• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Richter: tartható a kétszámjegyű bevételnövekedési terv idén

Gyógyszerpiac 2024.05.14 Forrás: MTI
Richter: tartható a kétszámjegyű bevételnövekedési terv idén

Minden üzletágukban aktívan fejlesztenek, 5 projekt fut a klinikai fázisban jelenleg, amit a vállalat történetében egyedülálló.

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is kétszámjegyű bevételnövekedéssel számol az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A vezérigazgató sikeresnek nevezte az első negyedévet, elmondta, hogy minden teljesítménymutató pozitívan alakult, meghaladta az előző negyedévben elértet. "Bátor vállalásokat tettünk, és ezeket leszállítottuk" - fogalmazott.

A legnagyobb kockázatot az idei tervekre az ellátási lánc problémái jelenthetik a vezérigazgató szerint. Példaként említette, hogy globálisan az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, és Hollandiában hiány alakult ki egyes termékekből. Megjegyezte, hogy emiatt a Richter raktárai tele vannak, a korábbinál sokkal jelentősebb tartalékoknak azonban nagy ára van.

Elmondta, hogy a korrigált kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) 10,5 százalékkal 65 milliárd forintra nőtt az első negyedévben, az előrejelzés szerint idén 725-750 millió euró lehet.

Kiemelte: az idén először a fogamzásgátlókat tekintve Európa legnagyobb szállítói lesznek. Hozzátette, el kezdtek foglalkozni a szennyvízben található szteroidok mérésével is, adataik szerint jóval a küszöbérték alatt van ezek szintje. Bevezettek egy önkéntes szteroid hatóanyag monitorozási és mérési rendszert a főbb gyártó telephelyeiken, a méréseket éves terv alapján végzik - ismertette.

Bár a szállítások ütemezése, valamint a nagykereskedők által végrehajtott készletleépítések, és -feltöltések hatással voltak az árbevételre, a legtöbb kulcsfontosságú termék esetében összességében jelentős forgalmat tapasztaltak - ismertette. Az első negyedévben neuropszichiátria (CNS) és a nőgyógyászati üzletág maradt a növekedés fő hajtóereje (mindkettő 20 százalék feletti, árfolyamszűrt növekedéssel), míg a biotechnológia üzletág bevételei - az alacsonyabb bázisnak köszönhetően - szintén megugrottak. A generikus üzletág nem tudott növekedni, részben a gyenge orosz rubel negatív árfolyamhatása, részben a korábban kiszállított mennyiségek miatt.

Elmondta: a negyedévben a működési költségek 17 százalékkal nőttek éves összevetésben, a kutatás-fejlesztési (k+f) kiadások miatt, ezen belül a k+f kiadások 33 százalékkal nőttek, elsősorban a biotechnológia és neuropszichiátria üzletágakban a számos projektet tartalmazó klinikai program előrelépése miatt. Minden üzletágukban aktívan fejlesztenek, 5 projekt fut a klinikai fázisban jelenleg, amit a vállalat történetében egyedülállónak nevezett.