• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vigyázat, hamisítják!

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Csatlakozott az FDA figyelmeztetéséhez a brit gyógyszerhatóság, hiszen az amerikai hamisítvány hamar elterjedhet Európában is.

Az FDA figyelmeztetéséhez csatlakozva a brit gyógyszerügyi hatóság is óva inti a lakosokat az internetes piacon felbukkant hamis fogyasztószerrel kapcsolatban. A hamisított Alli pirulák eredeti hatóanyaguk helyett szibutramint tartalmaznak, amely forgalmazási engedélyének visszavonására épp a múlt héten tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség.


Az online elérhetőségnek köszönhető potenciális veszélyre hívta fel a figyelmet a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) a hamisított Alli pirulákkal kapcsolatos közleményében. A hamis testsúlycsökkentő készítmény amerikai weboldalakon jelent meg, de az MHRA szerint a honlapok nemzetközi elérhetősége okán a brit vásárlók is könnyen a hamisítók áldozataivá válhatnak.


A testület a felhívással az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) közleményére reagált, amely szerint az eredetileg a GlaxoSmithKline (GSK) által gyártott termék hamisított változata bukkant fel az internetes gyógyszerkínálatban.


Az MHRA közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az FDA és a GSK laborvizsgálatai szerint a hamis pirulák az eredeti termék orlistat hatóanyaga helyett szibutramint tartalmaznak. A szintén testsúlycsökkentésre kifejlesztett szibutramin forgalmazási engedélyének visszavonására a múlt héten tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMEA), mivel a hatóanyag jelentősen növeli a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát. A hamis pirulák hatóanyag-tartalma ráadásul két-háromszorosa a megengedettnek, így fogyasztása mind a beteg, mind az egészséges szervezetben komoly egészségügyi problémákat okozhat.


A brit hatóság közleményében hangsúlyozza, az orvosi konzultáció nélküli öndiagnózis önmagában is kockázatos lehet, de ha a beteg akaratán kívül hamis gyógyszerrel próbálja kezelni tüneteit, még tovább ronthat állapotán. Ugyanez áll az ellenőrizetlen kereskedőtől származó fogyasztószerekre is: a fogyni vágyók nem lehetnek biztosak abban, hogy mi van a tablettákban, így ezek beszedésével komoly egészségügyi kockázatot vállalnak.

Legolvasottabb cikkeink