• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3 millió felett a fertőzöttek száma - friss hírek a világból

Hírek 2020.04.29 Forrás: MTI
3 millió felett a fertőzöttek száma - friss hírek a világból

"Minden reggel arra gondolok, hogy ma véget ér a lidércnyomás, de nem így van".

Meghaladta a 3,1 milliót az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte, a halálos áldozatoké pedig a 217 ezret a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. 

Lelassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban

Jelentősen lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása alapján a fertőzöttek számának növekedése továbbra is alacsony, a gyógyultaké felgyorsult, míg a járvány halálos áldozatainak száma stagnál a napi adatokban. Ez a helyzet lehetővé tette a kormánynak, hogy fokozatosan lazítson a közéletet és a gazdaságot március közepe óta korlátozó intézkedéseken.

Szerda reggelig 7504-re emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma, közülük eddig 2948 már felgyógyult a vírus okozta Covid-19 betegségből. Kedden a regisztrált fertőzöttek száma félszázzal, a gyógyultaké pedig több mint százzal emelkedett. A fertőzöttek számának növekedése már több mint egy hete jóval száz alatt van. A betegség következtében elhunytak száma szerda reggelre egy újabb halálesettel 227-re emelkedett. A cseh kórházakban továbbra is 359 beteget ápolnak. Közülük mintegy ötvennél minősíthető súlyosnak a betegség lefolyása - mutat rá a hivatalos jelentés.

Szerdáig 235 ezerre nőtt Csehországban az elvégzett laboratóriumi tesztek száma. Az utóbbi időben naponta 6-8 ezer tesztet végeznek. 

Az Egyesült Államokban meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma

A járványnak legjobban kitett országban az Egyesült Államokban már több mint egymillió a beteg és csaknem 59 ezren belehaltak a kórba. A járvány gócpontja változatlanul New York állam és New Jersey, de folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a halottak száma Massachusettsben és Pennsylvaniában is.

Szokásos napi sajtótájékoztatóján New York állam kormányzója, Andrew Cuomo kedden bejelentette, hogy előző nap az állam területén 335 beteg halt meg a vírus okozta betegségben. "Minden reggel arra gondolok, hogy ma véget ér a lidércnyomás, de nem így van" - fogalmazott a politikus az állam fővárosában, Albanyban tartott sajtókonferencián. Elmondta, hogy az állam gazdasági újranyitása közben két, veszélyt jelző tényezőre figyelnek majd: a kórházak "telítettségére" és a vírus továbbadásának ütemére. Amennyiben a kórházak kihasználtsága meghaladja kapacitásuk 70 százalékát vagy a fertőzés terjedésének üteme megnövekszik, az államban leállnak az élet újraindításával.

Washington fontolgatja a koronavírus-tesztek bevezetését bizonyos nemzetközi repülőjáratokon - mondta az amerikai elnök újságíróknak helyi idő szerint kedden délután a Fehér Házban. Donald Trump kifejtette, hogy azokra a járatokra gondol, amelyek a járvány által leginkább érintett országokból érkeznek az Egyesült Államokba. Mint közölte, a kormányzat illetékesei már dolgoznak ezen az amerikai légitársaságok képviselőivel, és a döntés "a nagyon közeli jövőben" várható.

Kérdésre válaszolva az elnök Brazíliát nevezte meg, mint az egyik lehetséges gócpontot, s az onnan érkező utasok vizsgálatát helyezte kilátásba. "Megtettem ezt korábban Kínával és Európával is" - fogalmazott, utalva arra, hogy az amerikai kormány eleinte felfüggesztette a beutazásokat ezen térségekből, később pedig az onnan érkezőket letesztelték koronavírusra. Trump arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a közeljövőben már napi egymillió vírusteszt elvégzésére lesz mód.

Tovább lassul a járvány terjedése a Benelux-államokban

Noha még mindig felfelé ível a koronavírussal fertőzöttek számát jelző grafikon görbéje, az elmúlt egy hétben regisztrált új esetek azt mutatják, hogy lassul a járvány terjedése Belgiumban. Hollandia és Luxemburg szintén a járvány terjedésének további fékeződéséről adott hírt kedden.

A közegészségügyért felelős belga hatóság friss bejelentése szerint 647 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel jelenleg 47 334 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az új fertőzöttekről szóló jelentésekben az elmúlt hét folyamán ezernél kevesebb új esetről számoltak be naponta, azt megelőzően napokig ezer körüli volt az az új fertőzöttek száma, mintegy két hete pedig még napi 1500 körül mozgott ez a mutató. Kedden 134 halálesetről számoltak be. Ez a mutató másfél hete még 200 körül, illetve afelett mozgott, ami azt mutatja, hogy a koronavírussal összefüggő haláleseteket mutató görbe is egyre laposabb. Jelenleg 7331 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) szintén a járvány további lassulásáról adott hírt. A kedd délután közétett adatok szerint az elmúlt napban 171 embernél lett pozitív a teszt eredménye, amíg hétfőn 400, egy hete pedig még 600 feletti volt az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma. Jelenleg 38 416 az igazolt fertőzöttek száma az országban.

Kórházba a hétfőn közzétett adatokhoz képest keddre mintegy hússzal több, 88 embert szállítottak. Ez a szám másfél hete átlagosan 110 volt. Jelenleg 10 609 embert ápolnak egészségügyi intézetekben, mintegy ezerrel többet, mint egy héttel ezelőtt. A járványban elhunytak aránya lényegében stabil maradt. Az elmúlt héten közel ezren, szombatról vasárnapra 66-an, hétfőre 43-an, keddre 48-an haltak meg az országban. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben jelenleg 4566 elhunytat tartanak nyilván Hollandiában.

Luxemburgban kismértékben tovább lassult a vírus terjedése. A helyi egészségügyi hatóság honlapján fellelhető adatok szerint 6 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt - egy hét alatt alig húszat -, a halottak száma nem változott. A nagyhercegségben 3729 beteget és 88 elhunytat tartanak nyilván. Az elhunytak átlagéletkora 83 év, a fertőzötteké 46 év. Utóbbiak 51 százaléka férfi, 49 százaléka nő. Jelenleg 141 embert ápolnak kórházakban - mintegy hússzal kevesebbet, mint egy hete -, közülük szintén csökkenő számban, jelenleg már csupán 20-an részesülnek intenzív ellátásban. Ez idáig 790-en távozhattak a kórházakból, a gyógyultak száma 3123.

Franciaországban május 11-től enyhülnek a korlátozások, de a rendkívüli állapotot meghosszabbítják

Tömeges tesztelés, a tüneteket produkálók elkülönítése, az iskolák és kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés a legfontosabb pontjai a koronavírus-járvány miatt kihirdetett kijárási korlátozásokat május 11-től fokozatosan felváltó óvintézkedésekről szóló francia kormányjavaslatnak. A karantén utáni stratégiát kedden ismertette a nemzetgyűlésben Edouard Philippe miniszterelnök, a képviselők a háromórásra tervezett vita után az este folyamán szavaznak a tervezetről.

"Együtt kell élnünk a vírussal" - fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a gazdaság összeomlásának veszélye miatt döntött a kormány a jelenlegi szigorú karantén "fokozatos és óvatos" feloldása mellett, amelyet az egészségügyi helyzettől függően bármikor vissza is vonhat. Jelezte azt is, hogy a jelenleg május 23-ig érvényes egészségügyi rendkívüli állapotot meghosszabbítják "talán július 23-ig". Az erről szólót törvénytervezetet a kormány jövő héten terjeszti a parlament elé.

Franciaország a koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett ország: a francia egészségügyi minisztérium  hétfő esti összesítése szerint 23 ezer fölé emelkedett a Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma, az intenzív osztályokon azonban immár 19. napja csökkent a súlyos betegek száma. A kórházakban jelenleg 28 ezer beteget ápolnak, s a járvány kezdete óta már több mint 45 ezren gyógyultan távoztak.

Putyin május 11-ig meghosszabbította az országos kényszerszabadságot

Május 11-ig meghosszabbította Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot. A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián Putyin elrendelte, hogy a kormány május 5-ig dolgozzon ki javaslatokat a kijárási korlátozások május 12-től kezdődő, fokozatos feloldására. Utasította a kabinetet, hogy terjesszen elő újabb csomagot a vállalkozások és az emberek megsegítésére, és hangsúlyozta, hogy a miniszterek és a kormányzók személyes felelősséggel tartoznak ennek megvalósításáért.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy a régiókkal és az üzleti élet képviselőivel együtt dolgozzon ki nagyszabású nemzeti tervet a gazdaság normalizálására és növekedésére, valamint a foglalkoztatottság és a jövedelmek helyreállítására.

