• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

7-10 év és itt a férfi fogamzásgátló tabletta

Hírek 2018.05.11 Forrás: Weborvos Szerző:
7-10 év és itt a férfi fogamzásgátló tabletta

A hormontartalmú készítmények személyre szabva, megfelelően adagolva védenek a ráktól.

Már régóta kutatják annak a lehetőségét, hogy a gyermekvállalás felelősségét, ezen belül a fogamzásgátlás felelősségét ne csak a nők, hanem a férfiak is viseljék. Nincs már messze az idő, hogy akár itthon is, egy pirula bevételével a férfiak is szabályozni tudják a fogantatást. Többek között erről is szó esik a szombatig tartó, négynapos ESC Nemzetközi Fogamzásgátlás Konferencián, amelyen 86 ország 1600 szakembere vesz részt, és amelynek Budapest ad otthont.

A harminc éve alakult Európai Fogamzásgátlási Társaság (ESC) által szervezett kongresszus címe: "A családtervezés és a fogamzásgátlás a serdülőkortól a menopauzáig" is jelzi, hogy milyen összetett területtel foglalkoznak a rendezvény résztvevői. Nem véletlenül több szekcióra is osztották, így például külön foglalkoznak a téma kulturális, szociológiai megközelítésével, külön a tudományos, technológiai összetevőivel, de a reproduktív egészséggel kapcsolatos több más téma, így például a klinikai gyakorlat is önálló  blokkot kapott. A kétévente megrendezett nemzetközi konferencia 15. budapesti jubileumi állomásán külön hangsúlyt kapott a férfi fogamzásgátlás, a fogamzásgátlás kultúrák és vallások közötti különbségei, a tévhitek valamint a legújabb technológiák.

A Hungexpon rendezett kongresszus második napján, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a külföldi szakemberek közül prof. Gabriele Merki, az ESC svájci elnöke például arról beszélt, mennyire fontos a képzés, és nemcsak a lakosságé, hanem sok esetben az orvosoké, nővéreké is. Hiszen a tájékozatlanság felelős sokszor azokért a fogamzásgátlás körül keringő legendákért, tévhitekért, amelyek - a tényleges igények ellenére is - alacsonyan tartják a fogamzásgátlást, és akár veszélyes beavatkozásokhoz vezethet. Ráadásul a lakosság körében terjedő téves információkat gyakran az orvosok sem tisztázzák a páciensekkel. A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban például még mindig él a tévhit, hogy gátolják a későbbi megtermékenyülést és növelik a rák kialakulásának kockázatát.

A reprodukciós egészség megőrzéséhez elengedhetetlenek a hatékony védekezési módszerek annak érdekében, hogy minden születő gyerek tervezett lehessen, és csökkenjen a nem kívánt terhességek száma. A legújabb technológiai megoldásokért zajlik a kutatás: a bőrön keresztül felszívódó gélek, tapaszok, valamint az egyre korszerűbb méhen belüli eszközök és felhasználó által kontrollált hüvelygyűrűk területén. A férfi fogamzásgátlás újdonságairól prof. David Serfaty, a Férfi Fogamzásgátlás Nemzetközi Konzorcium koordinátora beszélt. Elmondta: Amerikában 10 éven belül a férfiaknak is elérhetőek lesznek azok a módszerek - tabletta, gél, spray, injekció -, amelyekkel ők maguk is szabályozhatják a gyermekvállalásukat.

Prof. Bártfai György, az ESC magyar tagozatának vezetője, a kongresszus elnöke még ennél is optimistább, szerinte az USA-ban már hamarabb hozzáférhetőek lesznek a férfi fogamzásgátlás technikái. Hozzátette: ezt a területet már régóta kutatják, bizonyos eredmények a 70-es, 80-as években is születtek, de azokról kiderült, hogy több a veszélyük, mint a hasznuk. Az utóbbi 4-5 évben viszont új lendületet kapott a férfi fogamzásgátlás kutatása, és nagyon reménykeltőek az első eredmények. Van olyan technika, amely már a humán tesztelésnél tart. Becslése szerint az amerikai bevezetés után akár 1-2 évvel már itthon is elérhető lesz a férfiak számára biztonságos technika.

A kongresszus magyar elnöke a tévhitekkel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a fogamzásgátlás kapcsán valóban sokan tartanak a hormontartalmú készítményektől. Pedig a legújabb kutatások nem igazolták a korábbi feltevéseket, állításokat, például azt, hogy a fogamzásgátlók rákot okozhatnak. Sőt, egyes eredmények szerint a megfelelően adagolt, személyre szabott hormonális kezelés, sok esetben nemcsak a nem kívánt gyermekáldástól, de többféle daganat kialakulásától is megvéd.

Legolvasottabb cikkeink