• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

4. újszülött életét mentette meg a műtüdő a Heim Pál Kórházban

Hírek 2022.11.23 Forrás: Heim Pál Kórház
4. újszülött életét mentette meg a műtüdő a Heim Pál Kórházban

A műtüdő kezelés a súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni az újszülötteknek.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját. Orvosaik és ápolóik olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek. Ezidáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudták. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a 4. újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon - áll a kórház keddi közleményében.

Mint írják: a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyedüliként végez az országban VV ECMO kezelést a gyermekek és most már az újszülöttek körében, amely óriási előrelépést jelent számos olyan betegség gyógyításában, melyek eddig gyermekek életét követelték. A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdő szövetek gyógyulására.

A dokumentum szerint, a sikeres ECMO kezelés ​feltétele nem​csak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

"A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályunk kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagysikerű szakmai előadást tartottak. Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában" - írják a közleményben.

Fotó: Sikó-Laky Ivett főnővér kezében tartja Margarétát, a negyedik újszülöttet, akinek az életét a műtüdő kezelés mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink