• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

11 halott, 29 sérült az egyiptomi buszbalesetben

Hírek Forrás: MTI - híradó.hu

A balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van. (folyamatos frissítéssel)

A Best Reisen utazási iroda utasai voltak azok a magyarok, akiket baleset ért vasárnap az egyiptomi Hurghada határán; a balesetben több mint tíz magyar turista életét vesztette és tizenöten-húszan megsérültek - mondta el Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője az MTI-nek vasárnap este.

Leszállt az egyiptomi gép Budapesten
Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.
Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában. Az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz felborult. A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki. A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" – mondta Précsényi Árpád.

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A főosztályvezető szavai szerint a sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak.

A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről. Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

Hétfő reggeli információ szerint háromnegyed kilenc óta él a 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz - tette hozzá a nagykövet.

Elhunyt egy várandós kismama és gyermeke
A MTI Hírcentrumnak nyilatkozott annak a busznak az egyik utasa, amelyik néhány perccel a baleset után érkezett a helyszínre.
Tóth Frank elmondta, a 110 fős magyar csapat egy szállodában szállt meg, így arcról mindenkit ismertek, egy baráti társaság tagjai voltak. A szemtanú elmondta, miután pár perccel a busz balesete után a helyszínre ért a következő busz, leszálltak, hogy segítséget nyújtsanak a sérülteknek. Értesülései szerint elhunyt egy várandós kismama és gyermeke, illetve az édesapa is, de kimentettek egy olyan gyermeket is, aki árva lett a baleset következtében.

A balesetben négyen súlyosan megsérültek, köztük egy 13 éves fiú. Őket még éjjel repülővel a kairói katonai kórházba vitték. A többieket a hurghadai kórházban ápolják. Nekik több kint élő magyar és idegenvezetők is segítenek a tolmácsolásban.
Az utazási iroda egyik idegenvezetője, Emad Wakaa egész éjjel a kórházban volt. A Híradónak nyilatkozva elmondta, elsők közt ért a helyszínre, és segített a mentősök és a hatóságok tájékoztatásában. A baleset körülményeiről annyit mondott, a busz a járdaszegélynek ütközött, amely valószínűleg megdobta a járművet, megpördült, majd az oldalára borult. Úgy tudja, ketten vannak intenzív osztályon, a többi sérült állapota kielégítő. A négy Kairóba szállított sérültről elmondta, egy férfit és három gyermeket szállított a katonai helikopter.

A helyiek szerint nagyon fáradt volt a buszvezető
A helyiek szerint nagyon fáradt volt az egyiptomi Hurghadában vasárnap balesetet szenvedett, magyar turistákat szállító busz sofőrje - tudta meg az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó munkatársa. A sofőr egy kairói út után vitte a reptérre a turistákat - hangzott el a hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn. Az MTI Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy az összetört autóbusz még mindig a baleset helyszínén van, a roncsot nem őrzik. A felállított a buszban maradtak személyes tárgyak is.


Magyar szakemberek utaznak az egyiptomi üdülőhelyre
Pszichológus, közlekedésbiztonsági szakemberek és orvosok is utaznak az egyiptomi Hurghadába, ahol vasárnap este 11 magyar turista halt meg autóbusz-balesetben - mondta el Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre - tette hozzá.
Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.