• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nőtt a Richter nyeresége a harmadik negyedévben

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Az elmúlt két évben bevezetett készítmények ellensúlyozni tudták a jelen piaci szabályozás negatív hatásait.

A harmadik negyedévben 20,6 milliárd forint volt a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége, 5,9 százalékkal több 2010 azonos időszakánál, miközben az árbevétele 7,8 százalékkal 72,4 milliárd forintra csökkent - jelentette a társaság kedden a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben a BÉT honlapján. A harmadik negyedévi profit meghaladta a portfolio.hu által megkérdezett elemzők várakozását, akik a tavalynál 9,7 százalékkal kisebb, 17,53 milliárd forint nyereséget vártak a harmadik negyedévre.

Az első kilenc hónapban az üzemi eredmény 48,9 milliárd forint volt, 9 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál. Az adózott eredmény 30 százalékkal 40,4 milliárd forintra csökkent elsősorban a magasabb működési - főleg az értékesítési és marketing - költségek, valamint a pénzügyi tevékenységből származó veszteség következtében. Az értékesítési és működési költségek egy év alatt 32,6 százalékkal 57,92 milliárd forintra emelkedtek, míg a pénzügyi soron a társaság 3,58 milliárd forint veszteséget könyvelt el, szemben az előző év hasonló időszakában elszámolt 6,757 milliárd forint pénzügyi nyereséggel. Az első kilenc havi pénzügyi veszteségből 2,67 milliárd forint a nem realizált veszteség.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) a harmadik negyedévben 1.107 forint volt, míg egy évvel korábban 1.041 forint. Az első három negyedévi profit alapján számított 2.163 forint EPS 29,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 3.082 forinthoz képest.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti nyereség (EBITDA) 2,1 százalékkal 67,19 milliárd forintra mérséklődött az első három negyedévben. Az időszak végén a Richter 89,27 milliárd forint készpénzzel rendelkezett, míg egy évvel korábban 111,49 milliárddal.

Január-szeptemberben a csoport árbevétele 218,3 milliárd forintot tett ki, 1,2 százalékkal többet 2010 első kilenc hónapjához képest. Az árbevétel döntő hányada, 192,23 milliárd forint a gyógyszergyártásból származott. Ugyancsak a gyógyszergyártás 49,6 milliárd forintos üzemi szintű profitja adata a konszolidált 48,9 milliárd forint üzemi szintű nyereség teljes egészét is. A nagy- és kiskereskedelmi tevékenységen ugyanis 863 millió forint veszteség keletkezett az első három negyedévben és az egyéb tevékenységek is 138 millió forint veszteséget eredményeztek.
A Richter Gedeon nem konszolidált árbevétele az év első kilenc hónapjában 181,56 milliárd forintot tett ki, ami 5,6 százalékos éves növekedést jelent. Az adózott nyereség pedig 8 százalékkal 52,84 milliárd forintra esett vissza.

A Richter az első kilenc havi konszolidált beszámolóban hangsúlyozta, hogy minden kiemelt régióban növelni tudta az árbevételét.

Magyarországon a 28,08 milliárd forint árbevétel 9,3 százalékkal nőtt, mert a társaság mert az elmúlt két évben bevezetett készítmények ellensúlyozni tudták az utóbbi időben hozott piaci szabályozás negatív hatásait. A Richter azért, hogy készítményei az egészségbiztosító által támogatott körben maradjanak, illetve versenyképesek legyenek az év első kilenc hónapjában kétszer csökkentett árat, ami eddig egymilliárd forint bevétel-kiesést jelentett. Október elsején újabb készítmények árát mérsékelte, ami a negyedik negyedévben 0,8 milliárd forint további árbevétel-kiesést okoz.

Ugyanakkor a Richter, a kutatás-fejlesztési tevékenység miatt jogosult a teljes különadó visszaigénylésére, ami 1,9 milliárd forint, és amelyből a második és harmadik negyedéves kötelezettségeket a jelentés szerint már levonták. A csoport az első három negyedévben 23,39 milliárd forintot fordított k+f tevékenységre, 5,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel az első háromnegyed évben elérte a 702,1 millió eurót, ami 19 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Ezen belül Oroszországban a 226,5 millió euró árbevétel mérsékelt, 2,2 százalékos növekedést jelent a múlt évi előszállítások következtében magas bázis miatt.
Az Európai Unió országaiban a Richter 288,8 millió euró értékben értékesített, 12,1 százalékkal többet a bázisnál. Ez az EU 15-ökben a 79,1 millió eurót kitevő forgalomnak, az éves összevetésben 71,2 százalékos bővülésnek köszönhető. A két legnagyobb uniós piacon, a lengyelen 12,6 százalékkal 56,3 millió euróra nőttek az eladások, míg Románában 12 százalékkal 96,7 millió euróra csökkentek.

Az Egyesült Államokban az árbevétel 36,3 százalékkal 50,1 millió euróra esett vissza, elsősorban azért, mert a magyar gyógyszercégnek csökkent egy termékkel kapcsolatos profitmegosztási bevétele.

A Richter Gedeon konszolidált mérlegének főösszege 2011. szeptember 30-án meghaladta a 623,43 milliárd forintot, s 4,1 százalékkal volt magasabb a 2010 december véginél. A mérlegben a magyarországi patikák fizetőképességének romlása miatt a Richter 2,389 milliárd forint értékcsökkenést számolt el a lejárt követeléseken.  A csoport konszolidált saját tőkéje 458,51 milliárd forint volt az időszak végén, 20,85 milliárd forinttal több az év véginél.

Az év első kilenc hónapjában a Richter 17,45 milliárd forintot fordított beruházásokra, szemben a múlt év hasonló időszakában történt 12,828 milliárd forinttal. A biotechnológiai k+f-hez és gyártáshoz kapcsolódó beruházások értéke 3,16 milliárd forintot tett ki.

A Richter a Budapesti Értéktőzsde egyik vezető részvénye. A hétfői kereskedést 35 ezer forinton, a péntekinél 410 forinttal olcsóbban zárta több mint 8,7 milliárd forintos forgalomban. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 47,500, a legalacsonyabb 28,950 forint volt.

Legolvasottabb cikkeink