• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Staphylococcus: terápia helyett immunizáció?

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - Weborvos

Egyes kórházakban már bentlakó az antibiotikum-rezisztens baktérium.

A sanofi-aventis Group vakcinarészlege, a Sanofi Pasteur kizárólagos, az egész világra kiterjedő liszensz-szerződést kötött a Syntironnal. A megállapodás célja az utóbbi cég staphylococcus aureus elleni oltóanyagának fejlesztése és forgalomba hozatala. A készítmény hatásos lehet a legveszedelmesebb gennykeltő mikroba, a methicillin-rezisztens staphylococcus aureus (MRSA) ellen is. Az MRSA emberben számos nehezen kezelhető fertőzést okoz; a rövidítés első két betűjét olykor „multidrug resistant"-ként (sok szerrel szemben rezisztensként) oldják fel, e baktériumok ugyanis antibiotikumok széles körével, például penicillinekkel szemben ellenállóak.


A Syntiron a minnesotai St. Paul-ban működő magántulajdonú biotechnológiai cég, amely a bakteriális fertőzések következtében fellépő humán betegségek megelőzésére és kezelésére specializálódott. A megállapodás értelmében a Sanofi Pasteur a Syntironnal együttműködve támogatja a termék közös, preklinikai stádiumú fejlesztését, a későbbiekben pedig ellátja az oltóanyag minden további fejlesztésével, illetve az engedélyeztetésével és forgalmazásával kapcsolatos valamennyi feladatot. A Pasteur első lépésként liszenszdíjat fizet a szabadalom-tulajdonosnak, majd sikerdíjakat a fejlesztés egyes szakaszai, és pausálét a forgalom után.


„Az egyezmény ismét csak példázza a Sanofi Pasteur elkötelezettségét az olyan biotech-fejlesztések iránt, melyek célja, hogy közegészségügyi szükségleteket kielégítő újszerű vakcinák jöjjenek létre" – nyilatkozta a World Pharma News-nak Wayne Pisano, a Sanofi Pasteur elnök-vezérigazgatója. „Fejlesztünk oltóanyagot a Clostridium difficile megelőzésére is, ez, és az MRSA-prevenciós vakcina fontos eszköz lehet majd a kórházi fertőzések elleni küzdelemben."

x x x

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) az antibiotikumok egyes fajtáival szemben ellenálló baktériumtípus. Az amerikai Járványügyi Központok (CDC) honlapja szerint ilyen antibiotikum a methicillin és más, „közönségesebb" antibiotikumok, például az oxacillin, a penicillin és az amoxicillin. A staphylococcus-fertőzések, így az MRSA is, a kórházakban és egészségügyi intézményekben (ápolási létesítményekben és dialízis-központokban) a leggyakoribbak – mindazon helyeken tehát, ahol legyengült immunrendszerű páciensek tartózkodnak. Az olyan egészséges emberek MRSA-fertőzéseit, akik egy éven belül nem voltak korházban vagy nem estek át orvosi beavatkozáson (dialízis, operáció, katéterek alkalmazása), közösségi hátterű (community-associated) MRSA-nek szokás nevezni. Ezek többnyire bőrfertőzések: gyulladások, kelések és egyéb genny-tartalmú laesiók.


Az Internet Journal of Infectious Diseases (’fertőző betegségek internetes folyóirata’) szerint a mára posztoperatív fertőzések egyik leggyakoribb oka az MRSA; az Egyesült Államokban a kórházi hátterű infekciók 25-40 százalékát a Staphylococcus aureus okozza. (A nagy kórházakban az arány elérheti a 40 százalékot, a kisebbekben 25-30 százalék közül mozog.) Európában az MRSA prevalenciája Portugáliában és Olaszországban 50, Svájcban és Hollandiában azonban például csak 2 százalékos. Ázsiában az átlagérték 50, Hong Kongban azonban 75, Japánban pedig 72 százalék.

Afrika kevésbé veszélyeztett, itt a fertőzések 15-30 százalékát okozza MRSA: az átlag 15 százalék, de Kenyában például 25-30 százalék. A Johns Hopkins egyetem orvoskara szerint az MRSA mára számos kórházban endémikus [helyi állandó] jelenséggé, a kórházi tüdőgyulladás és az operációsseb-fertőzések első számú, illetve a kórházi véráram-fertőzések második számú okává nőtte ki magát.

Legolvasottabb cikkeink