• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Anthrax: fél év alatt 5 halálos áldozat

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Június óta 13 intravénás droghasználót fertőzött meg a rettegett kór.

December 19-én Angliában meghalt egy heroinista anthrax fertőzésben. Idén Június óta az intravénás kábítószer használók között ő már az ötödik halálos áldozata a lépfenének Európában. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) jelentése szerint az idei fertőzések kapcsolatba hozhatóak a 2009-2010-es járvánnyal, ugyanis a fertőzés okozója ugyanaz a baktériumtörzs, amelyet még akkor szennyezett heroinban azonosítottak.

Az ECDC legfrissebb jelentése szerint 2012. júniusa óta 14 intravénás droghasználó fertőződött meg a veszélyes baktériummal. Németországban négyen, akik közül egy meghalt, Dániában két esetben, egy halálos kimenetelű volt, Franciaországban egy beteget regisztráltak és az Egyesült Királyságban a szerdai esettel együtt hat fertőzöttet jelentettek, akik közül három meghalt.

Az ECDC szerint nem lehet kizárni, hogy az intravénás droghasználók között újabb fertőzések is előfordulhatnak. A jelentett esetek ugyanis arra utalnak, hogy a szennyezett heroin továbbra is forgalomban van Európában.

Korábban a német Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet is azt közölte, hogy az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009/2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő heroin-használók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. Akkor a betegségben négyen haltak meg.

A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén. A bűnügyi hatóságok szerint a kórokozó akkor kerülhetett a kábítószerbe, amikor a származási helyről Nyugat-Európa felé indították. Előfordulhat, hogy a kábítószert fertőzött teherhordó állatra rakodva szállították, és az is lehet, hogy fertőzött állat irhájába rejtve csempészték.

Az anthrax kórokozója 3 úton kerülhet az emberi szervezetbe: belélegzéssel, fertőzött hús fogyasztásával, vagy bőrsérülésen keresztül. Az első esetben, ún. tüdőanthrax alakul ki. Kezdetben influenzaszerű tünetek jelentkeznek, majd néhány nap múlva légzési elégtelenség és légzésleállás következik be. Bár van hatásos antibiotikum, ami képes legyőzni a betegséget, de a belélegzést követően a baktériumok olyan gyorsan fejtik ki kártékony hatásukat, hogy túlélésre csak akkor van esély, ha a fertőzést követő néhány órában megtörténik a gyógyszeres beavatkozás.

Ha a kórokozó fertőzött étellel kerül az emberi szervezetbe, akkor rövid időn belül súlyos hasmenés és véres hányás jelentkezik. A halálozási ráta itt is igen magas, de korán elkezdett kezeléssel megmenthető a beteg. Ha a bőrön át jut be a lépfene kórokozója a szervezetbe, akkor pár nap múlva gennyes seb képződik a bőrön fekete varral a tetején. Bár az elváltozás igen ijesztően néz ki, mégis, a másik két fertőzéssel ellentétben jó eredménnyel kezelhető.

Legolvasottabb cikkeink