• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

4. újszülött életét mentette meg a műtüdő a Heim Pál Kórházban

Hírek 2022.11.23 Forrás: Heim Pál Kórház
4. újszülött életét mentette meg a műtüdő a Heim Pál Kórházban

A műtüdő kezelés a súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni az újszülötteknek.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját. Orvosaik és ápolóik olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek. Ezidáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudták. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a 4. újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon - áll a kórház keddi közleményében.

Mint írják: a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyedüliként végez az országban VV ECMO kezelést a gyermekek és most már az újszülöttek körében, amely óriási előrelépést jelent számos olyan betegség gyógyításában, melyek eddig gyermekek életét követelték. A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdő szövetek gyógyulására.

A dokumentum szerint, a sikeres ECMO kezelés ​feltétele nem​csak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

"A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályunk kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagysikerű szakmai előadást tartottak. Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában" - írják a közleményben.

Fotó: Sikó-Laky Ivett főnővér kezében tartja Margarétát, a negyedik újszülöttet, akinek az életét a műtüdő kezelés mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink