• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben Amerika gyógyszerpiaca?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Egy törvénytervezet miatt aggódik a PhRMA az USA gyógyszerpiacának biztonságáért.

Az Amerikai Gyógyszerészeti Kutatók és Gyógyszergyártók Szövetsége (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, PhRMA) szerint a gyógyszerimportot engedélyező törvénytervezet elfogadása megnyitná az amerikai piacot a hamis gyógyszerek előtt - írja az in-pharmatechnologist.com portál. A Byron Dorgan szenátor által bemutatott törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a nagykereskedők és a gyógyszertárak az Egyesült Államok területén kívülről is importáljanak gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket. A szenátor szerint ezzel az intézkedéssel a következő tíz év alatt 50 milliárd dollárt tudna spórolni az ország.

A törvény csak meghatározott országból, például Kanadából és Nagy-Britanniából származó készítmények behozatalát engedélyezné. Ezen kívül előírná, hogy gyártási módszerüket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (US Food and Drug Administration (FDA) ellenőrizze.


A törvény ellenzőit azonban ezek a megkötések nem nyugtatják meg. A PhRMA véleménye szerint a külföldi import lehetősége megnyitná az utat a hamis gyógyszerek behozatala előtt is, egyúttal lehetetlenné tenné, hogy az FDA meg tudja védeni a betegeket ezek veszélyeitől. Scott LaGanga, a PhRMA és a Partnership for Safe Medicines program vezetője szerint a törvény az amerikaiak egészségét veszélyezteti.


A PhRMA sajtóközleménye szerint az Egyesült Államokban működik a világ legbiztonságosabb gyógyszerellátó hálózata, ami csak annak köszönhető, hogy a rendszer zárt. Bár a törvény javaslattevője szerint a kanadai és brit gyógyszerek biztonságosak, a szervezet szerint még ez a két ország is veszélyt jelenthet az amerikai állampolgárokra nézve.

"A gyógyszerimport támogatói azzal érvelnek, hogy a Kanadából és Nagy-Britanniából származó gyógyszerek biztonságosak, mert a két ország szigorú előírásokkal szabályozza a gyógyszergyártást és kereskedelmet. Ez egy veszélyes tévedés, mert a kanadai hatóságok nem járnak el elég körültekintően az Amerikába szánt gyógyszerek bevizsgálása során. Emellett egyértelmű kapcsolat mutatható ki a gyógyszerimport engedélyezése és a hamis gyógyszerek között. A törvényhozóknak elég Nagy-Britanniára tekinteniük, hogy lássák, a párhuzamos kereskedelmi egyezményeknek köszönhetően hogyan tudtak 2007-ben az állami gyógyszerbeszerző hálózatba is beszivárogni a hamisítványok" - áll a közleményben, amit a Hamisítás Elleni Nemzeti testület adott közre.

USA