• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szigorúbb etikai szabályok az innovatív gyógyszergyártóknál

Gyógyszerpiac 2020.06.03 Forrás: AIPM
Szigorúbb etikai szabályok az innovatív gyógyszergyártóknál

Még átláthatóbb lesz a gyógyszeripar és az egészségügyi szervezetek, szolgáltatók, betegszervezetek közötti kapcsolat.

Új, az eddigieknél is szigorúbb etikai szabályokat vezetnek be Európa-szerte az innovatív gyógyszergyártók, amelyeket Magyarországon az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) újonnan elfogadott Magatartási Kódexe tartalmaz. Az új előírások a gyógyszeripar és az egészségügyi szervezetek, szolgáltatók és betegszervezetek közötti kapcsolat átláthatóságát emelik még magasabb szintre. Az AIPM bízik abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakoznak majd más hazai gyógyszeripari szereplők is - áll az egyesület szerdai közleményében.

A dokumentum szerint az elmúlt évtizedekben az innovatív gyógyszereknek köszönhetően jelentősen javultak a betegek életkilátásai, és sok, korábban nem kezelhető betegség vált gyógyíthatóvá. Jelenleg is sok ezer új terápia áll fejlesztés alatt a legkülönbözőbb területeken, és több ezer szakember dolgozik az új gyógymódok kutatásán. A gyógyszerfejlesztés azonban egy olyan komplex, többszereplős folyamat, amelynek kulcsfázisaiban az orvosok és a betegek együttműködése is alapvető fontosságú. Az innovatív gyógyszergyártók szigorú magatartási szabályaikkal azt szeretnék biztosítani, hogy a közös cél érdekében történő együttműködés teljesen átlátható és feddhetetlen legyen. Minél átláthatóbb ugyanis a kapcsolat a gyógyszergyártók és az egészségügy többi szereplője között, annál nagyobb az új terápiák iránti bizalom, és annál gyorsabb lehet a gyógyulás.

Mint írják: a gyógyszergyártók és az egészségügyi szolgáltatók, valamint szervezetek közötti viszony átláthatóságát eddig is szigorú szabályok biztosították. Ezt emelik most új szintre az innovatív gyógyszergyártók Európa-szerte, akik hosszú előkészítést követően jövő év elejétől új magatartási kódexet vezetnek be. A hazai tagvállalatokra érvényes, új AIPM Magatartási Kódex korábbi irányelvek összevonásával, illetve több korábbi előírás további szigorításával készült, és egyhangúlag fogadta el az AIPM közgyűlése.

A közlemény szerint Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta, hogy a hazai innovatív ipar büszke arra, hogy Európában az elsők között implementálta az új magatartási szabályokat. Egyben kiemelte: az AIPM szeretné, ha a vonatkozó új, nemzetközi standardoknak is megfelelő szabályokat a hazai gyógyszeripar többi szereplője is érvényre juttatná, így a növekvő transzparencia a teljes iparág működésére kiterjedne.Ennek érdekében iparági társszervezeteikhez fordulnak, hogy csatlakozzanak az innovatív gyógyszergyártók előremutató lépéséhez, és működésük során alkalmazzák az Európa-szerte mind szélesebb körben érvényesülő kritériumokat.

Hangsúlyozzák: Az AIPM bízik benne, hogy a négyszövetségi együttműködés többi szereplője (az AIPM mellett a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a „VÉDETTSÉG” Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete) is csatlakozik az AIPM kezdeményezéséhez, és elfogadja a most önkéntesen bevezetett, az etikus iparági magatartást és a bizalmat tovább erősítő önszabályozó irányelveket.

Mint a dokumentumban írják: a Magatartási Kódex elfogadása azért is különösen fontos, mert az innovációnak köszönhetően gyógyszerkincsünk egyre gyorsabban fejlődik, így a betegek, az egészségügyi szakemberek és az ellátórendszer közös érdeke a legújabb tudományos eredményekhez való hozzáférés, a korszerű terápiás készségek megtartása. Emellett Magyarországon az innovatív gyógyszeripari vállalatok európai összehasonlításban is jelentős számú klinikai vizsgálatot folytatnak, amelyek évi 10-20 ezer beteg részvételével zajlanak. A betegszervezetekkel való együttműködés etikai alapjainak lefektetése pedig azért is kiemelkedően fontos, mert ma már a gyógyszerek teljes életciklusát tekintve –a kutatásoktól egészen a terápiás eredményesség javítása érdekében történő együttműködésig – számos területen megkerülhetetlenné vált a betegekkel való folyamatos szakmai párbeszéd is. Nem véletlen, hogy az AIPM Kelet-közép Európában úttörő kezdeményezése is a betegszervezetekkel való stratégiai szintű együttműködés regionális adottságokra épülő modelljének kialakítására irányul - zárul a közlemény.

Az AIPM új Magatartási Kódexét a szervezet május végi közgyűlése fogadta el, az új etikai szabályok 2021 január 1-jén lépnek hatályba.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink