• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi és személyes adatok a nem kommunikáló beteg lezárt mobilkészülékéről applikációkkal, beállításokkal.

A terrorcselekmények és tömeges balesetek számának növekedésével Amerikából vírusmód’ terjedve indult hódító útjára a vészhelyzeti értesítés esetére telefonban tárolt ún. ICE-számok (In Case of Emergency) fontosságára figyelmeztető felhívás. Az eszméletlen vagy zavartan kommunikáló, azonosító okmányok nélküli beteg egészségügyi adatira az életveszély elhárítását követően – ugyanis az életmentő beavatkozások közben nincs idő adatgyűjtésre – rögvest szüksége van a kórházi szakszemélyzetnek, ugyanis a beteg állandóan szedett gyógyszereinek listája, krónikus betegségei, neve és pontos életkora elengedhetetlen a szakszerű ellátáshoz, továbbá a hozzátartozók mielőbbi értesítéséhez.

Ám a telekommunikációs eszközök rohamléptékű fejlődésével (a számkombinációval, jelkóddal és algoritmusszerűen megérintendő szimbólumrendszerrel vagy ujjlenyomat-olvasóval védett okostelefonok korában) az ICE megjelölésű telefonszámok névjegyzékben tárolása meglehetősen avíttnak számít, ahogy az iratok közé tett gyógyszerallergiáról, krónikus betegségekről vagy értesítendő személyekről számot adó papírfecni, vagy a nyakba akasztható adatközlő cédulák sora sem az Y vagy Z generáció fiataljainak szívéhez közel álló megoldás.

Már 2010-ben is aggályát fejezte ki Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az ICE-számokkal kapcsolatban, ugyanis érvelése szerint: „a mentősök nem foglalkoz(nak)unk a távollévők informálásával, mert az a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata." Ezzel párhuzamosan azonban néhány jogi aggály is fölmerülhet, ha a kórház munkatársai az eszméletlen személy mobiltelefonjának jogosulatlan használatára „vetemednek", ugyanis az azokon tárolt adattartalmakhoz való hozzáférés vagy a használatból fakadó forgalmi díj generálásának kérdése sem pontosan szabályozott.

Kevesek használják és tudják, de nemcsak sportolási-étkezési és vérnyomás- vagy vércukorértékeinket képes rögzíteni és tárolni okostelefonunk, hanem bizonyos alkalmazások használatával a szakszerű ellátás mielőbbi megkezdését képes segíteni még egy lezárt állapotú, illetéktelen használatot megakadályozó készülék is. Az iOS operációs rendszert használó okostelefonok ’Orvosi azonosító’ alkalmazásának beállításával a tulajdonos neve és fotója, továbbá több, ellátását segítő releváns információ is megjeleníthető akár lezárt állapotban is.

Baleseti helyszíneken a készüléken megjeleníthető név és fotó együttes megjelenítése kiváltképp hasznos az egyedi azonosítás szempontjából a szétszóródott okostelefonok és azoktól esetleg távol fekvő tulajdonosaik között. Az allergiák és hatóanyagokkal szembeni érzékenységek, minden rendszeresen szedett gyógyszer, a sérült vércsoportja, továbbá vészhelyzetben értesítendő hozzátartozói (a rokonsági fok megnevezésével és elérhetőségeikkel) mind föltüntethetőek és könnyen hozzáférhetőek szükség esetén a képernyőn akként, hogy a lezárt készüléken a ’Vészhelyzet’ gombra, majd pedig a vörös csillaggal jelzett ’Orvosi azonosítóra’ kattintunk.

Sürgősségi és addiktológiai osztályok orvosai, nővérei ezen rejtett, kevesek számára ismert és használt alkalmazást gyakorta használhatják a gyors és pontos információszerzéshez, a hozzátartozókkal való gyors kapcsolatfelvételéhez.

A tárolt információkhoz való segítői hozzáférésről és a felhasználói beállítás pontos menetéről képekkel illusztrált leírás a különböző operációs rendszerekhez készült applikációk interneten hozzáférhető leírásánál érhető el.