• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Növelni kell az egészség-műveltségünket

Gyógyszerpiac 2018.10.19 Forrás: Weborvos
Növelni kell az egészség-műveltségünket

Számos kutatás igazolta már, hogy a be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek.

A Hungaropharma folytatja a tavaly elindított Mérföldkő sorozatot, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, ami segíti a beteg-gyógyszerész együttműködést - derül ki a cég pénteki közleményéből.

A Hungaropharma két évvel ezelőtt indította el Mérföldkövek elnevezésű programját azzal a céllal, hogy gyógyszertárak és szakmai partnerek segítségével fontos népegészségügyi problémák megoldását segítse. Ebben az évben a tavalyihoz hasonlóan a program középpontjában a demencia, a demenciával élők támogatása, valamint  a gyógyszerek helyes alkalmazása áll. A programot egy hatállomásos országos roadshow keretében mutatta be a vállalat a támogató szakmai szervezetekkel együtt a gyógyszerészeknek.

A demenciával kapcsolatos tájékoztatóanyag (Demencia a családban: Elfelejtettem?), valamint az 5xM Gyógyszereim gyógyszerszedési tájékoztató anyag egy pilot program keretében 2018 októberétől egy éven keresztül érhető el az Alma, a Gyöngy, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara által delegált, gyógyszertárakban. A demenciával élők, hozzátartozóinak szóló kiadványt, a Magyar Katolikus Szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter készítette és a Hungaropharma támogatásával 40 000 rászorulónak tudják eljuttatni a magyar gyógyszerészek.

A gyógyszerek helyes alkalmazását támogató terápiás hűséget (adherencia) növelő program lakossági anyagainak megalkotója a Semelweis Egyetem a Hungaropharmával szoros együttmködésben, szakmai partnerei pedig a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. A program megalkotóinak reménye az, hogy a tesztidőszak eredményeit, tapasztalatait felhasználva, a jövőben az egy országos programmá állhat össze.

Egy 2015-ös reprezentatív nemzetközi egészségügyi kutatás eredményei azt mutatták, hogy Magyarországon minden második embernek elégtelen vagy problémás az egészség-műveltsége. Ráadásul az emberek többsége nem is mer kérdezni az orvosnál vagy a patikában abban az esetben, ha nem világos számára a kezelés.

Egy a Semmelweis Egyetem gyógyszerészei által végzett, nem reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 30 százaléka elismerte, hogy nem megfelelően szedi be a gyógyszereit, mert elfeledkezik róla, de az is előfordult, hogy mivel jobban lett, úgy gondolta, árt, ha folytatja a terápiát. Szakemberek szerint ennek okai a tájékozatlanságra, a gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitekre, és a bizalmatlanságra vezethetőek vissza.

Számos kutatás igazolta már, hogy a be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek, így a gyógyítás költségei megnőnek, mert az időközben kialakult szövődményeket is kezelni kell. Ez különösen igaz a cukorbetegség, a magas koleszterin, a magas vérnyomás- és a szívbetegségek esetén.

A Mérföldkövek program egyik fontos célja éppen ezért az, hogy elősegítse a párbeszédet a betegek és az egészségügy között, ezzel pedig növelje a terápiás hűséget és a kezelések hatékonyságát.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink