• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra cáfolni próbál az egészségbiztosító

Gyógyszerpiac Forrás: OEP

Az OEP a gyógyszerek támogatásból való kivonásáról és a gyógyszerkassza túlköltéséről.

A média működésének természete miatt sok esetben a megcáfolt, kommentált vagy pontosított hírek együtt keringenek a világhálón az eredetivel és akár újra és újra felbukannak a nyomtatott sajtóban is, ezért az OEP újfent közleményben reagált a napokban, illetve ma megjelent, a gyógyszerellátással kapcsolatos cikkekre. A két közleményt az alábbiakban olvashatják:

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a gyógyszerek támogatásból való kivonásával kapcsolatban
2012. október 1-től 146 készítmény került törlésre a gyártók kérésére a támogatotti listából. A törlés nem egyszerre, hanem az év során folyamatosan történt, azaz a gyártók és forgalmazók kellő időt biztosítottak arra a kezelőorvosok számára, hogy betegeiket másik gyógyszerre állítsák át.

Az alábbi okok miatt került törlésre 146 termék:
• 33 termék forgalomból való kivonása azért történt meg, mert a termékek nem tudták tartani az azonos hatóanyagú készítmények közötti árversenyt, ezen esetekben minden készítményből van azonos hatóanyagot tartalmazó szer.
• 28 terméket azért vontak ki a forgalomból, mert a gyártó átnevezte a készítményeit, és nem szerette volna, ha a régi és az új néven egyaránt forgalomba maradt volna.
• 12 esetben egy termék család néhány, ritkán használt tagja került kivonásra, de még az adott termékcsaládból is maradt támogatott készítmény.
• 21 esetben a terméket azért vonták ki, mert a terméket szabadárassá kívánták tenni, ebből 6 esetben a termék recept nélkül is hozzáférhető
• 26 készítmény csak 0%-ban volt támogatott, és sem emelt sem kiemelt jogcímen nem kapott támogatást.

Olyan esetről, hogy a kivonás problémát jelentett volna, egy kullancs vakcina esetén kaptunk bejelentést még tavasszal, illetve egy, az onkológiai kórképekben, korai diagnózis esetén alkalmazott, nem daganat-specifikus, általános kemoterápiás szerre vonatkozóan érkezett hasonló bejelentés. Így ellátási gondról nem beszélhetünk.

A gyártóknak joguk van termékeik kivonására, az OEP tudomásul veszi döntésüket, beavatkozási lehetősége nincs. A betegek részére támogatott gyógyszerek ellátása folyamatos és biztonságos.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a gyógyszerkassza állásával kapcsolatban
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár cáfolja a sajtóban megjelent híreket, melyek a gyógyszerkassza hiányával kapcsolatosak.

A gyógyszertámogatás kiadásai 2012. augusztus végéig valóban meghaladták az időarányos előirányzatot, azonban az ennek kompenzálására szolgáló gyógyszergyártói bevételek már túlhaladták a 2012. egész évre tervezett mértéket. 2012-re a bevételi oldalon 52 Mrd Ft befizetéssel számolt a költségvetési törvény, ami 2012. augusztus végén már 57,6 Mrd Ft volt. Így a bevételek túlteljesülése nagymértékben kompenzálja a túlköltést. A túllépés oka egyrészt az úgynevezett biológia gyógyszerek tételes finanszírozásba történő átcsoportosításának csúszása év elején, valamint a februári és májusi kiugró forgalom. Ehhez járul még hozzá az egyedi méltányossági jogcímen kifizetett támogatások jelentős túllépése is.

2011-ben, augusztus végén mintegy 33 Mrd Ft volt a kassza túlköltése. Az OEP megerősíti, hogy a kassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak.