• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

143 éve alapították a Magyar Vöröskeresztet

Hírek 2024.05.16 Forrás: Weborvos
143 éve alapították a Magyar Vöröskeresztet

A Magyar Vöröskereszt lassan másfél évszázada segíti azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

1881. május 16-án alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, majd másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megkezdte működését a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A szervezet így megalakulásának 143. évfordulóját ünnepelheti idén május 16-án. A Magyar Vöröskereszt koszorúzási ceremóniával köszöntötte a jeles napot a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az egylet megszületésének emlékét őrző emléktáblánál, és az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket.

A Magyar Vöröskereszt 143 éve segíti azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A szervezet mindenkori munkatársait már két századfordulón átívelően köti össze az a törekvés, hogy a humanitárius ügyekért dolgozzanak, és hogy a segítségnyújtáshoz való hozzáférés a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljon.

A szervezet hét alapelve az alapítás pillanatától kezdve útmutató jelentőséggel bír az irányvonalak meghatározásában. Az emberiesség célja az élet és az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása, ami elősegíti a népek közötti kölcsönös megértést és együttműködést. A pártatlanság biztosítja, hogy különbséget csak a rászorultság mértéke tehessen, és elsőbbséget biztosít a legsürgősebb veszélyhelyzeteknek. A semlegességből adódóan a szervezet a tevékenységére fókuszál, így mindenki számára egyformán megbízható támogatást jelent. A függetlenség által megőrzi az önállóságát, hogy az alapelvek szerinti cselekvés lehetősége mindenkor biztosított lehessen. Az önkéntesség alapelve szavatolja, hogy a cél soha ne az anyagi haszonszerzés legyen. Az egység és az egyetemesség által pedig garantált az egységes országos és világszintű lefedettség.

A Magyar Vöröskereszt hosszú múltja során számos nehézséggel nézett már szembe, de a megpróbáltatások ellenére kitartóan tett, tesz és tenni fog a társadalmi kihívások leküzdése, az emberiesség eszméjének megőrzése és terjesztése érdekében, mindezt a 191 nemzeti társaságot magában foglaló Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tagjaként. A szövetség idei jelmondata a Magyar Vöröskereszt számára is útmutató: Őrizd az emberiesség eszméjét!

Fotó: Szalai Csaba