• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosi üvegzseb-törvény: nagyobb juttatásokért kisebb büntetés

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

A gyógyszeripar támogatja az átdolgozott üvegzseb-törvényt - listára kerülnek az elfogadóbb orvosok.

Jelentősen nőtt a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok Szenátusa elfogad egy törvényt, amelynek a kezdetekhez képest alaposan átalakított tervezetéről már régóta folyik a vita. A kezdeményezés értelmében nyilvános, országos listára kerülnének azok az orvosok, akik évente 500 vagy több dollárnyi pénzbeli vagy egyéb juttatást kapnak. A fordulat oka, hogy immár a Lilly is támogatja az elképzelést – ámbár a Scrip szerint ettől még korántsem bizonyos, hogy az meg is valósul majd.


Az átdolgozott törvényjavaslat, amelyet Charles Grassley, a Szenátus pénzügyi bizottságának rangidős tagja, valamint az idősügyi bizottság elnöke, Herb Kohl terjesztettek elő, mostanra tartalmaz bizonyos engedményeket is, amelyek a gyógyszeripar támogatásának megszerzését célozzák. A korábbi változattal ellentétben radikálisan csökkenti a büntetéseket, és felülírja azoknak az államoknak a jogszabályait, amelyekben már létezik „orvosi üvegzseb-törvény" (azon államokét is, ahol az illető előírások szigorúbbak a most tárgyalt szövetségi törvényéinél).


John Lechleiter, a Lilly elnök-vezérigazgatója szerint e „felülírás" a törvény legfőbb pozitívuma, cége ugyanis – úgymond – szívesebben alkalmazkodna egy egyetemes érvényű szövetségi szabályzáshoz, mint sok különböző állami regulációhoz. A Lilly vezetői szerint a nyilvános országos listára azért van szükség, hogy helyreállítsa az orvosi kar és az ipar viszonyával kapcsolatos közbizalmat.


A jogszabály egyaránt vonatkoznék gyógyszer- és gyógyászati készülékgyártókra, és mindenféle „extrabevétel és juttatás" regisztrálását előírná – a díjazott tanácsadástól a kutatáson és az előadásokon át a támogatott konferencia-részvételekig. Minden olyan gyógyszer- és eszközgyártó, valamint szolgáltató számára, amelynek valamelyik állami egészségbiztosítási szervezet térítést fizet, kötelezővé tennék, hogy évente jelentse azoknak az orvosoknak a nevét és lakhelyét, akik valamilyen címen pénzt kaptak tőlük. Grassley szenátor szerint a Lilly pozitív nyilatkozata azt jelzi, hogy „eljött az átláthatóság ideje".


Az első változat, amelyet tavaly szeptemberben terjesztettek elő, nem kapott túlságosan nagy támogatást – aszerint már a 25 dollárt meghaladó ajándékok is bejelentés-kötelesek lettek volna, és 10-100 ezer dolláros bírsággal fenyegette a bejelentés elmulasztását. Ehhez képest a revideált szöveg jóhiszemű mulasztásért 1-5 ezer dollár büntetést irányoz elő, rosszhiszeműért pedig 5-50 ezret.  További könnyebbség, hogy az új tervezet szerint a hatálybalépés ideje nem 2008, hanem csak 2011 lenne.