• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötven kreditpont gyógyszerészeknek!

Gyógyszerpiac Forrás: MOSZinfo

A leggyakoribb, jellemzően krónikus betegségek terápiájában nélkülözhetetlen a patikusi szerepvállalás.

50 kreditpontos, kötelező szinten tartó, geriátria és hypertonia szakterületeken bővíthetik ismereteiket a gyógyszerészek a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara által szervezett továbbképzésen május 23-25 között Debrecenben.

A továbbképzés egyben otthont ad a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége VIII. alkalommal megrendezésre kerülő Gyógyszeres Terápia Menedzsment konferenciájának.

A nemzeti terápia menedzsment program elindításakor meghatározó szerepe volt azoknak a nemzetközi és hazai felméréseknek, amelyek a helyes és hatékony gyógyszeralkalmazás jelentőségét hangsúlyozzák az ellátásban.

Szakmai és gazdasági tényezők egyaránt sürgetik a gyógyszerészi szerepvállalás fokozását és a betegek együttműködése fejlesztését a terápiák során. Az alapellátás részét képező gyógyszer-ellátásban évi 60 millió találkozást jegyeznek, ami mintegy ötszöröse a háziorvosi rendelésen résztvevők számának. Az orvos/paciens kontaktust 62%-ban gyógyszeres terápia követi. A 65 év feletti népesség rendszeresen 3 különböző orvoshoz jár, 4-6 féle gyógyszert alkalmaz egyidejűleg. Az időskorúaknál a magasabb szintű ellátás igénybevétele az esetek 40%-ban a gyógyszeres terápia mellékhatásai miatt következik be.

A gyógyszerészi szerepkör felértékelődését jelzi az orvostársadalom elismerése is a gyógyszerészi gondozás területén. A leggyakoribb kórképekben - amelyek általában krónikusan alkalmazott terápiákat igényelnek – ma már nélkülözhetetlen a gyógyszerészi szerepvállalás. A terápia eredményessége jelentős mértékben függ a gyógyszerésztől. Nemzetközi szinten ma a legnagyobb gyógyszerész-szakmai kihívás a helyes terápiával elérhető egészségnyereség maximálása.

A továbbképző rendezvény tematikája azokat a kórképeket és betegcsoportokat vonja a közös munka homlokterébe, ahol a legtöbb teendő vár a gyógyszerészekre. Ennek okán kerül megtárgyalásra a szív- és érrendszeri megbetegedések kóroktana és terápiája, valamint a legtöbb gyógyszert alkalmazó időskorúak élettani ismeretei. A szakterületek legkiválóbb egyetemi tanárai avatják be a résztvevőket a klinikai tapasztalatok bemutatása mellett a megelőzés lehetőségeire, és a korszerű terápiás megoldásokra fókuszálva a három napos program során.

Részletes program és jelentkezési lap a GYOFTEX-en és a MOSZ honlapján érhető el! Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Legolvasottabb cikkeink