Putyin, aki április 2-án először április 8-ig, később pedig a hónap végéig rendelt el kényszerszabadságot, hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány, noha sikerült lelassítani a terjedését, még nem tetőzött, és a koronavírus elleni harc nehéz szakaszához érkezett. Arra figyelmeztetett, hogy a "májusi ünnepek" alatt - vagyis az 1-jei munka ünnepét és a 9-i győzelem napját is felölelő periódusban - szigorúan be kell tartani a régiókban bevezetett megelőző intézkedéseket. Putyin megígérte, hogy a járvány elmúltával meg fogják rendezni a győzelem 75. évfordulójára tervezett katonai díszszemlét és a veteránokról megemlékező Halhatatlan Ezred vonulását. Ehelyett a jubileum napján Oroszország-szerte légi parádékat és tűzijátékokat fognak rendezni.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 6411-gyel (7,4 százalékkal) 93 558-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a kedden közzétett hivatalos adatok szerint, és e tekintetben Oroszország a nyolcadik helyre került a nemzetközi nyilvántartásban, Iránt megelőzve. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 72-vel 867-re, a gyógyultaké pedig 1110-zel 8456-ra nőtt. Az orosz büntetés-végrehajtási intézetekben több mint 270 alkalmazottnál és 40 őrizetesnél mutattak ki fertőzést.

Brit statisztikai hivatal: nagyon sok a halálos áldozat az idősotthonokban

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonylatok arra vallanak, hogy jóllehet országosan már csökken az új koronavírus okozta halálozások száma, az idősotthonokban azonban nagyon sokan halnak meg a Covid-19 betegségben. A brit kormány kedden bejelentette, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a napi statisztikai adatokban közli a kórházakon kívül történt haláleseteket is.

Az ONS vizsgálatából kitűnik, hogy az április 17-én zárult egyheti időszakban 1999-en haltak meg az angliai és a walesi idősotthonok lakói közül a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány miatt. A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma megkétszereződött a vizsgált egyheti időszakban az előző azonos időszakhoz képest. A statisztikai hivatal keddi tanulmánya szerint az év eleje és április 17. között regisztrált, a Covid-19 járványhoz kötődő összes angliai és walesi haláleset 22,6 százaléka nem kórházakban következett be.

Az egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján elmondta, hogy a sikeres próbák után a kormány elkezdi az idősotthonok lakóinak és a gondozószemélyzet tagjainak tömeges tesztelését, függetlenül attól, hogy észlelik-e magukon a Covid-19 betegség tüneteit vagy sem. Matt Hancock hozzátette: a kapacitások lehetővé teszik most már azt is, hogy elkezdjék a saját otthonukban élő 65 éven felüliek szűrését abban az esetben, ha az érintettek mutatják a koronavírus okozta betegség tüneteit.

A miniszter kedd esti tájékoztatása szerint a kórházakban elhunyt koronavírus-betegek száma a megelőző 24 órában 586-tal nőtt, így eddig 21 678 kórházi kezelésre szoruló beteg halt meg Nagy-Britanniában a Covid-19 járvány miatt. 763 387 szűrővizsgálatot végeztek és 161 145 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. A szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 3996-tal emelkedett. Egy nappal korábban 4310, egy héttel ezelőtt 4301 új fertőződést azonosítottak, a korábbi hetekben 5500-5600 közötti napi esetszám-emelkedéseket mértek.

Románia figyelemre méltó módon helytállt a járvány elleni védekezésben

A román hatóságok, az orvosok és a korlátozásokhoz felelősen viszonyuló állampolgárok figyelemre méltó módon helytálltak a koronavírus-járvány elleni védekezésben, de a járvány még nem tetőzött, a lakosság még sokáig nem térhet vissza a korábbi életviteléhez, hiszen a korlátozások elhamarkodott feloldása minden eddigi eredményt megsemmisítene - állapította meg kedden Klaus Iohannis államfő. Az elnök azokra az adatokra hivatkozott, amelyek szerint Romániában 600 fertőzés jut egymillió lakosra, míg Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és más - jóval fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező - nyugati országokban több ezer.

