• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

66 millió adag vakcina érkezett az EU-ba - hírek a világból

Hírek Frissítve 2021.03.20 Forrás: MTI
66 millió adag vakcina érkezett az EU-ba - hírek a világból

A nagy-britanniai járványhelyzet jelentős javulását mutatják az új számok, beadták a 100 milliomodik oltást az USA-ban.

Eddig 66 millió adag vakcina érkezett az Európai Unióba, 53 milliót adtak be

Eddig 66 333 079 adag koronavírus elleni vakcina érkezett az Európai Unióba, amelyből 53 057 739-et adtak be, a legtöbbet lakosságarányosan Málta és Magyarország oltott - derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, pénteki összesítéséből. Az ECDC szerint az Európai Unió lakosságának 10,7 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, míg a második adag a lakosság átlagosan 4,2 százalékához jutott el. Magyarország mindkét tekintetben az uniós átlag fölött van: az oltás első adagját a lakosság 17,9 százaléka, a második adagját 5,3 százaléka kapta meg. Szintén élen jár a vakcinázásban a valamivel több mint félmillió lakosú Málta (18,3 százalék és 8,1 százalék), az 1,3 milliós Észtország (14,1 százalék és 5 százalék), az 5,5 milliós Finnország (13,6 százalék és 1,9 százalék), illetve az 1,2 milliós Ciprus (12,8 százalék és 4,9 százalék).

A 80 évnél nem fiatalabb korosztályban Izland, Málta, Írország és Finnország oltott arányaiban a legtöbbet, míg a 70-79 év közöttiek vakcinálásában Magyarország, Litvánia, Lengyelország és Franciaország áll a legjobban. A 60-69 éves korosztály esetében szintén Magyarország vezet, megelőzve Észtországot, Görögországot és Finnországot. Az 50-59 évesek körében Máltát követi Magyarország, majd Észtország és Dánia. A rangsort az első oltásadagjukat megkapott állampolgárok száma alapján, lakosságarányosan állították össze.

Az ECDC adatai szerint Magyarország eddig 2 562 000 adag vakcinához jutott; ennek 73 százalékát, 1 870 018 adagot használt fel. A kapott oltóanyagok felhasználásában Olaszország, Litvánia, Dánia és Észtország áll a legjobban. Lakosságarányosan a legtöbb adag oltást Magyarország szerezte be: 31,8 adag vakcina jut 100 felnőtt (18 évnél idősebb) lakosra. Magyarországot Ciprus (23,9 adag/100 lakos), Észtország (22,5 adag/100 lakos) és Írország (21,7 adag/100 lakos) követi.

Tízezer alatt a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Csehországban több mint egy hónap után pénteken újra tízezer alá csökkent a napi új igazolt fertőzések száma. A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombat délelőtt megjelent kimutatások szerint pénteken 9624 új fertőzést jeleztek a laboratóriumi szűrések, ami mintegy 5300-zal kevesebb, mint egy hete. A járvány terjedését jelző reprodukciós szám pénteken 0,87-re csökkent, azaz mérsékelten szintén tovább javult.

A tavaly március elején kirobbant járvány eddig 24 530 halálos áldozatot követelt. Az általános helyzet javulása ellenére a halálozások napi száma továbbra is 200 körül mozog, amit nagyon magasnak tartanak. Ezen a héten 878-an haltak meg a koronavírus szövődményeiben

Szorosan összefügg az elhalálozásokkal, hogy a cseh kórházak továbbra is hatalmas nyomásnak vannak kitéve, és az ott kezelt covidos betegek száma csak lassan csökken. Pénteken 8632 személyt kezeltek, 300-zal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Súlyos állapotban 1990 ember volt, ami szintén mérsékelt csökkenést jelez. Szombat reggel a speciális lélegeztetőgépekkel ellátott ágyakból 836, azaz a 24 százalék volt szabad. Az intenzív osztályok teljes ágykapacitásából viszont csak 11 százalék volt szabad.

