondtam a szobatársaimnak, repülővel lezuhantam, de én erre sem emlékszem – idézte fel az eseményeket Kucsera Pál, akit két hónapra rá vittek haza a kórházból, és elkezdődhetett a tanulás.

Eleinte még a legalapvetőbb készségek is nehézséget jelentettek a számára, ám akaraterejének köszönhetően idővel a volán mögé is vissza tudott ülni. Mivel a jogosítványomat nem vonták be, márciusban már autóba ültem, és egy szabad füves területen pár száz métert vezettem. Három év múlva már minden úgy működött, mint régen, és 68 éves koromig ügyintézőként jártam az országutakat. Egy dolog változott meg: a bevállalós sportember megnyugodott. Szerintem Schumacher is ezt az utat fogja bejárni. Ha nekem sikerült visszajönnöm, neki is sikerülni fog, csak türelmesen ki kell várni – tette hozzá a 71 esztendős sportember.

A témával kapcsolatban az mno.hu portálja így ír: A német idol, Joachim Deckarm kora és sportága legnagyobb klasszisa volt, amikor majdnem végzetes balesetet szenvedett és kómába esett. Sorsának későbbi alakulása reményt és kétséget ébreszthet a Schumacherért aggódókban is. Deckarm 131 napon át életjelet sem adott magáról. Koponyatörést, agyzúzódást szenvedett, megrepedt az agyhártyája, agyvizenyő lépett fel nála, csakúgy mint Schumachernek, csökkenteni kellett az agyában a nyomást. Légcsőmetszést hajtottak végre rajta, lélegeztetőgépre helyezték.

A német sportbálvány már nagyon messze járt, de roppant szívós szervezetének köszönhetően visszafordult az úton, és 131 nap elteltével magához tért. Az újságok csodáról tudósítottak, pedig az újraeszmélés még csak a csoda első fejezete volt.

Ahogy a Bild magazin a minap azt írta, ha Schumacher felébred, már nem a régi Schumacher lesz az, úgy Deckarm élete is keservesen szűk korlátok közé szorult. Súlyos fizikai és szellemi fogyatékkal, mély depresszióban, az elemi mozgásokat is újratanulva kezdte a baleset utáni életét, de elképesztő akarattal és kitartással napról napra kapaszkodott vissza. Órákat edzett, kerékpározott, úszott – természetesen szigorú felügyelet mellett –, mindeközben az elméjét is csiszolta, egyre fejlődött a kommunikációja.

Deckarm szülővárosában, Saarbrückenben egy fogyatékkal élőket ápoló otthon lakója lett, hajdani játékostársai a későbbi szövetségi kapitány, Heiner Brand irányításával adakozással, jótékonysági mérkőzések szervezésével, könyvkiadással biztosították „Joe" gondozásának anyagi fedezetét.

Joachim Deckarm 1979. március 30. óta nem élhetett teljes életet, a kívülálló szemével legalábbis biztosan nem. De a saját sorsával vívott, igenis győztes meccse példaként szolgálhat akár Michael Schumacher számára is.

Először persze neki is vissza kellene fordulnia ama bizonyos úton – jegyzi meg az mno.hu portálja.