Az egészségügyi válság idején gyakran nyilatkozó elnök hosszú ideje először válaszolt sajtóértekezleten az újságírók kérdéseire. Iohannis beismerte: az alagút végén pislákoló fényt akarta felmutatni azzal, hogy május 15. utánra a kijárási korlátozások fokozatos enyhítését ígérte, de ismét azt hangsúlyozta, hogy bármilyen intézkedést csak a járvány terjedése függvényében hoznak meg, vagy vonnak vissza. Hozzátette: a hatóságok csak jövő héten döntenek arról, hogy valóban feloldják-e a március 15. óta tartó rendkívüli állapotot, és ha a településen belüli kijárási korlátozásokat fel is oldják, a település elhagyására továbbra is csak indokolt esetben lesz lehetőség, zárt térben kötelező lesz a védőmaszk viselete, háromnál többen pedig nem gyülekezhetnek.

Romániában meghaladta a 11 600-at az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül több mint 3400-at már gyógyultnak nyilvánítottak, 650-en viszont életüket vesztették.

Olaszországban csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt huszonnégy órában 382 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Olaszországban, a halottak száma így a járvány helyi megjelenése óta 27 359-re nőtt - közölte kedd este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma országosan 105 206, a gyógyultakat is számítva mintegy 600-zal csökkent 24 óra alatt. A gyógyultak száma túllépte a 68 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek teljes száma elérte a 201 505-t.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint a hetven év feletti fertőzöttek aránya Németországban 19 százaléknak felel meg, miközben Olaszországban 39 százaléknak.

Az olasz sajtó közölte azt az egészségügyi szakértői jelentést, amelynek alapján a római kormány nem engedélyezte az óvintézkedések korábban májustól tervezett gyors ütemű oldását. Ehelyett a nagyon lassú és fokozatos enyhítést útját választotta még hetekig fenntartva a szigorú korlátozásokat. A jelentésben az szerepel, hogy az ország azonnali és egységes újranyitásával már júniusra 151 ezer beteg kerülhet intenzív osztályra, év végéig pedig ez a szám meghaladhatja a 400 ezret.

Törökországban stagnál az új esetek száma

Törökországban kedden 2392-vel 114 653-ra nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, az új esetek száma stagnál, harmadik napja 2100 és 2400 között ingadozik - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amelyben az is olvasható volt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma megint csak napi rekordértékkel, 5018-cal 38 809-re emelkedett.

Törökországban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma kevesebb mint egy hét alatt a felére csökkent, hiszen április 21-én még például 4611 volt. Koca múlt szerdán kijelentette, hogy a járvány a hatóságok ellenőrzése alá került, majd pénteken először fordult elő, hogy a gyógyultak napi száma meghaladta a vírussal újonnan diagnosztizáltakét. A kórokozóhoz köthető halálesetek napi mértéke kedden - az április 19. óta ereszkedő trendbe illeszkedve - tovább mérséklődött, 95-ről 92-re. Törökországban eddig 2992-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Az intenzív osztályokon gondozottak és a lélegeztetőgépre szorulók számát tekintve ugyancsak folytatódott az esés, előbbi most 1736-ról 1621-re, utóbbi 882-ről 845-re csökkent.

Spanyolország június végéig fokozatosan enyhít a járványügyi óvintézkedéseken

Spanyolország négy fázisban enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, amelyek várható időtartama összesen hat-nyolc hétig tart majd - jelentette be a spanyol miniszterelnök a kormány ülését követő online sajtótájékoztatóján Madridban kedden. "Minden fázis legkevesebb két hétig fog tartani, mert ennyi a vírus lappangási ideje" - mondta Pedro Sánchez, hozzátéve, hogy a járvány alakulásától függően, területenként eltérő lesz az óvintézkedések fokozatos feloldásának sebessége.

A dél-európai országban eddig 23 822-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. A legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-tesztettel összesen 210 773 fertőzöttet szűrtek ki. Közülük 102 548-an már meggyógyultak.

Legolvasottabb cikkeink