• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nő az illegális, netes gyógyszervásárlás

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A brit gyógyszerészek háromnegyede szerint egyre többen rendelnek a neten vényköteles szereket recept nélkül.

A brit Royal Pharmaceutical Society és a Pfizer együttműködésében készült az a kutatás, amely a gyógyszerészek illegális gyógyszerterjesztéssel kapcsolatos aggodalmát hangsúlyozza.

A felmérés szerint a megkérdezett patikusok 73 százaléka látja úgy, hogy egyre többen vásárolnak az illegális internetes oldalakról gyógyszert. 85 százalékuk egyetért abban, hogy a betegek az egészségüket és életüket kockáztatják azzal, hogy bizonytalan forrásból vásárolnak egészségügyi termékeket, jellemzően receptköteles gyógyszereket vény nélkül.

A szakértők 56 százaléka úgy véli, a kockáztató betegek többségében szégyellnek problémájukkal orvoshoz fordulni, illetve azt remélik, hogy gyorsabban jutnak orvossághoz, ha kikerülik az egészségügyi ellátórendszer állomásait. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, lehet bármilyen gyors az illegális vásárlás, a bizonytalan forrásból származó készítmények rendkívül veszélyesek. Jellemző ugyanis, hogy a készítmények, egyáltalán nem vagy eltérő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, de gyakori, hogy a hatóanyagot más anyagokkal, nem ritkán emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező összetevőkkel helyettesítik.

A Royal Pharmaceutical Society szakértője kiemeli, az illegális termékeket kínáló, engedély nélkül működő online patikák igyekeznek a legitimitás és a megbízhatóság látszatát kelteni, és így abba a hamis illúzióba ringatni a vevőiket, hogy termékeik megbízhatóak. Ez azonban csak még veszélyesebbé teszi működésüket. A szakértők azt tanácsolják, csak megbízható forrásból és orvosi konzultáció után szabad vényköteles gyógyszereket vásárolni és alkalmazni.

A kutatást a Pfizer gyógyszerhamisítás elleni kampánya, a Real Danger program keretében mutatták be. A gyógyszercég az eredményekkel egy időben egy új kampányvideót is közzétett, amely a hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire mutat rá, hangsúlyozva, hogy a gyógyszerhamisítóknak nem számít a betegek gyógyulása és egészsége, egyedül a profitjuk maximalizálása érdekli őket.

Legolvasottabb cikkeink