• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Saját oltási programokkal a HPV ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Egyre több település áldoz költségvetéséből fiataljai védelmére.

Magyarországon számtalan pozitív példát találunk oltási programokra, amelyekben a fiatalok kedvezményesen vagy ingyenesen vehetik igénybe a méhnyakrák elleni vakcinációt. Több tucat település indított saját oltási programot és egyre többen döntenek úgy, hogy csatlakoznak a méhnyakrák elleni küzdelemhez. IV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a települések közös közleményben hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Elérhető a méhnyakrák elleni védőoltás hazánkban is, ugyanakkor a teljes oltási sor felvételét nem minden család tudja biztosítani lánygyermekének. Holott a védőoltás felvételével és a szexuális élet megkezdése után a rendszeres szűréssel szinte teljes egészében megelőzhető ez a gyilkos kór.

Ezt a problémát felismerve egyre több település és város dönt úgy, hogy a lokális költségvetésből finanszírozza a helybenlakó fiatalok méhnyakrák elleni oltását. Többek között például Nádudvar, Szarvas, Törökszentmiklós, Majosháza, Sződliget, Zsana, Biatorbágy, Jobaháza és Balatonfűzfő döntött úgy, hogy méhnyakrák prevenciós programot indít fiatal lánylakóinak védelméért.

Szarvason és Sződligeten már a korábbi években elkezdődött a program, ugyanakkor idén is folytatni kívánják. Ezzel kapcsolatban Bábiné Szottfried Gabriella, Sződliget polgármestere elmondta: „Sződliget két évvel ezelőtt 2008-ban indította útjára a méhnyakrák elleni prevenciós programját, amelyet egy-két kivételtől eltekintve nagyon pozitívan fogadtak a lakosok. A kezdeményezés keretében a hetedik osztályos kislányokat oltottuk méhnyakrák ellen az önkormányzat költségén, a szülőknek nem kellett fizetni a vakcinákért. Idén szakmai okok miatt némileg módosul a program: tavaly változott a kötelező oltási rend, mert a hepatitis B elleni vakcinát már nem 14 évesen, hanem 13 évesen kapják meg a gyermekek, a párhuzamos oltás elkerülése miatt mi is változtattunk a programon. Az idei évben a 8. osztályos lányok kaphatják a méhnyakrák elleni védőoltást! Reméljük, hogy a település vezetésétől és ciklusoktól függetlenül ez a program továbbra is folytatódik, megteremtve ezzel a jövő nemzedékének védelmét. "

Szarvason szintén a 14 éves kislányokat oltják méhnyakrák ellen, a három vakcina teljes költségét az önkormányzat biztosítja, így a fiatalok ingyenesen vehetik igénybe ezt a lehetőséget. Kiszely Mihály, Szarvas alpolgármestere hozzátette: „Nemrég döntött a képviselő testület arról, hogy idén is folytatjuk a szarvasi 14 éves kislányok méhnyakrák elleni védőoltási programját hasonlóan az elmúlt két évhez. A város vezetése komoly problémának látja a méhnyakrákot, amely minden nőt elérhet. Ezzel a programmal szeretnénk megvédeni az itt lakó fiatal lányokat. A programot egyébként a lakók pozitívan fogadták, a többség élt az ingyenes lehetőséggel és beoltatták a kislányukat."

Tavaly kezdődött Zsana községben és Jobaházán is a méhnyakrák oltási program, a két település példája azt mutatja, hogy a kisebb falvak is sokat tehetnek az ottlakók egészségéért. Visnyei Miklós, Zsana polgármestere elmondta: „Az általános iskolás, felső tagozatos lányokat oltottuk (12 fő) az önkormányzat költségén, a teljes oltási sort a település finanszírozta. Szeretnénk a jövőben is folytatni ezt a programot, hiszen ezzel biztosíthatjuk, hogy fiatal leányaink védettek legyenek a betegség ellen, illetve nagyon pozitív visszajelzést kaptunk a lakosoktól. Külön örömünkre szolgált, hogy ezt a lehetőséget kivétel nélkül mindenki kérte, akinek a kislánya beletartozott az adott korcsoportba."
Hasonlóan pozitív tapasztalatokról számolt be Jobaháza polgármestere, Tóth Mihályné is: „Nálunk a 14-16 éves korosztály igényelhette a méhnyakrák elleni védőoltást. Az önkormányzat finanszírozta teljes egészében és mivel idén is folytatni szeretnénk a programot, elkülönítettük a költségvetésből azt az összeget, amit erre kell fordítanunk. Pedagógusként én személy szerint is nagyon fontosnak tartom a prevenciót, amire fel kell hívni a lakosság figyelmét. Mi is szerveztünk egy információs napot, amikor a szülők a méhnyakrákról és az oltásokról tájékozódhattak. Ezen kívül pedig az iskolában külön szülői értekezleteken is foglalkozunk a témával."

