• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Sebgyógyulás manukamézzel

Gyógyszerpiac Forrás: MTI-Panoráma

A gyógyszeres kezelésnek ellenálló kórokozók és alig gyógyuló sebek korában visszatér az orvoslásba egy ősi medicina, a méz.

Az egyiptomiak négyezer évvel ezelőtti gyógymódját vette alapul egy New Jersey-i cég, amikor kifejlesztette új sebkezelő szerét - mézből. A Medihoney nevű szert ősszel kezdték forgalmazni az Egyesült Államokban.

A méz fertőzésgátló, antibakteriális hatását még a II. világháborúban is használták sebgyógyításra, az újabb és újabb hatékony antibiotikumok azonban kiszorították a természetes gyógymódokat. Egészen az ellenálló kórokozók megjelenéséig, amikor újra a természet gyógyító ereje felé fordultak a kutatók is.

Új-zélandi tudósok fedeztek fel pár éve egy olyan mézfajtát, amelynek különleges gyógyhatása van. Az Ausztráliában és Új-Zélandon honos manukabokor virágából készített méz hidrogén-peroxidot és különlegesen hatékony fertőzésgátló anyagot tartalmaz.

A Medihoney nevű termékekhez az alapanyagot az új-zélandi Comvita cég szállítja, amely a világ manukaméz-szükségletének 75 százalékát forgalmazza. Saját maga is állít elő manukamézből az új szerhez hasonló sebgyógyító termékeket, melyek Ausztrálián és Új-Zélandon kívül Európában is évek óta népszerűek.

A Medihoneyban a manukamézet nagy nedvszívó képességű, hínáralapú anyagra viszik fel, így a kötés akár egy hétig is biztonsággal rajta hagyható a nedvedző seben. Jelentősen csökkenti a gyulladást, sőt a fertőzött seb kellemetlen szagát is enyhíti.

A manukaméz hatékony a cukorbetegek lábszárfekélyeire, a legyengült immunrendszerű emberek sebeire, műtéti sebekre, súlyos égési sérülésekre egyaránt. Nem segít azonban a méz, ha a fertőzés bekerül a sebből a véráramba.

A Medihoneyt Irakban háborús körülmények között is kipróbálták már. Robbanástól, tűztől súlyos égési sérülést elszenvedett iraki gyerekeknél alkalmazták a korábban bevált módszerekkel párhuzamosan. A manukával kezelt gyerekek gyorsabban, kevesebb komplikációval gyógyultak.

A közönséges méznek a manukamézhez képest gyenge a gyógyító ereje. Egy decemberben megjelent tanulmány csak köhögéscsillapító hatását emeli ki.

Legolvasottabb cikkeink