• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vezetőt vált a betegközpontú gyógyszercég

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Christophe Gourlet lesz a sanofi-aventis/Chinon magyarországi vezérigazgatója júliustól.

Ma a sajtó képviselőitől is elköszönt Frédéric Ollier Christophe Gourlet elődje, aki a 2010-ben fennállásának centenáriumát ünneplő vállalatot csaknem 6 esztendőn keresztül irányította. A távozó vezérigazgató elérzékenyülten idézte a mögötte maradó éveket, s miként fogalmazott, az itt töltött idő során magyar patrióta lett belőle. Kiemelte, hogy a sanofi-aventis/Chinoin nemcsak egy uniós intézmény, hanem páratlan innovációs munka színtere is. Egyúttal óva intett attól, hogy ezt a méltán kiváltságos helyzetét az innováció támogatásának hiányában hazánk elveszítse.

A sanofi-aventis csoporthoz Magyarországon a kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozó Chinoin Zrt. gyógyszergyár tartozik és a kereskedelmi tevékenységet folytató Sanofi-Aventis Zrt. Több mint két és félezer embert foglalkoztat, árbevétele tavaly a 300 milliárd forintot meghaladta, kutatás-fejlesztésre 11 milliárd forintot költött, s a K+F programjához ehhez hasonló összeget tervez fordítani.

„Az innováció közös cél, hogy innovatívak és magyarok legyünk." Mindez persze sok felelősséggel jár, mondta Frédéric Ollier, például azzal, hogy ne csak kutassanak, fejlesszenek és gyártsanak, hanem új, betegközpontú szemléletet is bevezessenek. Olyat, amelyben a gyártó és ellátó a betegek szolgálatában áll. Innovációban sikerült a gyógyszeripar fontosságát megerősíteni, most és a közeljövőben a kormányzattal az iparág előtt álló kihívásokat is meg kell értetni. Kiemelte, hogy a nemzetközi vállalatcsoporton belül adott projektekért az egyes országok komolyan versenyeznek egymással, s ha Magyarország a jövőben is meg kívánja őrizni versenyképességét, ahhoz a beruházásoknak és az innovációnak támogató, ösztönző gazdasági környezetet teremt.


A magyarországi árbevételének több mint 20 százalékát kutatás-fejlesztésre költő cég több beruházást is végrehajtott. Ollier vezetése alatt Újpesten adták át a K+F központot és a klinikai teszteléshez szükséges hatóanyaggyártás egyik központja szintén a IV. kerületbe került, a Miskolc melletti Csanyikvölgyben előretöltött fecskendőket gyártó üzemet létesítettek, Veresegyházán tablettagyártót létesítettek, a kelet-európai, meg a szovjet utódállamokat vakcinával és más készítményekkel ellátó logisztikai bázist Nagytétényben működtetik.


Befejezésül a leköszönő vezérigazgató, - aki Párizsban a sanofi-aventis-nél más beosztásban folytatja munkáját - összegezve az elmúlt év tapasztalatait hangsúlyozta, a gyógyszeriparban és az egészségügyi ágazatban csak és kizárólag a szereplők összefogásával – ideértette a betegeket is – , továbbá a kormányzattal kialakítható partnerséggel érhető el eredmény.

Christophe Gourlet 1993 óta dolgozik a sanofi-aventis csoportnál. Az elmúlt 17 év során Portugáliában, Angliában, Franciaországban, Japánban is dolgozott. Most Marokkóból érkezik új posztjára. „Amikor megkérdezték, van-e kedvem Magyarországon dolgozni, nem egész 30 másodperc alatt igennel válaszoltam."

Bár részletekbe menő helyismerete érthető módon még nincs, azt már határozottan tudja, hogy a dráma honi népegészségügyi mutatókon változtatni kell, s a legfőbb feladat a lakosság egészségi állapotának javítása.


„A kormányprogramban szereplő, betegközpontú egészségügy kialakítása a helyes irány, amiben a betegek nem az egészségügy elszigetelt szereplői, hanem az egészségüggyel kapcsolatos döntések az érdekükben és bevonásukkal születnek. A betegközpontúság elengedhetetlen része a prevenció és az egészséges életmódra való ösztönzés.

Az innovációnak nemcsak a kutatás-fejlesztésben kell megvalósulnia, hanem az egészségügyben is, azaz szükség van olyan új, innovatív szemléletre és megoldásokra, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik az ellátás, terápia költségeit. Ebben kívánunk partnerei lenni az egészségügy meghatározó szereplőinek és döntéshozóinak" – összegezte az előtte és az általa irányításra kész sanofi-aventis/Chinoin vállalat, sőt a gyógyszeripar és a politika előtt állóteendőket.

Legolvasottabb cikkeink