• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fapados lesz az egyéni nyugdíjszámla

Lapszemle Forrás: HVG Online

Nyugdíjszámlától az egészségügyi salátatörvény zárószavazásáig.

Hosszú vajúdás után a lehető legegyszerűbb formában indítják el a régóta megígért egyéni nyugdíjszámlákat, amelyekre egyelőre csak a január 1-től bevallott járulékokat írják fel, a korábbi magánpénztári megtakarítást nem - írja a hvg.hu a parlament heti munkájának menetét ismertető cikke.

Zárószavazásra kerül a kormány legújabb egészségügyi salátatörvénye is, amely alapvetően a szakellátás szervezési kérdéseiről szólna, de módosító indítványokkal sok egyéb is belekerült a jogszabály szövegébe. Az egészségügyi bizottság javaslatára egyebek mellett jövedelem-kiegészítésre lesznek jogosultak a nyugdíjukról lemondani kényszerülő, idős koruk ellenére tovább dolgozó orvosok, asszisztensek és ápolók. A kiegészítés e szerint nem lehet több, mint a felfüggesztett nyugdíj, a munkáltatók pedig külön forrást kapnak erre a célra.

Az egészségügyi jogszabályok közé azonban ugyanez a bizottság becsempészte néhány fontos nyugdíjszabály módosítását is. A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetésekor a kormány fontos ígérete volt, hogy létrehozzák az egyéni nyugdíjszámlákat, amelyekre felvezetik a magánkasszáktól az állami rendszerbe átirányított összegeket is. A 2010 decemberében született kormányhatározat szerint az ez alapján járó nyugdíjjogosultság örökölhető is lett volna, Orván Viktor pedig 2011. február 2-án azt ígérte, még abban az évben feláll az egyéni számlás rendszer.

Bár az erről szóló törvények részben megszülettek, kiderült, hogy egy ilyen rendszert nehezebb létrehozni, mint bárki gondolta, így folyamatosan csúszott a bevezetése. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly májusi meghallgatásán elismerte: „ez egy hatalmas munka, és úgy gondolom, hogy ebben a ciklusban nem is fogunk a végére érni ennek". Most úgy tűnik, a kormány megkísérli fapados formában létrehozni az egyéni számlákat: a módosítás szerint az állampolgárok azonosító adatain kívül csak „a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó" adatokat kellene nyilvántartani.

Ez lényegében azt jelenti, hogy idén január 1-jétől nulláról indulnak az egyéni számlák, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást nem kell rá átvezetni. A magán-nyugdíjpénztári törvényből is kiveszik azt a kifejezést, amely szerint a megtakarítás „a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírásra" kerül, ehelyett csak az marad, hogy ezt nyilván kell tartani a nyugdíjrendszerben. Ez a fapados megoldás egyelőre a harc feladásának tűnik, még akkor is, ha semmi nem zárja ki, hogy a január 1-től megnyitott számlákra később régebbi összegeket is felvezessenek.

Varga Mihály cáfol: még nincs döntés