• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

16-an haltak meg kórházi járványokban tavaly

Hírek Forrás: OEK - beb

Nincs elkülönítés, nincs elég védőeszköz, hiányos a kézhigiénia és a személyzet.

132 kórházi járványt jelentett tavaly az aktív fekvőbeteg-ellátó intézményekre kidolgozott Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), 56-tal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Összesen 2 039-en fertőződtek meg a kórházakban: 1 881 ápolt és 158 egészségügyi dolgozó. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint a tavalyi járványok számának csökkenése nem jelent javulását, továbbra is megállapítható, hogy nem megfelelő a megelőzés hatékonysága és a kivizsgálás sem.

Az OEK beszámolója szerint a jelentett járványok 67 százaléka (88) olyan fertőzés volt, amely nem csak kórházakban fordul elő, ezeket nem-specifikus járványoknak nevezik. A kifejezetten, csupán kórházi körülmények között előforduló járványok, az úgynevezett specifikus járványok aránya 33 százalék volt (44) volt, ez a szám és az arány is alapvetően megegyezett az egy évvel korábbiakkal.

A nem-specifikus járványok zöme (80) enterális volt. Az enterális járványok 69 százalékát (55) calicivírus okozta, 7 járvány kórokozója rotavírus, 1 járványé rota- és calicivírus volt. 17 enterális járvány kórokozója ismeretlen maradt. Az enterális járványok mellett 6 légúti (egy AH3N2 influenza, négy influenzaszerű, egy ismeretlen eredetű) és 2 egyéb (scabies) járványt jelentettek.

A 44 csak kórházban előforduló járvány között 21 enterális, 6 véráramfertőzés, 2 sebfertőzés, 2 tüdőgyulladás, 13 kevert kórforma volt. A specifikus járványok kórokozói C.difficile és multirezisztens kórokozók (MRSA, MKLE, VRE és MACI) voltak. Ezeken kívül fertőzött még a Klebsiella pneumoniae, és a coagulase-negatív Staphylococcus is.

A járványok során 16 beteg halt meg, mindnyájan a csak a kórházakban előforduló fertőzésekben: 6 ápolt CDI-, 5 ápolt MACI-, 4 VRE-járvány során hunyt el.

A nem-specifikus kórházi járványok többsége belgyógyászati, krónikus belgyógyászati, rehabilitációs, ápolási és pszichiátria osztályokon alakult ki. A specifikus járványok felét szintén ezekről az osztályokról jelentették, 30 százaléka (17 járvány) viszont intenzív terápiás, 6 százaléka (3 járvány) koraszülött osztályon, 14 százaléka (8 járvány) sebészeteken, traumatológián, illetve urológián alakult ki.

A fertőzések kórokozói közvetlenül kerültek át emberről emberre, ez pedig az OEK jelentése szerint az izolációs lehetőségek hiánya, a védőeszközök és kézhigiéniás hiányosságok, valamint a személyzet elégtelen száma miatt fordulhatott elő. A nem megfelelő kivizsgálást jelzi, hogy a járványok kétharmadában (64 járvány), sőt a specifikus járványok több mint felében a fertőző forrás ismeretlen maradt.