• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Vérnyomáscsökkentő: szedjék tovább és keressék fel orvosukat!

Gyógyszerpiac 2018.07.04 Forrás: Weborvos Szerző:
Vérnyomáscsökkentő: szedjék tovább és keressék fel orvosukat!

A kivonásra ítélt gyógyszerek szedésének azonnali abbahagyása nagyon veszélyes lehet a betegekre.

Egyes valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szennyezettség miatt kivonnak a forgalomból, de szedésük azonnali elhagyásától nagyon óvnak a szakemberek: olyan heveny szövődményekkel járatnak, mint például az infarktus vagy agyvérzés. A szennyeződés ugyanakkor jóval kisebb kárt okozhat, hiszen kis esély van felhalmozódására szervezetben. A betegeknek azt javasolják, hogy minél előbb, lehetőleg egy hónapon belül forduljanak kezelő orvosukhoz, háziorvosukhoz a gyógyszerváltás érdekében.  Így foglalható össze a betegeknek szóló legfontosabb tanács a mai naptól forgalomból kivont vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kapcsolatban. Minderről közös sajtótájékoztatón beszélt ma Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese, Merkely Béla professzor, a Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozat tagozatvezető​je, a Semmelweis Egyetem rektora és Járai Zoltán professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

Mint arról a Weborvos is beszámolt az OGYÉI tájékoztatása alapján, a múlt héten 27 vérnyomáscsökkentő készítmény forgalmazását függesztette fel a hatóság (lásd cikkünk végén), amely a mai naptól immár ki is vonja ezeket a szereket a patikai forgalomból. Mindennek oka, hogy egy kínai hatóanyagyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban karcinogén szennyező anyagot találtak. Nem a gyártástechnológiában, hanem a gyártás folyamatában történt a szennyezés, amelyre úgy derült fény, hogy vevő jelentkezett a hatóanyagra, s vásárlás előtt teljes körben átvizsgáltatta a gyártó termékét, derült ki Szolyák Tamás tájékoztatásából. Az is elhangzott, hogy nem minden Kínában gyártott valsartan hatóanyag szennyezett, így 24 (más kínai gyártótól és más országból származó hatóanyagot tartalmazó - lásd cikkünk végén) gyógyszer továbbra is forgalmazható.

A betegek terápiájának átállítására a háziorvosok és kezelő orvosok számára – az OGYÉI felkérésére – a Kardiológiai Tagozat és a Magyar Hypertonia Társaság szakmai ajánlást készített. Ebben táblázatos formában közlik az ekvivalens hatóanyagokat, gyógyszereket, a javasolt dózisokat a szennyezett gyógyszerek kiváltására. Az orvosok a NEAK-tól, a kórház főigazgatói például az ÁEEK-től kapják meg az ajánlást, amely felkerül az ajánló szakmai szervezetek honlapjára is.

A három és fél millió hipertóniás közül mintegy 200 ezer beteget kezelhetnek valsartan hatóanyagú készítménnyel, de nem mindenki érintett, ugyanis háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával gondok vannak, s egynegyedüket nem érinti a probléma (ők azt a 24, továbbra is engedélyezett gyógyszert szedik, amelyről fentebb írtunk).

Ellátási problémától nem tart Szolyák Tamás, mondván, széles a terápiás választék, valamint lehetőségük van nagyobb behozatalra, felszabaduló készletek felkutatására, ahogy ezt folyamatosan végzi is a hatóság. Merkely professzor szerint a megnövekedett betegigényt is kezelni tudják az orvosok, s rámutatott, hogy az ekvivalensnek számító ACE-gátlókból bőségesen van a piacon – akinél a köhögés mellékhatás nem jelentkezik, az nyugodtan átállhat erre a hatóanyagra. Járai Zoltán professzor tájékoztatása szerint a valsartan hatóanyag helyett tíz ACE-gátló és öt sartan tartalmú gyógyszert tudnak javasolni jelenleg.

Az OGYÉI az Európai Gyógyszerügynökségtől kapta a jelzést, amire azonnal lépett, hasonlóan Írországhoz, Spanyolországhoz, Angliához, Franciaországhoz és Olaszországhoz. A nemzetközi hatóság továbbra is vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását.

A magyar gyógyszerügyi hatóság ügyfélszolgálata az érdeklődők rendelkezésére áll munkaidőben az alábbi elérhetőségeken: telefon: 06/1 8869-409, email: ogyei@ogyei.gov.hu.

A kivont, illetve a továbbra is forgalomban lévő szerek listája az OGYÉI közleményében.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink