• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem halt meg a sertésnátha!

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A H1N1 lecsengésével az idei járvány várhatóan „visszatér a normál kerékvágásba".

A Scrip és a Washington Post arról tudósítanak, hogy az Egészségügyi Világszervezet hamarosan közzéteszi a múlt téli sertésinfluenza-járvánnyal kapcsolatban összeállított statisztikáit. Az ezekben foglalt legfontosabb információ, hogy a világjárvány hivatalosan véget ért, már bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag, és az idei télre várható különböző influenzák többsége ellen egyetlen oltás beadásával is lehetséges lesz majd a védekezés.

Amerikai szakemberek prognózisa szerint a H1N1 lecsengésével az idei járvány náluk várhatóan „visszatér a normál kerékvágásba". A fővárosban például az amerikai hivatalosság közlése szerint most is oltják majd iskoláikban a gyerekeket, a tavalyi évaddal ellentétben azonban nem nyílnak tömegklinikák, nem kígyóznak majd előttük a tavalyi hosszú sorok.

E tömeg-oltóhelyek annak az addig nem látott globális intézkedéssorozatnak voltak részei, amelyre a világszerte a negyven éve nem tapasztalt méretű járványra reagáltak.

A Világszervezet a múlt hónap végén jelentette be a járvány véget értét, amit arra alapozott, hogy a H1N1 influenza egy inkább szezonális típusú vírussá alakul. Ellentétben a tavalyi évvel, amikor egy H1N1-vakcina és egy másik, szezonális influenza-elleni oltóanyag volt piacon, az idei készítmény „három az egyben" típusú, amely a sertésinfluenza mellett két másik törzs ellen is védelmet nyújthat.

A szövetségi hatóságok – tekintettel arra, hogy a vírusok évről évre változnak, és az előző évi oltás az idén nem nyújt védelmet – azt ajánlják, hogy minden hat hónaposnál idősebb amerikai kapja meg az idei vakcinát. Az antitestek kialakulása körülbelül két hét alatt megy végbe, azaz a lehető leghamarabb érdemes gondoskodni az immunizációról.

Ellentétben a tavalyi évvel a szakértők arra számítanak, hogy lesz elegendő vakcina, és a lakosság nagy része visszatér a beszerzés hagyományos módszereihez: orvosoktól és patikákból kapják majd. Egyes kiskereskedelmi hálózatokban és ellátó-létesítményekben máris rendelkeznek az új oltóanyaggal – előkészületképpen a november-májusi időszakra, amely a járványügyi hatóság szerint az Egyesült Államokban a szokásos influenza-évadnak tekinthető.

A járványügyiek szerint a lakosság 5-20 százaléka betegszik majd meg, azaz 15-62 millió ember. Minden évben 200 ezren kerülnek kórházba, és több tízezren halnak meg influenza-szövődmények miatt. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a gyerekek és a terhes nők, valamint a krónikus szív- és vesebetegségekben szenvedők.

Csak 2-49 év közti, nem terhes, egészséges személyek kaphatják a legyengített élő vírust tartalmazó influenza-megelőző orrsprayt. A hatóságok azt ajánlják, hogy a 9 évesnél fiatalabbakat – akár spray, akár injekció formájában kapnak vakcinát – két dózissal immunizálják, amelyeket két hét különbséggel ajánlatos beadni nekik.

A hatóságok eddig nem észlelték új vírus felbukkanását. Egyes helyeken iskolai oltóhelyeket terveznek, másutt egyes közigazgatási egységek ingyenes spray kiosztására készülnek az általános iskolákban.

Az Amerika Hangja honlapja arról számol be, hogy Margaret Chan, a WHO főigazgatója Bangkokban, egészségügyi tisztségviselők és miniszterek egy regionális (ázsia-csendes-óceáni) konferenciáján tegnap közölte: a H1N1 vírus gyengült, de továbbra is komoly egészségügyi kockázatot jelent, és hogy a betegség további fellángolásai várhatók.

Ezúttal is nyomatékosította, hogy a H1N1 szezonális vírusként ez után is jelen lesz, és hogy továbbra is lesznek „forró pontok", ahol nagy számú fertőzésre kerül majd sor. Közölte, hogy a jelenség a világ néhány részén észlelhető, többek közt például Délkelet-Ázsiában. Utalt a betegség már ismert kockázataira, különösen ami a gyerekeket és a terhes nőket illeti.

Thaiföldi hivatalos közlések szerint az ázsiai országban a fertőzések száma jelenleg a tavaly ilyenkorihoz közelít. Új megbetegedéseket jelentettek Új-Zélandban és Ausztráliában – az ottani téllel összefüggésben. Indiában a múlt héten Jaipurban, Udaipurban és Madhya Pradeshben észleltek H1N1 megbetegedéseket. India Chan szerint jó példát mutatott gyors intézkedéseivel, amennyiben folyamatosan figyelte a járványügyi helyzetet, gyorsan felfedezte a vírus megjelenését, és ajánlást tett közzé az immunizáció érdekében.

Forrás: Scrip, voanews.com, washingtonpost.com

Legolvasottabb cikkeink