• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb gyógyszertámogatási megszorítást várnak

Gyógyszerpiac Forrás: MTI-Weborvos

A gyártók, forgalmazók a közlönyből értesültek a további elvonások tervéről.

Több olyan intézkedésről is határozott a kormány, amelyek az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségesek: a minisztereknek javaslatot kell tenniük egyebek mellett a gyógyszertámogatások idei és a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére.

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli - Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával, február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán-tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre - ismerteti az MTI.

A Weborvos információi szerint a gyógyszergyártók, -forgalmazók csak a közlönyből értesültek a további, gyógyszerkasszát érintő megszorító intézkedésekről: jelenleg semmilyen elképzelésről nem tudnak, így nincsenek tisztában vele, milyen újabb vagy régebbi eszközök bevetésével akar a kormány újabb megtakarítást elérni az egyébként is radikálisan megkurtított ártámogatási rendszerben, a gyártók létét fenyegető elvonások mellett. Egyelőre egyeztetéseket sem kezdeményeztek velük, pedig a határidőt igencsak rövidre szabta a kormány.

A kabinet az idei évre 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár február elején - ezt megerősítve - az Origo hírportálnak adott interjúban azt mondta: a kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt 2,5 százalék alatt tartsa; ha a kabinet által várt 0,5 százaléknál alacsonyabb lesz a növekedés, a kabinet meg fogja tenni a megfelelő lépéseket. A 2013-as hiányról pedig Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-nek január elején azt mondta: az IMF-tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a valutaalappal folytatandó tárgyalásokon meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz.

Ellátási zavaroktól, csődtől tartanak a patikusok

A gyógyszeripar reagálása a tervekre