• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Patikai bevallás: meghosszabbított határidő

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Meghosszabbították az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határidejét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) június 30-ig - mulasztási bírság kivetése nélkül - elfogadja az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat, illetve ugyanezen időpontig lehetőséget biztosít a már beküldött adatok módosítására is - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az idén első alkalommal kell bevallani és megfizetni. A bevallásra eredetileg május 31-ig lett volna lehetőség.

A hatóság az ügyfélszolgálatára érkezett kérdések, észrevételek alapján úgy döntött, hogy egy hónappal meghosszabbítja a határidőt és június 30-ig elfogadja a bevallásokat, és biztosítja az ügyfelek számára az adataik pontosítását, kiegészítését, pótlását. A VM közleménye azonban felhívja a figyelmet, hogy a július 31-i befizetési határidő nem módosul.

A NÉBIH kéri az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét, (köztük az állatgyógyászati termékeket készleten tartó és forgalmazó patikákat - a szerk.) hogy a jogszabályok és a hivatal honlapján elérhető információk alapján ellenőrizzék, hogy a díjfizetésre kötelezettek körébe tartoznak-e.

Mentesül a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj az élelmiszerbiztonság fenntartásának költségeit fedezi. Ennek bevezetésével a hatóság eltörli, vagy csökkenti a korábbi igazgatási szolgáltatási díjak jelentős részét. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

Az élelmiszerlánc szereplők teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítésével létrejön egy olyan adatbázis, amelyben valamennyi legálisan működő élelmiszer-vállalkozás szerepel. Ez hozzájárulhat a feketegazdaság csökkentéséhez, a rossz minőségű élelmiszerekkel kereskedők kiszűréséhez, javíthatja a másodlagos élelmiszer-ellenőrzések hatékonyságát - olvasható a közleményben.

(A gyógyszertárak díjfizetési kötelezettségére, a törvény 47/B. § (2) bekezdés e) pontja vonatkozik.)

Legolvasottabb cikkeink