• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rogánhoz fordul az Orvostechnikai Szövetség

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Módosító javaslat-tervezet a gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentéséről.

Nyílt levélben fordult Rogán Antal frakcióvezetőhöz az Orvostechnikai Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, hogy egy módosító javaslattal próbálja befolyásolni a képviselők által most tárgyalt Áfa-törvény módosítását. A levelet és a javaslatot az alábbiakban közöljük.

Tisztelt Frakcióvezető Úr!
Az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége 61 tagvállalata révén a magyar orvostechnikai eszköz piac mintegy 70 %-át képviseli, a következő három területen: a kórházak, szakrendelők és ápolási intézmények orvostechnikai eszközökkel, diagnosztikai berendezésekkel, telemedikai és információtechnológiai rendszerekkel való ellátásában valamint a betegek, rászorulók gyógyászati segédeszközökkel történő ellátásában.

A gyógyászati segédeszköz társadalombiztosítási támogatása a 2011. évben 50,8 milliárd forint volt, amely az idei év január 1-jei áfamérték-növekedéssel korrigálva 51,6 milliárd forint. A 2012. évi költségvetési előirányzat meghatározása során – sajnálatos módon figyelmen kívül hagyva a 2011. évi felhasználást – a 2012. évi költségvetési törvény az előirányzatot 43,3 milliárd forintban határozta meg. Szövetségünk 2012. január 12. óta tárgyalásokat folytat az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) valamint részben a Nemzetgazdasági Minisztériummal, azért, hogy az előirányzat tartása érdekében szükséges támogatási rend módosítások ne a 2010. év előtti gyakorlatnak megfelelően történjenek, azaz a lehető legkisebb mértékben terheljék a betegeket, és ne hozzák lehetetlen helyzetbe a gyógyászati segédeszköz ellátásban résztvevő, többségükben kis-és közepes magyar vállalkozásokat.

A személyes tárgyalásokat követően – melyek legutolsó fordulója március 21-én volt –, az előzőekben leírt elveknek megfelelő, komplett racionalizálási javaslatcsomagot juttattunk el 2012. április 3-án a két Minisztérium illetékes vezetőinek. E javaslatcsomagunk egyik legfontosabb eleme a társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentése oly módon, hogy a 98%-os támogatású gyógyászati segédeszközök áfája 5%-ra, míg a többi (átlagban 80%-ban) támogatott gyógyászati segédeszköz áfája 18%-ra csökkenjen. Ezt a törekvésünket nemcsak az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, hanem előzetes informális nyilatkozatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium is mérlegelte ezeket a javaslatokat.

Az áfa-mérték csökkentése megoldható úgy, hogy a költségvetési egyenleg ne romoljon, hiszen a segédeszköz támogatási előirányzat bruttó finanszírozást jelent, azaz a támogatott mértékben tartalmazza az áfát is. Ezért áfa-bevételt igazából csak a betegtérítési díj áfa-tartalma jelent, amely a közgyógyellátás körében (kb. 15 Mrd Ft támogatási kiadás) nulla; a 98%-os támogatotti körben (kb. 10 Mrd Ft) pedig a 2% betegtérítési díjnak megfelelő néhány tízmillió forint áfa-bevételt jelent (azt is figyelembe véve, hogy ebben a körben kb. 50% a közgyógyjogosultak által igénybe vett termékek aránya). A fennmaradó – átlag 80%-ban támogatott – termékkörben a mintegy 25%-nyi, közgyógyjogosultsággal kiszolgált termékek levonásával a tényleges áfa-bevétel mintegy 540 millió Ft (30 Mrd Ft*0,2*0,09), míg az erre eső, a költségvetés által a gyógyászati segédeszköz támogatási forrásból finanszírozott áfa ennek négyszerese. Ha a támogatási forrást a kieső áfa-bevétellel csökkentjük, még akkor is kb. 1,6 Mrd Ft nettó reálérték-növekedést jelent a javasolt intézkedéscsomag.

A Parlamentnek benyújtott, az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban (T/7028) sajnálatos módon nem szerepel a gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentésére vonatkozó rendelkezés, ezért készítette el Szövetségünk a mellékelt módosító javaslat tervezetet, amelyet 2012. május 16-án juttattunk el a Magyar Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága valamint Egészségügyi bizottsága elnökének és alelnökeinek.

Tisztelt Frakcióvezető úr!
Szövetségünk véleménye – melyet szakmai tárgyalások során és a nyilvánosság előtt is többször kifejtettünk –, hogy a gyógyászati segédeszközök áfa-mértékének csökkentése nélkül csak olyan támogatáscsökkentő intézkedésekkel lehet az előirányzatot tartani, amelyek körülbelül 800 ezer szegény, zömében nyugdíjas, beteg ember számára drágítják meg elviselhetetlen mértékben (150-500%) a gyógyászati segédeszköz termékeket!

A szektor tartalékai, lehetőségei elfogytak: nyolc éve nem történt árkarbantartás, az árfolyam-változások és az infláció hatására drasztikusan emelkedtek a beszerzési árak, a foglalkoztatási és adminisztratív, valamint az energia költségek!

Mindezek miatt tisztelettel kérjük, hogy az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet végszavazása előtt, a mellékelt módosító javaslatunk tartalma szerint, a Számvevőszéki és költségvetési bizottság nyújtson be a gyógyászati segédeszközök áfa mértékének csökkentésére vonatkozó módosító indítványt.

Tisztelettel tájékoztatom, hogy ezt a levelünket nyilvánosságra hozzuk.
Budapest, 2012. május 29.
Segítségüket előre is köszönve, tisztelettel köszönti:
Hornyák László
elnök Orvostechnikai Szövetség

Legolvasottabb cikkeink