Biatorbágyon szintén a 14 éves kislányok kapták meg a méhnyakrák elleni védőoltásokat - mint azt elmondta Koósné Lévai Ildikó képviselő. A tavalyi évben ugyanis az önkormányzat úgy döntött, hogy ennek a korosztálynak megfinanszírozza a teljes oltási sort annak érdekében, hogy a fiatal lányok védetté váljanak a méhnyakrák ellen. Koósné Lévai Ildikó hozzátette, a szülők is pozitívan fogadták a kezdeményezést és a korosztály többsége így felvehette a védőoltást. Biatorbágy egyébként szintén folyamatos programnak szánja a méhnyakrák prevenciós kezdeményezést, amelyet szeretnének a jövőben is folytatni.

Balatonfűzfőn a 13 éves kislányok számára biztosítja a méhnyakrák elleni oltásokat az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester elmondta: „Balatonfűzfő képviselőtestülete fontosnak tartja a prevenciót, nemcsak a méhnyakrák elleni oltásokat, hanem például a pneumococcus elleni vakcinát is biztosítjuk a gyermekeknek, ami szintén nem kötelező védőoltás. Úgy gondolom, hogy a megelőzés nagyon fontos, hiszen a prevenció mindig olcsóbb, mint a betegség kezelése. Számokra levetítve ez a program azt jelenti, hogy tavaly ősszel összesen 18 korosztályos kislány kaphatta meg az oltási sort. Nagy örömünkre szolgált, hogy a fiatalabb és idősebb gyermekek szülei közül is sokan érdeklődtek a hivatalban, így szeretnénk ezt a programot mindenképpen folytatni a jövőben is."

Majosháza nemcsak a 13-14 éves korosztály számára biztosítja a méhnyakrák elleni védelmet, hanem a programot kiterjesztették a 14-18 évesekre egyaránt. Ezzel kapcsolatban Kis Gábor polgármester úgy nyilatkozott: „Bár kisebb lélekszámú településnek számítunk, mégis úgy gondoltuk, hogy nekünk is csatlakoznunk kell ehhez a programhoz. A képviselőtestület megértette, hogy egy ilyen program tulajdonképpen egy humán beruházás, amikor az emberek egészségének védelmébe fektetünk. Ezek a kislányok idősödnek és most érdemes őket beoltani! Pont emiatt úgy határoztunk, hogy 2010-ben megteremtjük a szükséges forrásokat a vakcina finanszírozásához, minden 14-18 év közötti lány megkapja majd a védőoltásokat, az ingyenes vakcinát nem kötöttük jövedelemhatárhoz. A szándék részünkről megvan, hamarosan pedig a háziorvossal közösen kidolgozzuk a program megvalósításának részleteit is."

Nádudvaron szintén kiszélesítették azt a kört, akik számára elérhető a kedvezményes védőoltás. Beke Imre polgármester beszámolt arról, hogy a településen minden 13-18 éves korú lánynak felajánlották a kedvezményes védőoltás lehetőségét: „A teljes oltási sort alkotó három vakcinából az önkormányzat segítsége révén csupán 1/3 részt kell a szülőknek kifizetni. Mivel sokan jelezték, hogy számukra ez az összeg így is problémát jelent, ugyanakkor nagyon szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, erre is találtunk megoldást. Egy takarékszövetkezet közreműködésével rendkívül előnyös konstrukcióban hitelt biztosítottunk azoknak a családoknak, akik nem tudták egyben kifizetni az 1/3 védőoltás árát. Így végül is részletekben törleszthették a rájuk eső önrészt. Tavaly 83 kislány lett így beoltva. Úgy gondoljuk, hogy a méhnyak-rák ellen érdemes tenni, hiszen a XXI. században ez a kór a második vezető daganatos betegségnek számít a nők körében. Ha csak egy életet sikerül a programunkkal megmenteni, akkor már érdemes volt erre pénzt és időt szánni."

„A teljes női lakosság bevonásával vehetik igénybe a kedvezményes oltási lehetőséget Törökszentmiklóson az ott lakó fiatal lányok és asszonyok. Dr. Juhász Enikő polgármester kifejtette: „2010-ben a 13 éves kislányok megkapják a méhnyakrák elleni védőoltást, a teljes oltási sorból az önkormányzat kettőt, míg a szülők egyet fizetnek. A legfiatalabbak mellett azonban gondoltunk az idősebbekre is, így a kedvezményes ajánlatot a felzárkóztató program keretében kiterjesztettük 14-19 éves korosztály, illetve ezen életkor felett a teljes női lakosságra. Negatív citológiai lelet bemutatásával nálunk bárki részt vehet a programban. Törökszentmiklós nőbarát településként fontosnak tartja a nők egészségének védelmét, azt, hogy a lehetőségekhez képest óvja a jövő nemzedékét. A méhnyakrák veszélyes és halálos betegség, de ma már szerencsére van mód a védekezésre, amit ki is kell használni."

Legolvasottabb cikkeink