• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TBC: kétmillió vegyület a potenciális gyógyszertárban

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - Weborvos

Újabb offenzíva kezdődik a kezelhetetlen tuberkulózisok ellen: gyorsabban ható gyógyszerjelöltek fejlesztését kezdik meg.

A Lilly TBC-gyógyszer-kutatási Kezdeményezés megbízásából az amerikai Fertőző Betegségek Kutatóintézete (az IDRI) – egy biotech területeken tevékenykedő nonprofit seattlei szervezet – együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a tajvani Academia Sinicával (’Kínai Akadémiával’). A közös feladat új tuberkulózis-gyógyszerek úgynevezett „target-based" felfedezése. (A jelző kulcsmolekulák megtalálására való törekvésre utal.) Lilly TBC-gyógyszer-kutatási Kezdeményezés legfontosabb célja, hogy későbbi forgalomba hozatal céljából gyorsabban ható TBC gyógyszerjelöltek fejlesztését kezdje meg.


Az utóbbi években riasztóan nőtt a TBC-megbetegedések száma, főként a többgyógyszer-rezisztens (multidrug-resistant TB, ’MDR-TBC’), és az extenzíven gyógyszer-rezisztens (XDR-TBC) eseteké. Az Egészségügyi világszervezet idei TBC-jelentése megállapítja, hogy 2007-ben összesen 9,27 millió tubedrkulózis-megbetegedést regisztráltak. (1990-ben ez a szám 6,6, 2000-be pedig 8,3 millió volt.)


A szándéknyilatkozat aláírásával az Academia Sinica csatlakozik a Lilly TBC-gyógyszer-kutatási Kezdeményezéshez, amelynek fő résztvevői az Ely Lilly Company és az IDRI. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek Allergia- és Fertőzőbetegség Nemzeti Intézete ugyancsak szerződésben vállalta a kooperációt a Kezdeményezéssel. Az Academia Sinica közreműködő tagi státuszt kap, és részt vesz majd az új TBC-gyógyszerek felfedezésére és fejlesztésére irányuló kutatásokban.

Az XDR-TBC-esetek 40 százaléka még optimális körülmények közt is kezelhetetlen. A tuberkulózis terápiája, akárcsak a HIV-é, monoterápia helyett gyógyszerkoktélok alkalmazását teszi szükségessé, ezért sürgős szükség van több új gyógyszer bevezetésére. A gyógyszerfejlesztés ebben az esetben azonban annyira bonyolult feladat, hogy egy-egy cég vagy intézmény a dolog természete szerint önmagában nem rendelkezhetik elégséges forrásokkal, illetve szakismerettel.


„A Lilly TBC-gyógyszer-kutatási Kezdeményezést abban a meggyőződésben hoztuk létre", nyilatkozta a World Pharma News-nak Gail Cassell (PhD), a Lilly tudományos ügyekben illetékes alelnöke, egyébként pedig elismert kutató, „hogy a magán- és az állami intézmények, szervezetek együttműködése lehetővé teszi majd azt, ami amúgy lehetetlen volna. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezen erőfeszítésekhez az Academia Sinica is csatlakozik. Törekvéseink megvalósításában felbecsülhetetlen segítséget jelen majd Dr. Chi-Huey Wong részvétele a szervezetünket irányító testületben – Dr. Wong, aki az A.S. elnöke, a világ egyik legkiemelkedőbb kémikusa."


A tajvani tudós a maga részéről kijelentette: „Örülök, hogy az AS-nek lehetősége nyílik a projektben való részvételre. Remélem, hogy hasznosan járulhatunk hozzá a kutatásokhoz olyan területeken, mint a genom-dekódolás vagy a nagy hatásfokú gyógyszerkutatás."


„A Lilly TBC-gyógyszer-kutatási Kezdeményezés jelentős előrelépést tett, és nagy örömmel várjuk, hogy a tajvani tudományos szervezet megkezdje közreműködő tagi ténykedését" – nyilatkozta Curt Malloy, az IDRI első (operatív) elnökhelyettese, egyben főtanácsadója. „Több mint kétmillió saját fejlesztésű vegyülettel rendelkeznek, ami hallatlanul megnöveli a – létfontosságú – kémiai választékot. Hozzáférésük van a világ legfejlettebb nagy teljesítményű gyógyszerjelölt-tesztelő és genom-dekódoló technológiáihoz, s ez megnöveli esélyünket a sikerre.


Az Academia Sinicáról:
Az AC a legelismertebb és legkiválóbb tajvani tudományos intézmény. 1928-ban alapították természet- és szellemtudományi kutatások kezdeményezésére és támogatására. Huszonnégy kutatóintézetének a hét kutatóközpontjának élén általában világhírű tudósok állnak, a kezük alatt dolgozó ifjú kutatók kitűnően képzettek, motiváltak, kreatívak. A szervezet egyebek mellett számos eredményt mutathat fel a kutatási színvonal emeléséban, az új évszázad követelményeihez való igazodásban. Az AC amellett, hogy alapkutatások új területeit nyitotta meg, vezető szerepet játszik az alkalmazott tudományokban is, emellett Tajvan számos szociális problémájának megoldásában is részt vesz.