• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb veszélyes készítmények a drogériákban

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A vizsgált termékek 50 százaléka tiltott hatóanyagot tartalmaz.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Helyi drogériákban és szexboltokban összesen hatféle étrend-kiegészítőt vásároltak, amelyeket mind potenciafokozóként ajánlottak, forgalmaztak. Ezeket részletes analitikai vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy a vizsgált termékek 50 százaléka, azaz három étrend-kiegészítő - a V.I.P. Gold, a Viapro Forte+ és a Blue Dragon II. - tiltott hatóanyagot tartalmaz.

Szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak a készítményekben, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrendkiegészítők nem tartalmazhatnak. Ezek a termékek tehát hamisnak minősülnek. A vizsgálatról a Gyógyszerészet című szakmai lap szeptemberi száma közölt beszámolót. Mivel étrend-kiegészítőket számos gyógyszertár forgalmaz, a szakemberek tíz véletlenszerűen kiválasztott patikában telefonon is érdeklődtek arról, hogy kapható-e a vizsgálatban „szennyezettnek" bizonyult termék valamelyike vagy ahhoz hasonló. Egy helyen árusították az egyik érintett szert, míg öt gyógyszertárban más, hasonló terméket ajánlottak.

Tavaly nyáron ugyanez a tudományos műhely - Szénám Kálmán professzor és Csupor Dezső adjunktus vezetésével - már végzett hasonló kutatást. Akkor 53 olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. - A piacot nem sikerült megtisztítani - vélekedett Hankó Zoltán, a Gyógyszerészet című folyóirat felelős szerkesztője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hozzátette: az előző vizsgálat után megkezdődött az étrend-kiegészítőkről szóló jogszabály módosítása - voltak is szakmai egyeztetések -, a módosításokat azonban még nem hirdették ki, pedig azok kecsegtetnek némi pozitív eredménnyel.

Hankó szerint nem csak a nem kellően hatékony hatósági fellépés okoz gondot, a készítmények forgalomba kerülésének rendszere is rossz. Mint mondta: hasonló problémákkal küzdenek más EU-országok is, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne lehetne jobb, biztonságot növelő szabályozást bevezetni. A szakember szerint ezért mielőbb meg kell hozni a jogszabályi változtatásokat, és szigorítani kell a hatósági fellépést. - Meg kell teremteni annak lehetőségét is, hogy a patikákba valóban csak minőségileg garantált termékek kerülhessenek - tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink