• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Richter: Egyedülálló piachálózat (4. rész)

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A Társaság árbevételének több mint 80 százaléka, tavaly 876 millió euró, az exportnak köszönhető.

A Richter márkanév világszerte ismert, a Társaság 170 kiszerelési formában több mint 100 féle gyógyszert gyárt. A vállalat a termékeivel a Föld 100 országában jelen van. Több mint 30 országban, 5 gyártóhellyel, 31 képviseleti irodával, továbbá 14 kereskedelmi leány- és nagykereskedelmi vállalattal tevékenykedik külföldön.

A honi cégek közül egyedüli, ahol a piachálózat az Európai Unió országaiban, az Amerikai Egyesült Államokban, a FÁK tagállamaiban, sőt, még Japánban és a keleti térségben is működik. A sort folytatva nem hagyható ki, hogy széleskörű marketing-, disztribúciós hálózat dolgozik hazánkban, a volt Szovjetunió utódállamaiban és Közép-Kelet-Európában. A tavalyi PregLem és a Grünenthal akvizíciók nyomán a nyugat-európai országokban a termék promóció támogatására önálló értékesítési hálózatot épített ki.

Termékei között originális, generikus és licenckészítmények vannak. Szinte valamennyi terápiás területen kínálnak hatékony, korszerű, elérhető árú gyógymódot. Többi között nagyon odafigyelnek a központi idegrendszerre ható, a szív-, érrendszeri, az emésztőrendszeri készítmények és az orális fogamzásgátlók fejlesztésére, gyártására. Termékpalettája új készítményekkel folyamatosan bővül.

Fotók: Richter

A Richter magyarországi kutató-fejlesztő bázisában dolgozó 950 fős szakembergárdájának köszönhetően mára a közép-kelet-európai térség egyik legjelentősebb gyógyszerkutatási központja lett. Az originális kutatás mellett generikus készítményfejlesztéssel, továbbá kémiai eljárásfejlesztéssel foglalkozik.

A Társaság originális gyógyszerkutatása a központi idegrendszer betegségeinek leküzdésében a hatékony szerek felfedezésére, gyártására koncentrál, pontosabban a krónikus fájdalom, a szkizofrénia és a szorongás kezelésére alkalmas molekulákra összpontosít. Az originális kutatásban a cég az innováció, a technológiai színvonal, a gyorsaság összhangjára ügyel.

Egy hosszútávon gondolkodó vállalatnak létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, amelyek a jövőben kitörési pontokat jelenthetnek: a gyógyszeriparban ilyen a biotechnológia. Az utóbbi években komoly összegeket fordított a biológiai laboratóriumai megújítására, az infrastruktúrája modernizálására. 2006-ban avatta fel Technológiai Kísérleti Nagylaboratóriumát, ahol a magas minőségű, klinikai vizsgálatokra is alkalmas hatóanyagok kilogrammos léptékű előállítása történik. A rákövetkező esztendő végére elkészült a legmagasabb műszaki és minőségi követelményeket is kielégítő kémiai-analitikai kutatási központ, továbbá a hozzá csatlakozó irodakomplexum is.

A magyarországi gyártók közül a Richter Gedeon Nyrt. költ legtöbbet – átlagosan árbevétele 10 százalékát – kutatás-fejlesztésre. Pénzben kifejezve ez azt jelenti, hogy például csak tavaly 27,2 milliárd forintot fordított k+f tevékenységre. Az invesztícióval a közép-kelet-európai régió cégei közül a 2. lett.
A Richter Gedeon Nyrt.-nél 2007-ben stratégiai döntés született arról, hogy a cég biotechnológiai k+f programot indít és gyártókapacitást hoz létre. Egy évvel később indult el a több 10 milliárd forintos beruházása. Ennek keretében 110 munkahelyet teremtve biotechnológiai úton előállított gyógyszeripari termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemet épít Debrecenben. Az új gyártóegység mérföldkő a Richter életében, mint ahogy előrelépés Magyarország versenyképességének növelésében is.

A debreceni fejlesztésen túl a Richternek az elmúlt években jelentős beruházásai voltak a biotechnológia területén is. Nevezetesen 2005 novemberére elkészült a hazánkban akkor szinte egyedülállónak számító laboratórium, ahol humán alkalmazásra adható rekombináns fehérjék állíthatók elő fermentatív úton.

A Richter Gedeon Nyrt. 2007 augusztusában 70 százalékos tulajdonrésszel vegyes vállalatot alapított a hamburgi székhelyű Helm AG-vel. Az akvizíció a biotechnológia bakteriális ágára specializálódott rekombináns fehérjéket előállító korszerű üzemet, és a kutatás-fejlesztési, laboratóriumi és félüzemi kapacitásokat ölel fel.

A Társaság invesztícióját miként ismeri el Magyarország?
Kiemelkedő innovációs tevékenysége elismeréseként 1996-ban a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO), mint a legaktívabb szabadalmi bejelentőt, aranyéremmel tüntette ki. A Magyar Innovációs Szövetség hatóanyagok kifejlesztéséért 1995-ben, 1996-ban, 1997-ben, 2001-ben, 2004-ben és 2009-ben Innovációs Díjban részesítette. 2002-ban és 2005-ban a Társaság az Innovációs Nagydíjat nyerte el. 2007-ben vérnyomáscsökkentő készítménye „Az Év Gyógyszere" lett.

(Folyt. köv.)