• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Oroszországban gyártják az egyik koronavírus elleni vakcinát

Gyógyszerpiac 2020.07.18 Forrás: MTI
Oroszországban gyártják az egyik koronavírus elleni vakcinát

Leszerződött az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának (amely a tesztelés utolsó fázisában van) gyártására az orosz R-Pharm.

Szerződést kötött a brit-svéd AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem Covid-19 elleni vakcinájának oroszországi gyártásáról az R-Pharm - jelentette be Alekszej Repik, az orosz cég igazgatótanácsának elnöke pénteken a Rosszija 24 hírtelevízióban. Repik szerint az R-Pharm az orosz belső piac ellátása mellett 30-50 közel-keleti, délkelet-ázsiai, európai és FÁK-országba szándékozik szállítani az oltóanyagot.

Az ügy pikantériája, hogy egy nappal korábban a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) - az amerikai és a kanadai titkosszolgálatokkal egyetértésben - azt állította, "majdnem bizonyosan", hogy az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló hackerek megpróbáltak adatokat gyűjteni a nyugati világban zajló vakcinafejlesztésekről.

Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója erre reagálva kijelentette: Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy ellopja a brit vakcinát, mert az AstraZeneca már átadta annak technológiáját és a know-howt az RFPI portfóliójához tartozó R-Pharmnak, amely ily módon "nyugodtan és törvényesen gyárthatja" a vakcinát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eddig legkevesebb két vakcinafejlesztés - a kínai Sinopharm, valamint az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyaga - jutott el az embereken való tesztelés utolsó, harmadik szakaszába. Dmitrijev szerint a második fázis augusztus 3-i lezárását követően hamarosan eljuthat a harmadik szakaszába az orosz egészségügyi minisztérium moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) által kifejlesztett vakcina is, amelynek bejegyeztetése és hivatalos oroszországi engedélyezése Mihail Murasko egészségügyi miniszter pénteki bejelentése szerint augusztusban várható.

Az RFPI-vezér ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Oroszország a többi országnál előbb fejezheti be a vakcina tesztelését, amelyből még idén 30 millió dózist gyártathat le belföldön, 170 milliót pedig más országokban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki csütörtökön azt hangoztatta, hogy Oroszországnak nincs köze a brit gyógyszerészeti vállalatokhoz és kutatóközpontokhoz megkísérelt számítógépes betörési kísérletekhez, pénteken azt mondta, hogy nincs kapcsolat Moszkva és azon hackercsoport között, amelyet a brit hatóságok a kibertámadásokkal vádolnak.

"Nem tudjuk, hogy ki és mit akar feltörni Nagy-Britanniában, de Oroszországnak ahhoz biztos, hogy nincsen köze" - mondta, felpanaszolva, hogy az orosz intézmények komputerbázisai is folyamatosan behatolási kísérleteknek vannak kitéve. "Kategorikusan nem értünk egyet a nekünk címzett alaptalan vádakkal" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban áll-e a London által megvádolt Cozy Bear hackercsoport az orosz hírszerzéssel, Peszkov azt válaszolta, hogy "mi egyáltalán nem tudjuk, miféle csoport ez, és hogy kihez tartozik".

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az orosz főváros lakosságának mintegy 60 százaléka rendelkezik kollektív immunitással, ami a New York-i szintnek felel meg. "Amíg náluk ez a folyamat egy hónap alatt zajlott le, és az egészségügy nem birkózott meg a terheléssel, addig mi ellaposítottuk a járványgörbét, és három hónapra húztuk szét ezt a folyamatot" - mondta Szobjanyin.

A polgármester kijelentése meglepő, mert a moszkvai hatóságok a fővárosi lakosság kiterjedt tesztelésének eredményeit értékelve kedden azt közölték, hogy a kivizsgáltak 21,7 százalékának szervezetében találtak antitesteket. Maga Szobjanyin a Komszomolszkaja Pravdának nyilatkozva kedden azt mondta, hogy a moszkvaiak 20 százalékánál mutatták ki az antitestek jelenlétét.

New Yorkban, az egyesült államokbeli Covid-19-járvány gócpontjában a RIA Novosztyi összesítése szerint 18 754 ember halt meg a fertőzés következtében, és mintegy 4600 haláleset további vizsgálatot igényel. A legsúlyosabb napokon az áldozatok száma meghaladta a hétszázat. Moszkvában péntekig hivatalosan 4271 halottat regisztráltak.

Legolvasottabb cikkeink