Folytatódnak a Covid-ellenes oltások is, az első dózissal beoltottak száma egymillió körül mozog, több mint 350 ezren már a második adagot is megkapták - derül ki az egészségügyi tárca statisztikájából. Csehországban csak az Európai Unióban jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A vírus hónapokig észrevétlenül terjedhetett a vuhani megjelenés előtt

Az új típusú koronavírus hónapokig észrevétlenül terjedhetett az első Covid-19-esetek 2019. decemberi kínai megjelenése előtt amerikai kutatók szerint, akik a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban úgy becsülik, hogy legkorábban 2019 októberében jelenhetett meg a vírus Kínában. A San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem, az Arizonai Egyetem és az Illumina cég kutatói molekuláris kormeghatározási eszközökkel és járványügyi szimulációkkal jutottak erre a következtetésre.

"Arra kerestük a választ, hogy milyen hosszú ideig terjedhetett a SARS-CoV-2 Kínában, mielőtt felfedezték" - mondta Joel O. Wertheim, a Kaliforniai Egyetem adjunktusa, a tanulmány egyik társszerzője. "Hogy megtaláljuk a választ, az információ három fontos szeletét kombináltuk - a vírus vuhani lezárások előtti terjedésének részletes megértését, a vírus genetikai sokszínűségét Kínában és a legkorábbi kínai Covid-19-esetekről szóló jelentéseket" - részletezte a kutató.

2019 december végén jelentették az első Covid-19-eseteket a közep-kínai Hopej tartományban lévő Vuhanból. Az új koronavírus gyorsan elterjedt a tartományból. A kínai hatóságok lezárták a térséget és az egész országra kiterjedő intézkedéseket hoztak a betegség terjedésének a feltartóztatására. 2020 áprilisára ellenőrzés alá vonták, de akkorra a világ már több mint 100 országában megjelent a Covid-19.

Az új koronavírus zoonikus vírus és azt feltételezték, hogy az esetek első csoportja a vuhani állatpiacról terjedt el, de a tanulmány szerzői szerint nem valószínű, hogy ezek jelentik a járvány kezdetét, mivel a legkorábbi feljegyzett Covid-19-esetek nem kapcsolódnak a piachoz. Helyi újságjelentések azt sugallják, hogy Hopej tartományban a Covid-19 diagnosztizálása legalább 2019. november 17-re datálódik, ami azt feltételezi, hogy már aktívan terjedt Kínában, amikor a kínai hatóságok az első járványügyi intézkedéseket életbe léptették.

A molekuláris alapú evolúciós időpontmeghatározás alapjául szolgáló molekuláris órával meghatározták, hogy a SARS-CoV-2 valamennyi variánsának közös őse legkorábban 2019 november közepén létezhetett. A közös ős molekuláris időpontmeghatározása gyakran rokonértelmű a betegség legkorábbi azonosított megjelenésével, ám utóbbi "elképzelhető, hogy időben megelőzheti a közös őst - ennek a járványnak az első esete napokkal, hetekkel, sőt több hónappal korábban megjelenhetett a közös ős feltételezett időpontja előtt" - magyarázta Michael Worobey professzor, a tanulmány társszerzője.

Wertheim megjegyezte, hogy bár az új koronavírus 2019 őszén terjedőben volt Kínában, a kutatók modellje azt mutatja, hogy decemberig ez alacsony szintű volt. A kutató megkérdőjelezte azokat a korábbi állításokat hogy a Covid-19 abban az időszakban Kínán kívül is terjedt volna.

Franciaországban csak 55 évnél idősebbek kaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Franciaországban pénteken újraindult az oltás az AstraZeneca-vakcinával, de a francia egészségügyi főhatóság (HAS) csak a legalább 55 évesek beoltását engedélyezte vele. A közvélemény megnyugtatására Jean Castex miniszterelnök ebből az oltóanyagból kapta meg az első dózist. Az életkori korlátozást azzal indokolta a hatóság, hogy a vérrögképződési problémák, amelyek miatt az oltást több európai ország is felfüggesztette a héten, kizárólag 55 évnél fiatalabbaknál jelentkeztek.

Franciaországban az AstraZeneca-vakcinával eddig beoltott csaknem másfélmillió ember közül három esetben jelentkeztek a súlyos mellékhatások, egy 24, egy 26 és egy 51 éves egészségügyi dolgozónál.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de az oltás és a vérrögképződési esetek közötti kapcsolat lehetőségét egyelőre nem teljesen zárta ki - hangsúlyozta a HAS. 

Jean Castex kormányfő csütörtök este jelentette be, hogy újraindulhat az oltás ezzel a vakcinával, és pénteken a Párizshoz közeli Saint-Mandé katonai kórházában meg is kapta az első dózist az AstraZeneca-vakcinából. Az 55 éves politikusnak, akinek nincsenek krónikus betegségei, még nem járna az oltás, de a miniszterelnök a franciák megnyugtatására már kedden bejelentette, hogy amennyiben az AstraZeneca felfüggesztése véget ér, "nagyon gyorsan" beoltatja vele magát. "Eddig az volt az irányvonalam, hogy akkor oltatom be magam, amikor sorra kerülök, nincs protekció" - mondta kedden a kormányfő. "De most úgy vélem, hogy megfontoltabb döntés, ha gyorsan beoltatom magam, hogy megmutassam honfitársaimnak, az oltás az egyetlen kivezető út ebből a válságból és teljesen biztonságosan belevághatunk" - tette hozzá.

A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok. A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 160 200 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,29 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az akkori vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egyharmada az egy hónappal ezelőttinek a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban 0,6 és 0,9 között van. A felső becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,8 volt, de a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul. A testület számítási módszertana szerint a 0,6-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

A SAGE pénteki kimutatása szerint a 9 milliós Londonban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában jelenleg az országos átlaggal megegyező, 0,6-0,9 az R mérőszám; ez - több más országrésszel holtversenyben - a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sáv. A tudományos testület számításai alapján a brit fővárosban minden nap 3-7 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma. A vizsgált angliai térségek közül sehol nincs 1 feletti - vagyis a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelző - reprodukciós becslési szint, a legtöbb angliai országrészben 0,7-0,9 között járnak a becslési értékek.   

A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már a múlt hónap végén egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta több mint 25 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Beadták a 100 milliomodik oltást az Egyesült Államokban Biden elnökségének kezdete óta

Beadták pénteken a 100 milliomodik koronavírus elleni oltást az Egyesült Államokban Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta - jelentette be Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője. Joe Biden többször hangoztatta: egyik kiemelt célja, hogy elnöksége első száz napjában százmillió oltást adjanak be az amerikaiaknak. A cél elérése az 58. napon sikerült. Az elnök csütörtökön azt mondta, hogy jövő héten új célt tűz ki. Felvetette annak a lehetőségét, hogy a századik napig elérhetik a kétszázmillió beadott oltást. Pénteken újságíróknak csak annyit mondott: "Lehet, hogy megduplázzuk."

Szakemberek szerint a már engedélyezett szérumok gyártása olyan ütemben halad az Egyesült Államokban, hogy körülbelül tíz héten belül a teljes amerikai felnőtt lakosság számára elegendő oltás áll majd rendelkezésre.

Az amerikai elnök - Kamala Harris alelnök kíséretében - pénteken ellátogatott az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) atlantai irodájába, ahol köszönetet mondott a tudósoknak és a dolgozóknak a koronavírus-járvány leküzdéséért tett erőfeszítéseikért. "Óriási hálával tartozunk önöknek, akiknek köszönhetően ma mindenki egészségesebb ebben az országban" - mondta Biden.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az Egyesült Államokban 59 822 új koronavírus fertőzöttet és 1611 - a Covid-19 vírushoz köthető - halálesetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A CDC jelentése szerint több mint 75,4 millió ember, vagyis az Egyesült Államok lakosságának 22,7 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, és körülbelül 40,9 millió ember, vagyis a lakosság 12,3 százaléka - a fejezte be oltását.

Pénteken a Pfizer, valamint a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalatok bejelentették, hogy aláírtak egy megállapodást a brazil egészségügyi minisztériummal, amelynek értelmében 138 millió adag Covid-19 vakcinát szállítanak a dél-amerikai országba. A cég közleménye szerint a Pfizer 100 millió adag vakcinát biztosít Brazíliának szeptember végéig. A Johnson és Johnson egyelőre nem határozta meg a vállalt 38 millió adag oltás leadásának ütemtervét.

Belgiumban mégsem lesznek enyhítések április elején

A belga kormány pénteken úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem vezet be korlátozásenyhítéseket április elején. Alexander de Croo belga miniszterelnök, a döntést az új fertőzöttek számának enyhe növekedésével indokolta.

"Megnövekedett a kórházi felvételek és az új fertőzöttek aránya. A növekedés előrelátható volt, de arra számítottunk, hogy lassabb lesz" - nyilatkozta a tanácskozást követő sajtókonferencián. Hozzátette: a járványt egyedül a társadalmi érintkezések minimalizálásával lehet lassítani.

A kormány úgy határozott, hogy egyelőre felfüggeszti az úgynevezett "szabadtéri nyitási tervét", amely április elejétől 50 fős rendezvények külső tereken történő megtartását engedélyezte volna. Azt is bejelentették, hogy a vasúttársaságok a turisztikai célpontokhoz vezető vonatjáratokra korlátozott számban adhatnak el jegyet a húsvéti szünet idején, a vonatokon csak az ablak melletti üléseket lehet elfoglalni.

Ami a távmunkát illeti, a miniszterelnök felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy kötelességük biztosítani ezt a lehetőséget alkalmazottjaiknak. Hétfőtől kezdve azokra a munkavállalókra vonatkozóan, akik nem képesek távmunkában ellátni feladataikat, szigorú tesztelési szabályok lépnek életbe. De Croo hozzátette, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy április 20-án megnyíljanak az iskolák, és visszaálljon a normális tanrend, továbbá el szeretnék érni, hogy májusban a vendéglátó egységek is megnyíljanak.

A belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint a héten 34 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma, a napi átlag szerint 3265 ember kapta meg a járvány okozta betegséget. A kimutatások szerint a fertőzések mintegy 70 százalékáért a vírus brit mutánsa volt a felelős. Az elmúlt hét napban mintegy 1300 kórházi felvétel történt 13 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. A halálozási arány viszont 10 százalékkal csökkent naponta átlagosan 22 ember vesztette életét a járvány következtében. A 11,5 millió lakost számláló országban, az ott élők 3,5 százaléka kapta meg az oltóanyag mindkét adagját.

A szomszédos Hollandiában az új koronavírusos esetek napi száma 24 óra alatt 6000-ről 7400-ra ugrott, ami január eleje óta a legnagyobb mértékű növekedést jelzi. Csütörtök óta 15 százalékkal növekedett kórházi felvételek száma is. "A járvány terjedésének drámai gyorsulása miatt, a közeljövőben várhatóan nem lépnek életbe enyhítések" - írta pénteken a helyi sajtó.

Szardínián ismét korlátozásokat vezetnek be a járványintézkedések három hete tartó oldása után

Olaszország északi régiói úgynevezett sötétvörös, vagyis a lehető legmagasabb járvány-veszélyesség fokozatba léptek át, és Szardínia szigetén ismét korlátozásokat vezetnek be a három hete tartó oldás után - közölte a római egészségügyi tárca péntek este.

A március 15-én bevezetett országos zárlat ötödik napján egyedül a közép-olasz Molise régióban enyhítették a korlátozásokat. A tartomány a vörös színű fokozatból hétfőtől narancssárgára válthat, ami többek között azt jelenti, hogy feloldják az egész napos kijárási tilalmat, mely csak éjszaka marad érvényben, és az általános iskolások visszatérhetnek a padokba.

Az ország északi részén, amely a járvány tavalyi kezdete óta kiemelt gócpontnak számít, a legmagasabb veszélyességi korlátozások érvényesek: sötétvörösnek Piemont, Lombardia, Emilia Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Marche, Trento térsége és a déli Campania számít. Utóbbiakban a vírus-mutációk terjedése miatt továbbra is kritikus a kórházak telítettsége.

Az egészségügyi tárca a korlátozások ismételt bevezetését rendelte el Szardíniában is, ahol három hete oldották fel az óvintézkedéseket. Egyedül a szájmaszk-viselés és a távolságtartás maradt érvényben.     A sziget kormányzója Christian Solinas alaptalannak nevezte a szigorítást, melyet a szűrt fertőzöttek számának emelkedése miatt vezettek be ismét. Szardínia narancssárga fokozatba kerül vissza, vagyis ismét éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el, újrazár a vendéglátás, a múzeumok és edzőtermek is.

Pénteken az országosan végzett több mint 300 ezer teszt során majdnem 26 ezer új beteget regisztráltak, amire tavaly ősz óta nem volt példa. A halottak napi száma ismét megközelítette a négyszázat. Több mint egy év alatt a szűrt betegek száma túllépte a 3,3 milliót, a halottaké meghaladta a 104 ezret.

Újraindult az AstraZeneca-védőoltás használata: egészségügyi források szerint a néhány napos kimaradást hetek alatt tudják csak behozni. A főváros Rómában 35 oltóállomáson használják a brit-svéd vakcinát. A Termini-pályaudvar előtt felállított 750 négyzetméteres vakcina-állomáson regisztrált pedagógusok pénteken közül senki sem mondta le az időpontot - nyilatkozta az oltási állomást működtető Vöröskereszt felelőse.

Eddig 7,4 millió olaszt oltottak be, 2,3 millióan kaptak második dózist.

A liguriai La Spezia polgármestere eltávolította az utcai padokat a tömörülések elkerülésére. A kijárási tilalom ellenére ugyanis többen kimennek sétálni, és a padokra ülnek. A város idősebb lakói pénteken villámcsődülettel tiltakoztak: otthonról hozott székkel ültek ki az utcákra levegőzni. Bejelentések szerint a Mario Draghi miniszterelnök vezette péntek esti kormányülés újabb költségvetési csomaggal készül segíteni a zárlat miatt nehézségbe jutott szakmai kategóriákat.

Német miniszter: nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép

Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép - mondta a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben. Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban. Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot. Támogatni kell a gyártókapacitás kiépítését és a szérum beszerzését is. Ugyanakkor a Szputnyik V-ről benyújtott dokumentációnak van egy "szépséghibája", mégpedig az, hogy "valószínűtlenül alacsony" a mellékhatások előfordulási aránya. Ezt az ügyet európai kutatóknak is meg kell vizsgálniuk - mondta CDU-val és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták politikusa.

Angela Merkel kancellár ugyancsak pénteken az oltási kampányról a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség van minden oltóanyagra, amelynek alkalmazásához hozzájárul az EMA, és az engedélyezett készítményeket be is kell vetni az oltási kampányban. Mint mondta, nem utal arra semmi, hogy az EU nem rendelne egy EU-s forgalmazási engedéllyel rendelkező vakcinából, de ha mégis előállna ez a helyzet, Németországnak a közösségi szabályozásban a tagállamoknak biztosított lehetőséggel élve önállóan, nemzeti hatáskörben kellene vásárolni az orosz fejlesztésű szérumból.

Angela Merkel kiemelte, hogy csak az oltási kampány végrehajtásával lehet véget vetni a koronavírus-járványnak, ezért kormányának az a jelszava, hogy "oltani, oltani, oltani".

A folyamat gyorsításáért a hagyományos német alaposság mellett a szintén a németek fő tulajdonságai közé tartozó rugalmasságra is törekednek. Így húsvét után a tartományi kormányok által üzemeltetett oltási központok és a mobil oltócsoportok mellett az ország mintegy ötvenezer háziorvosi praxisa is bekapcsolódik a munkába - döntöttek.

A többi között arról is határoztak, hogy a BioNTech/Pfizer-féle vakcinából az EU-nak biztosított rendkívüli, négymillió adagos szállítmányból Németországnak járó 580 ezer adag nagy részét a súlyosan fertőzött külföldi térségekkel határos régiókban használják fel, amelyekben az ingázók nagy száma miatt kezelni kell a vírus behurcolásának kockázatát. Így több százezer adaggal emelik az igen nehéz helyzetben lévő Csehország mellett fekvő tartományoknak járó ellátmányt, és a tervezettnél több vakcina jut Saar-vidék tartománynak is, ahol elterjed a SARS-Cov-2 úgynevezett dél-afrikai mutációja a szomszédos franciaországi Moselle régióból - ismertetett a kancellár.

Legolvasottabb cikkeink