• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nagyobb forgalom, kisebb adagok?

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

Az AIDS-terápiák piaca-forgalma a harmadik világban tavaly 10-15 millió dollárról 4-500 millió dollárra nőtt.

A Nemzetközi Generikum-gyógyszerészeti Szövetség (International Generic Pharmaceutical Alliance, IGPA) éves floridai tanácskozásán dr. Ira Magaziner, a Clinton Foundation HIV/AIDS Kezdeményezésének (CHAI) elnöke kijelentette: annak következtében, hogy a szervezet tevékenysége egyre inkább más betegségcsoportokra is kiterjed, „hatalmas, felfutó generikumpiac" alakul ki.

„Ne feledjék, a következő tíz év során a világ szegény országaiban élők 75 százaléka válik majd az önök felvevő piacává, és a magán- valamint a közszféra együttműködése ehhez az anyagi hátteret is megteremti majd" – vélekedett az elnök, Bill Clinton egykori gazdasági-egészségügyi tanácsadója. „Megtehetnek bizonyos lépéseket, melyek által ezeken a majdani piacokon óriási eredményeket érnek majd el."

Példaképpen ismertette a generikum-cégek úttörő szerepét a napi egy alkalommal beveendő, három össztevőt tartalmazó retrovírus-ellenes „koktélnak" a meghonosításában, amely számos országban sokkal egyszerűbbé tette a kezelést. A CHAI tapasztalatai szerint, úgymond, egy szabadalomtulajdonos kutató-fejlesztő cég gyakorta ütközik nehézségekbe, ha egy közös tabletta létrehozásáról próbál megállapodni más szabadalom-tulajdonosokkal – ugyanezt egy generikum-vállalat jóval könnyebben tehti meg.

„Hisszük" – jelentette ki Magaziner –, „hogy lesznek új kombinációk, amelyek javítják majd a stabilitást, s a költségeket is csökkenteni fogják. Ezen felül kísérletezünk majd jobb adagolásokkal is, munkánk során ugyanis többek közt arra is rájöttünk, hogy a szabadalom-tulajdonos cégek olykor túladagolnak. […] Olyan gyógyszerek esetében, amilyenek például a retrovírus-ellenes készítmények, tartunk a mellékhatásoktól, ezért nem akarjuk túladagolni őket. A Matrix-szal és a konzorciumunkban részt vevő más vállalatokkal együtt jelenleg új összetételek keresésének lehetőségét vizsgáljuk – s ez az a terület, amelyen az önök gyártási know-howja [az önök számára] komoly előnyöket jelenthet."

A konzorcium, közölte az elnök, különféle módozatokat és új kémiai eljárásokat keres a költségek csökkentésére. „A fejlesztők-feltalálók olyannyira sietnek a piacra juttatni termékeiket, hogy nem szükségképpen találják meg a legjobb eljárásokat szabadalmaik megvalósítására. […] Ugyancsak megállapítottuk, hogy gyakran nem a legjobb, azaz nem a legköltséghatékonyabb kémiai technológiát akalmazzák, ezért jelenleg is tárgyalunk bizonyos cégekkel olcsóbb, bioekvivalens nyersanyagok felderítése érdekében."
[…]

Az AIDS-terápiák piaca/forgalma a harmadik világban tavaly 10-15 millió dollárról 4-500 millió dollárra nőtt, és várható, hogy a következő néhány esztendőben a több milliárd dolláros nagyságrandet is eléri. „Mindez néhány év leforgása alatt… óriási növekedés" – állapította meg Magaziner. Tavaly májusban a Clinton Foundation diszkontárakat alkudott ki a Ciplánál és a Matrixnál bizonyos másodvonal-beli anti-retroviráslis szerekre.

Legolvasottabb cikkeink