• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Nő az illegális, netes gyógyszervásárlás

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A brit gyógyszerészek háromnegyede szerint egyre többen rendelnek a neten vényköteles szereket recept nélkül.

A brit Royal Pharmaceutical Society és a Pfizer együttműködésében készült az a kutatás, amely a gyógyszerészek illegális gyógyszerterjesztéssel kapcsolatos aggodalmát hangsúlyozza.

A felmérés szerint a megkérdezett patikusok 73 százaléka látja úgy, hogy egyre többen vásárolnak az illegális internetes oldalakról gyógyszert. 85 százalékuk egyetért abban, hogy a betegek az egészségüket és életüket kockáztatják azzal, hogy bizonytalan forrásból vásárolnak egészségügyi termékeket, jellemzően receptköteles gyógyszereket vény nélkül.

A szakértők 56 százaléka úgy véli, a kockáztató betegek többségében szégyellnek problémájukkal orvoshoz fordulni, illetve azt remélik, hogy gyorsabban jutnak orvossághoz, ha kikerülik az egészségügyi ellátórendszer állomásait. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, lehet bármilyen gyors az illegális vásárlás, a bizonytalan forrásból származó készítmények rendkívül veszélyesek. Jellemző ugyanis, hogy a készítmények, egyáltalán nem vagy eltérő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, de gyakori, hogy a hatóanyagot más anyagokkal, nem ritkán emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező összetevőkkel helyettesítik.

A Royal Pharmaceutical Society szakértője kiemeli, az illegális termékeket kínáló, engedély nélkül működő online patikák igyekeznek a legitimitás és a megbízhatóság látszatát kelteni, és így abba a hamis illúzióba ringatni a vevőiket, hogy termékeik megbízhatóak. Ez azonban csak még veszélyesebbé teszi működésüket. A szakértők azt tanácsolják, csak megbízható forrásból és orvosi konzultáció után szabad vényköteles gyógyszereket vásárolni és alkalmazni.

A kutatást a Pfizer gyógyszerhamisítás elleni kampánya, a Real Danger program keretében mutatták be. A gyógyszercég az eredményekkel egy időben egy új kampányvideót is közzétett, amely a hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire mutat rá, hangsúlyozva, hogy a gyógyszerhamisítóknak nem számít a betegek gyógyulása és egészsége, egyedül a profitjuk maximalizálása érdekli őket.

Legolvasottabb cikkeink