• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikusok is integrálódnak az életmódprogramokba

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A minap megtartott kongresszuson, illetve szervezetük közgyűlésén több elhatározásra jutottak a gyógyszerészek.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége ebben az évben október 9-12. között, immár huszonegyedik alkalommal rendezte meg Siófokon a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát. Az eseményen ezúttal is a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat
és feladatokat tekintették át.

A kongresszust a már megszokott módon a MOSZ közgyűlése zárta, ahol a négynapos program során elhangzottakat feldolgozva, értékelve és rangsorolva fogalmazták meg a résztvevők a legsürgetőbb teendőket. Mindezeket záródokumentumban foglalták össze:

I. 
A társadalom korösszetétele, annak változása tendenciái, az egészségi állapot és a morbiditási helyzetkép, valamint a komplex gyógyszeres terápiák térhódítása egyaránt indokolják a 2 évvel  ezelőtt megkezdett geriátria program folytatását. A továbbképzés keretében a résztvevők szakértői képzést kaptak az időskori kardiovaszkuláris kockázatokról, az időskorra jellemző Frailty (nagyfokú elesettség) szindrómáról, a 65 év felettiek idült fájdalmainak eredetéről és azok csillapításáról, az  öregedés neuropatológiájáról és pszicho-farmakológiájáról (demencia).

Ezzel is összefüggésben a MOSZ kezdeményezésére a Debreceni Egyetem OEC Gyógyszerész-tudományi Kara a májusi siker után 2015. januárban ismét meghirdette szakterületi kötelező szinten- tartó továbbképzését. A szakmai információk gyakorlati hasznosítása támogatására továbbképző kézikönyvek kiadásáról is döntés született.

II.
Az Egészségfejlesztési Irodákhoz (EFI) kapcsolódó Kistérségi Egészségszervezési Központok és a Praxisközösségi Modellprogramok is lehetőséget nyújtanak a gyógyszertárak számára, hogy életmódprogramok, szűrések, krónikus betegséggondozási programok révén bekapcsolódjanak az  integrált prevenciós tevékenységbe. Kezdeményezzük a gyógyszerész kar intézményes csatlakozását a megkezdett programokhoz.

III.
A gyógyszerpiac valamennyi szereplője, gazdasági környezetének kritikus helyzetéről adott számot. A szigorodó előírások betartása, az allokációk átrendezése és a szakmai feladatok felépítése a források növelése nélkül elképzelhetetlen. A generikus gyógyszerek térhódítása és drasztikus árcsökkenése, az OTC készítmények körében tapasztalható árverseny, a nagy értékű gyógyszerek tételes finanszírozásba történő átsorolása nemcsak a gyógyszertárak, hanem a gyártók és a nagykereskedők számára is jelentős üzleti kockázatot jelentenek. Ezzel is összefüggésben döntés született a Magyar Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum munkájának folytatásáról.

IV.
A Kongresszus résztvevői a generációváltás programja segítése érdekében is kezdeményezik általában, de különösen a családi vállalkozásban működtetett gyógyszertárak gyors, magas színvonalú továbbműködtetésre irányuló személyi jog átadása érdekében, hogy a szakvizsga teljesítés kritériuma előzze meg az előírt gyakorlati idő letöltését.

A Kongresszus résztvevői a gyógyszertár-működtetés kiadásainak csökkentése érdekében kezdeményezik a gyógyszertári ügyeleti rendszer haladéktalan felülvizsgálatát és racionalizálását.

Ugyancsak kezdeményezik a működési engedély kiadásához szükséges egyes korszerűtlen szakmai követelmények felfüggesztését, megszüntetését, változtatását, a gyógyszerbiztonságot nem veszélyeztető eszközeinek felszámolása irányában.

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége