• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Richter gyorsjelentés: jól alakult a negyedév

Gyógyszerpiac Frissítve 2019.05.10 Forrás: MTI
Richter gyorsjelentés: jól alakult a negyedév

A vártnál jobban nőtt a Richter árbevétele és nyeresége az első negyedévben.

A Richter Gedeon Nyrt. 121,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el idén az első negyedévben, ami 6,7 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. Az adózott nyereség 52,0 százalékkal 21,6 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint.

A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus szerint az összes árbevétel 5,5 százalékkal 120,2 milliárd forintra emelkedhetett 2019 első negyedévében, az adózott nyereség pedig 26,6 százalékkal 18,4 milliárd forintra.

A jelentés szerint a csoport árbevételének emelkedését meghatározta a nagy- és kiskereskedelmi szegmens árbevételének bővülése, ami elsősorban a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalomnövekedésből adódott. A negyedév forgalmára ugyanakkor negatívan hatott a méhmióma elleni gyógyszer, az Esmya árbevételének 62,5 százalékos, 3,1 milliárd forintos visszaesése az előző évhez képest - írták.

A jelentés szerint a devizaárfolyam-változások hatása 2,927 milliárd forinttal növelte a forintban kifejezett árbevételt. Ez elsősorban a dollár/forint éves átlagárfolyamának 10,6 százalékos erősödéséből adódik, amit részben ellensúlyozott a rubelnek a forinthoz viszonyított árfolyama, amely 4,3 százalékot veszített értékéből. Változatlan árfolyamon számolva az első negyedévében a konszolidált árbevétel 118,6 milliárd forint volt. A működési költségek 10,1 százalékkal 52,7 milliárd forintra nőttek az időszakban.

A csoport pénzügyi eredménye 5,2 milliárd forint nyereséget tett ki az első negyedévben a bázisévben elszámolt 2,3 milliárd forint veszteséggel szemben. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 22 milliárd forint volt, ami 7,5 milliárd forinttal 51,8 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában elértet.

Az árbevétel Magyarországon 10,8 milliárd forint lett, ami forintban 0,3 százalékos növekedés. Az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, az árbevétel 49,7 milliárd forintot tett ki, ami 1,8 százalékos csökkenés a bázishoz képest. A főbb piacok teljesítményéből kiemelkedik az Egyesült Államokban elért jelentős, forintban csaknem 175 százalékos bevételnövekedés, de Ukrajnában, és a latin-amerikai piacokon is kétszámjegyű növekedést mértek.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben a papírok árfolyama 60 forinttal 5815 forintra erősödött. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 6020 forint, a legalacsonyabb 4468 forint volt.

Richter-vezérigazgató: 3 százalékkal nőhet idén a csoport árbevétele

A csoportszintű árbevétel 3 százalékos emelkedésére számít euróban a Richter Gedeon Nyrt. idén - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég első negyedévét értékelő sajtóbeszélgetésén pénteken, Budapesten.

Hozzátette: a gyógyszergyártás árbevétele stagnálni fog euróban, a csoport árbevételét a nagykereskedelmi szegmens növekedése húzza egész évben. A menedzsment előrejelzése szerint a cég magyarországi, forintban kifejezett forgalma stagnálni fog 2019-ben, az előző negyedévben még 0-2 százalék közötti növekedést vártak - ismertette. 

A kelet-európai forgalom 5 százalékos visszaesésére számítanak az egyedi gyógyszer-azonosító rendszer bevezetése nyomán kialakult, a vártnál nagyobb kapacitásproblémáik miatt. Az európai gyártási kapacitásokban sok más cégnek van hasonló gondja - mondta. A nyugat-európai piacokon 10 százalékos bővüléssel, Ukrajnában szintén 10 százalékos, a latin-amerikai piacokon pedig 0-5 százalék közötti növekedéssel számolnak az idén. 

Az orosz piacon rubelben az ellátási-készletezési probléma miatt 5-10 százalék közötti bevételcsökkenés lehet, az egyéb FÁK-országokban 5 százalékos, a kínai piacon 10 százalékos lehet a visszaesés. Az Egyesült Államokban stagnálást várnak, a Vraylar készítményéhez nem köthető forgalomban - mondta.

Orbán Gábor kifejtette: a nagy-, és kiskereskedelem eddigi növekedése a romániai leányvállalatnak köszönhető. Elmondta: a csoport szintű árbevétel ötödét adja a nagy-és kiskereskedelem, a szegmens árbevételének 81 százaléka Romániából származik. Az első negyedévben az árfolyamhatás is kedvezően hatott a bevételre - mondta. Árbevétel-csökkentő tényezők közé sorolta a hagyományos piacok árerózióját, az Esmya-bevételek csökkenését, ezutóbbi 10 millió eurót tett ki az első negyedévben. Az Esmya forgalma idén 25 millió eurós lehet. Kutatás-fejlesztésre 11,7 milliárd forintot fordított a Richter az első negyedévben, ez 3,2 százalékkal több a bázisnál.

Legolvasottabb cikkeink