• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Esélyes esélytelenek'' a Nagy Sportágválasztón

Hírek Forrás: Weborvos

Idén először szervezett formában a fogyatékossággal élő emberek sportját is bemutatják.

Ma délelőtt megkezdődött Budapesten az ötéves évfordulóját ünneplő Nagy Sportágválasztó. A rendezvényen közel kilencven sportág, ragyogó napsütés várta a mai napra beregisztrált közel 6000 óvodást, iskolást és természetesen 14 órától és szombaton a családokat is. Emellett rengeteg élsportoló is tiszteletét teszi a helyszínen.

A Nagy Sportágválasztón idén először szervezett formában, mint "esélyes esélytelenek", a fogyatékossággal élő emberek sportja is bemutatásra kerül a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány szoros együtműködésében, amely a rendezvényen koordinálja és összefogja a sérült emberek sportszervezeteit. A Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a hátrányos helyzetű – elsősorban a fogyatékkal élő – emberek sportjának bemutatása, megismertetése és népszerűsítése révén elősegítse a sikeres integrációt - közölte a szervezet.

Az alapítvány tevékenységei: www.parasportpress.eu hírportál működtetése, tudósítás a 2012-es Paralimpiai játékokról, dokumentum-, tényfeltáró-, ismeretterjesztő filmek, valamint televízió-műsorok készítése, Mozdulj Te is! Integrációt segítő óvodapedagógia program, Konferencia és rendezvények szervezése , lebonyolítása.

Az internetes hírportál azért jött létre 2008 decemberében, hogy a parasport eseményeiről és sportolóiról hírt adjon. Beleértve minden fogyatékossággal élő embert, legyen az mozgás-, látás-, hallássérült, siket, vak, értelmi fogyatékos vagy a szervátültetett.

A Nagy Sportágválasztón a parasport képviseletében jelen lesz a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége és a Magyar Szervátültetettek Szövetsége is, valamint megtartják a III. Eunice Kennedy Shriver Emléknapot. Az eseménynek nevet adó hölgy a legendás Kennedy-család tagja volt, John Fitzgerald Kennedy elnök húga, politikusnő, polgárjogi aktivista, producer. Úgy emlékeznek rá, mint a Nemzetközi Speciális Olimpia Mozgalom (SOI) alapítójára, tiszteletbeli elnökére. A mozgalom és az emléknap közös mottója a következő: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!"

A Magyar Paralimpiai Bizottság: a mozgáskorlátozottak, látássérült és az (enyhén) értelmi fogyatékos paralimpiai sportolók érdekében megalakuló országos sportszövetségek, mint alapítók, 1997-ben létrehozták a legfőbb közös ernyőszervezetüket, a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB). A 2012-es londoni paralimpián összesen 14 érmet 2 arany – hat ezüst- és hat bronzérmet szereztek a magyar sportolók.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta szervezi az enyhe, középfokú és súlyos értelmi fogyatékossággal élő emberek rendszeres edzés és versenyprogramját. Évente mintegy 80 sporteseményt, közte 8-12 országos és nemzetközi tornát bonyolítanak le a több mint 4000 igazolt és a körülbelül ugyanennyi, alkalmanként résztvevő sportolónak.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége:  Az első magyar aranyérem 1928-as keltezéssel Amsterdamban úszás sportágban Kraszner Vilma teljesítményének köszönhető, 2005-ig magyar siket sportolók összesen 134 esetben állhattak az olimpiai dobogó valamelyik fokára, eredményüket, a távozottak emlékét tisztelettel őrzik.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének egyik fő tevékenysége a fizikai rehabilitáció, ezen belül versenysport. Edzések, versenyek, nemzetközi megmérettetések szegélyeik ezt az utat. Célja a fizikum erősítése, a szervezet munkában tartása, a sporthoz szükséges tulajdonságok fejlesztése, (önfegyelem, egymás tisztelete, koncentrálóképesség fejlesztése stb.) A sportoló szervátültetetteken végzett vizsgálatok megállapították, hogy a rendszeres sport elősegíti a beültetett szerv hosszabb túlélését.

A Nagy Sportágválasztón résztvevők:
- Magyar Paralimpiai Bizottság (bemutatkozás)
- Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány (akadálypálya, film vetítés játékos vetélkedők és speciális integrációs játékok gyerekek számára, fotókiállítás a 2012-es paralimpiáról)
- Egészségeseb Óvodák Nemzeti Hálózata
- Fogyatékos szervezetek („esélyes esélytelenek")
- Kodolányi János Főiskola (bemutatkozás)
- Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (sportbemutatók)
- Hallássérültek Sportszövetsége, illetve judo sportágban szívesen tarajának bemutatót a színpadon
- Szervátülettetek Sportszövetsége (sportbemutatók)
- Maccabi sportszövetség (bemutatkozás)