• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vezető lesz a vérhígító injekciók gyártásában a miskolci Sanofi üzem

Gyógyszerpiac 2023.09.08 Forrás: MTI
Vezető lesz a vérhígító injekciók gyártásában a miskolci Sanofi üzem

Másfélszeresére nő az eddigi kapacitás, ezáltal többen férhetnek majd hozzá az életmentő véralvadásgátló készítményekhez.

A Sanofi miskolci üzeme nyolcmilliárd forintos beruházással vezető lesz a vérhígító injekciók európai gyártásában, ami fontos lépés az ország stratégiai kapacitásainak kiépítése terén is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sanofi üzemének megnyitóján arról számolt be, hogy a nyolcmilliárd forintos beruházás keretében új gyártósort építettek előretöltött steril fecskendők előállítására, így másfélszeresére nő az eddigi kapacitás, ezáltal többen férhetnek majd hozzá az életmentő véralvadásgátló készítményekhez.

A kilencven államban érdekeltségekkel rendelkező és hazánkban közel 2000 embernek munkát adó francia cég projektjét a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta.

A miniszter beszédében mindenekelőtt a jelenlegi nehézségeket, az utóbbi évek sorozatos válságait idézte fel, így a mai kor legnagyobb egészségügyi krízisének számító koronavírus-járványt is, amikor is szavai szerint mindenkire rátört az a felismerés, hogy egy-egy ilyen kihívás rendkívül sérülékennyé tudja tenni még a legfejlettebb országokat is.

"Amikor egy-egy ilyen válsághelyzet van, akkor vesszük csak igazán észre, mennyire kitettek vagyunk olyan eszközöknek, olyan termékeknek, amelyekről békeidőben vagy normális időszakban talán soha nem gondolnánk, hogy egyszer hiány is előállhat belőlük" - mutatott rá.

Figyelmeztetett, hogy a járványok jelentette fenyegetés a következő években sem fog megszűnni, ezért hosszú távú védekezésre kell berendezkedni, s ennek része a veszélyhelyzetekben szükségessé váló stratégiai kapacitások kiépítése.

"Azon országok lehetnek biztonságban az ilyen veszélyes időszakokban, amelyek maguk rendelkeznek azokkal a képességekkel, gyártási kapacitásokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat és polgáraikat" - szögezte le. "Tehát, aki kevésbé van másokra utalva, az van igazán biztonságban" - tette hozzá.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben a nemzetközileg is rendkívül versenyképes magyar gyógyszeripart méltatta, amely egyrészt biztonságot ad, másrészt hozzájárul a gazdaság dimenzióváltásához is, miután bevételarányosan ez a szektor fordítja a legtöbbet innovációra hazánkban.

Közölte, az ágazat tavaly rekordot döntött, termelési értéke, 26 százalékos növekedéssel, elérte az 1250 milliárd forintot, s a lendület kitart, az idei év első felében újabb 16 százalékos bővülést jegyeztek fel, ezen 700 milliárd forintos érték hathavi összehasonlításban új csúcsot jelent.

Kiemelte: a magyar gyógyszeripar 86 százalékos exporthányaddal dolgozik, a Sanofi pedig ebben élen jár, 140 milliárd feletti értékesítéssel a 22. legnagyobb kivitelt felmutató vállalat az országban.

Ez hozzájárult a tavalyi 142 milliárd eurós exportrekordhoz is, ami a világranglista 34. helyét jelenti, miközben Magyarország a lakosságszámát tekintve csupán a 95. - hangsúlyozta.

A elmondta, a francia vállalatok alkotják az ötödik legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom rendre csúcsot dönt, az idei év első felében ennek volumene elérte a 6,5 milliárd eurót, így év végén újabb rekordra lehet készülni.

Aláhúzta, hogy tavaly megdőlt a beruházási rekord is 6,5 milliárd euróval, de idén ennek akár a duplája is reálisnak látszik, a kormány 13 milliárd euróval kalkulál.

"Ez, azt gondolom, hogy kellő mértékben alátámasztja azt a vélekedést, hogy Magyarország, a magyar gazdaság továbbra is vonzó a nemzetközi beruházói közösség számára" - mondta.

"Azért is fontos ez, mert a mostani rendkívül turbulens nemzetközi gazdasági viszonyok közepette a beruházások jelentik a legjobb eszközt arra, hogy az ország gazdasága növekedési pályán tudjon maradni, új munkahelyeket tudjunk létrehozni" - tette hozzá.

A Sanofi az MTI-vel közölte: az elmúlt 10 évben több mint 22 milliárd forint értékben valósítottak meg fejlesztéseket a telephelyen. A csanyikvölgyi üzem a Sanofi egyik legmodernebb, vérhígítókat gyártó üzeme, valamint a fecskendőgyártás kiválósági központja országos és nemzetközi szinten egyaránt. A sok esetben életmentő véralvadásgátló készítményt gyártó üzem újabb fejlesztési lépcsője hozzájárul a magyar és a világ 60 egyéb országában élő betegek gyógyszerellátásának biztosításához és fenntarthatóságához - írták.

A Sanofi Miskolc melletti gyáregysége több mint 400 magyar munkavállalónak biztosít megélhetést, ezzel az észak-magyarországi régió egyik jelentős munkáltatója. Csanyikvölgyben végsterilizált ampullákat, injekciókat és aszeptikusan előállított, előretöltött fecskendőket gyártanak steril környezetben, magas szintű gyártási biztonsággal és világszínvonalú technológia alkalmazásával.

A Sanofi az árbevétele alapján Magyarország 2. legnagyobb gyógyszergyártó vállalataként a budapesti központban, a nagytétényi disztribúciós központban, a Veresegyházon működő szilárd gyógyszergyártó telephelyen, a miskolci ampulla és fecskendő gyártó üzemben, valamint a szintén Budapesten működő nemzetközi szolgáltatóközpontban közel 2000 munkavállalót foglalkoztat a gyógyszergyártás, a kereskedelem, a klinikai vizsgálatok, a disztribúció és az üzleti szolgáltatások területén. (Fotó: Sanofi)

Legolvasottabb cikkeink