• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

54 ezer influenza elleni vakcina érkezett Csongrádba

Lapszemle 2018.11.07 Forrás: delmagyar.hu
54 ezer influenza elleni vakcina érkezett Csongrádba

Soha semmilyen mellékhatásról nem számoltak még be a szegedi háziorvos betegei az influenza elleni oltás kapcsán.

Influenza még nincs Csongrád megyében, az oltást viszont már lehet kérni a háziorvosoknál. Tavaly több mint 34 ezren vették igénybe az ingyenes vakcinát, amely a rizikócsoportba tartozóknak jár. Érdemes még a járvány előtt ezt beadatni, ugyanis csak egészséges emberek olthatók - írja a delmagyar.hu.

– Amióta van rá lehetőség, minden évben beoltatjuk magunkat influenza ellen. Nem is kaptuk el a betegséget még soha – mondta a 79 éves szegedi Lahó Károlyné. Neki és 82 éves férjének tegnap adta be háziorvosuk az ingyenes védőoltást. Mint mesélték, egyszer sem volt panaszuk az injekció után, így szerintük akkor is megérné számukra, ha fizetni kellene érte.

Csongrád megyében összesen 54 ezer adag ingyenes felnőtt oltóanyag áll ebben a szezonban rendelkezésre, már lehet kérni a háziorvosoknál. Érdemes is mielőbb, jelenleg ugyanis Csongrád megyében még szinte nincs is influenzaszerű megbetegedés, Pest, Zala és Fejér megyében viszont már jelentettek több tucat ilyen esetet a háziorvosok.

Bár az influenza a legtöbb ember esetében csupán néhány napi kellemetlenséget jelent, bizonyos személyeknél komoly komplikációk alakulhatnak ki, ami akár kórházi ápolást is szükségessé tehet, és halált is okozhat. Hogy ez kinél fordul elő, nem lehet megjósolni. Évente a felnőttek 5–10, a gyermekek 20–30 százaléka betegszik meg a vírus miatt. A WHO adatai alapján három- és ötmillió között van a komoly szövődményes esetek száma világszerte egy-egy szezonban, és negyed- és félmillió között pedig azoké, akik belehalnak a betegségbe.

Fekete Judit szegedi háziorvos több mint 150 ingyenes vakcinát kért és kapott – minden évben nagyjából ennyi betege adatja be az injekciót. – Szoktam mindenkinek javasolni, és én magam is minden évben beoltatom magam. Az idősek és krónikus betegek mellett a tanárok, kismamák és az egészségügyben dolgozók is jogosultak a térítésmentes oltóanyagra, és sokan közülük jönnek is érte. Persze van olyan is, akinek felajánlom, és visszautasítja, de ők vannak kevesebben.

A szegedi háziorvos hangsúlyozta: soha semmilyen mellékhatásról nem számoltak még be betegei az influenza elleni oltás kapcsán. – Csak jó tapasztalataim vannak vele, ahogyan egyébként a tüdőgyulladás elleni vakcinával is. Igaz, hogy azért fizetni kell, de azt is szoktam javasolni mindenkinek, mert akár életet is menthet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink