• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kincses: Jó lenne, ha az orvosokat most békén hagyná a politika

Lapszemle 2021.03.20 Forrás: 168 Óra Online
Kincses: Jó lenne, ha az orvosokat most békén hagyná a politika

"Most egy zajmentesebb, és tisztán a szakmai alapokat tisztelő kommunikációra van szükség".

Az országos kórház-főigazgató az ágazaton belül akarja tartani azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem írták alá új szerződésüket és távoztak a közfinanszírozott ellátásból – mondta a 168.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Mit gondol, a kormány megfelelően kezeli a koronavírus-járványt?

Sehol nem kezelik jól, mert nem lehet jól kezeli. Ez a pandémia az egész világot olyan új helyzet elé állította, amelyre legalább ötven éve nem volt példa, így nem rendelkezünk eszközrendszerrel, kialakult gyakorlattal. A kormányok mindenütt tanácstalanok és számos hibát követnek el, mert elszoktak attól, hogy ilyen méretű járványt kezeljenek. Senki sem tudja, hogy mi vár ránk vagy hogy mi a következő lépés.

Lehet, hogy kevés az ismeretünk egy pandémiáról, de ma már egyre több és pontosabb előrejelzés áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy mikor kellene szigorítani a járványügyi korlátozásokon. Van, aki szerint megfelelő időben lépett a hazai kabinet, van, aki szerint elkésett. Hol lehet az igazság?

Középen. Az igazi megoldás minden ország esetében az eredményes megelőzés, vagyis az oltás és a személyes védekezés lehet. Az oltás a jövő biztonságát adja, de az, hogy az oltatlanok közül ki kerül a jövő héten lélegeztető gépre, legalább annyira az egyének saját felelősségén, szabálykövetésén múlik, mint a korlátozó intézkedéseken. Ez ugyan köztudott, de mégis azt figyeltem meg, hogy a járvány súlyosságával fordítottan arányos a lakosság veszélyérzete. Az első hullámban teljesen leállt az élet, a lakosság is komolyan vette a fertőzésveszélyt, így ez első hullám végén körülbelül négyszáz halálesetünk volt. Ez tényleg kevesebb, mint egy influenzajárvány áldozatainak száma, és a sikeres védekezés látszólag a vírustagadókat, a veszélyességét vitatókat igazolta. A második és a harmadik hullámban viszont a közhangulatra is reagálva lassabban jutottunk el oda, hogy bevezessük az érdemi korlátozásokat, és a lakosság is igen lassan állt vissza a maszkviseléses életre. Fásultság vagy türelmetlenség, vagy csak eljutottunk oda, hogy elég már, de a lakosság éppen most veszi legkevésbé komolyan a helyzetet, amikor a legjobban tombol a járvány, pedig most van a legnagyobb szükség az óvatosságra. Elég arra utalni, hogy már 200 felett van a napi halálozások száma. Ahhoz, hogy ne legyen negyedik hullám, gyors átoltottság kell, ebben egészen jól állunk.

Az ellátórendszert felkészülten érte a járvány?

Eszközök már vannak, emberhiány mindig volt, és van is. De ismétlem: ez egy teljesen új helyzet, hihetetlen fizikai, mentális, felelősségbeli terhelés, amire nem lehetett felkészülni. Ehhez képest a magyar egészségügy fantasztikusan jól, zokszó nélkül, a hippokratészi esküből kiindulva teljesít.

Egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, sok kórházból pedig azt hallani, hogy megtelt a covid-osztály. Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője szerint egyes kórházakban már egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást. Az operatív törzs ezt tagadta. Valóban olyan súlyos a helyzet, hogy válogatni kell a betegek között?

Az első hullámban, a Magyar Orvosi Kamara kiadott egy elvi állásfoglalást a nemzetközi tapasztalatok és jógyakorlatok alapján annak érdekében, hogy amikor adott esetben az erőforrások szűkössége miatt sorrendet kell felállítani a betegek kezelésében, akkor az átláthatóan, objektív alapon történjen. Az orvosi kamarának azonban nincs semmilyen hiteles vagy hivatalos információja arról, hogy ezt alkalmazni kényszerültek-e már valahol. Tehát erről az orvosi kamara nem nyilatkozik, és Hegedűs Zsolt sem a szervezet nevében beszélt, hanem a kollégáktól hallott információkat adta tovább.

A Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke, Szijjártó László a közösségi oldalon megkért mindenkit, hogy ne a háziorvosokat hibáztassák, ha még nem kapták meg az oltást. Az írta: „a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt." Ön szerint helyes ez a nyilatkozatstop, vagy hogy az újságírók nem kapnak megfelelő tájékoztatást? 

Szíjártó doktor bejegyzésének a lényege és célja az, védje a kollégáit, mert a folyamatosan változó szabályok és rapszodikus oltóanyag ellátottság miatti az oltás körüli zavarok méltatlanul a háziorvoson csapódnak le. A tiszta kommunikáció igényével – amit a kolléga is felvetett - abszolút egyetértek. Egy válsághelyzetben azonban ez nem azt jelenti, hogy minden félinformációnak azonnal az újságba kell kerülnie. Ezek adnak teret dr. Gődényeknek és az eszméiknek a hangoztatására és az átpolitizálásra, amit mi hihetetlenül károsnak tekintünk. Most egy zajmentesebb, és tisztán a szakmai alapokat tisztelő kommunikációra van szükség. Ehelyett mindenki belebeszél, és a vírus elleni védekezés sajnos átpolitizálódott, ami most komoly károkat okoz. Abszurd, hogy az egyes vakcinék elfogadottsága is politikai meggyőződés kérdése. Most tiszta, hiteles, szakmai alapon álló beszédre lenne szükség. amiből senkinek nem szabadna politikai hasznot húzni. Most jó lenne egy picit békén hagyni az egészségügyet, úgy a politikának, mint azoknak, akik ebből szeretnek minél több Facebook like-okat szerezni.

 

Legolvasottabb cikkeink